EU/EØS-nytt - 19. mars 2021

EU-domstolen: streik er en «ekstraordinær omstendighet» | Veikart om felleseuropeiske straksbetalinger | EU-landene diskuterer forslag om kritisk infrastruktur | Folketingets fagkomiteer prioriterer EU-saker | EP vedtar historisk «lettlest-rapport»

EU-domstolen: streik er en «ekstraordinær omstendighet»

SAS trenger ikke å betale passasjerene kompensasjon for innstilte fly under den syv dager lange pilotstreiken i mai 2019, sier EU-domstolens generaladvokat i en foreløpig uttalelse. Generaladvokaten mener at en streik iverksatt av pilotenes fagforbund i prinsippet er en «ekstraordinær omstendighet» som kan frita flyselskapet fra kravet om å betale kompensasjon når fly innstilles eller er kraftig forsinket. Flyselskapene kan bare fritas fra plikten dersom de har gjort alle rimelige tiltak for å unngå stans eller forsinkelser. Saken anses som prinsipiell og kan skape presedens for andre erstatningssaker i forbindelse med flystreik. En endelig avgjørelse er ventet senere i år.

Veikart om felleseuropeiske straksbetalinger

Europakommisjonen har begynt arbeidet med å gjøre felleseuropeiske straksbetalingsløsninger til den nye normalen i EU, hvor målet er å gjøre betalinger over landegrensene lettere, raskere og billigere. Et initiativ varsles tidlig i 2022. Kommisjonen vurderer både lovforslag og ikke-lovgivende initiativ, og vil også se nærmere på gebyrer og betalingsalternativer. EUs finansministre støttet initiativet på ECOFIN-møtet 16. mars. Den danske regjeringen mener et EU-initiativ for straksbetalinger må ta hensyn til velfungerende løsninger i medlemslandene.

EU-landene diskuterer forslag om kritisk infrastruktur

Dagens EU-direktiv om kritisk infrastruktur skal erstattes av et nytt direktiv. Forslaget ble lagt fram i desember 2020, og forrige uke hadde medlemslandene sin første diskusjon. Forslaget legger vekt på å styrke motstandskraften til enheter som tilbyr samfunnskritiske tjenester og sikre at de kan levere disse tjenestene i det indre marked. Antall sektorer som omfattes av lovgivningen økes fra to til ti. Det foreslås at Kommisjonen får en utvidet rolle knyttet til kritiske enheter som anses å være av «særlig europeisk betydning».

Folketingets fagkomiteer prioriterer EU-saker

Folketingets Europaudvalg velger hvert år ut 5-10 EU-forslag som skal få en grundig behandling i Folketinget. Sakene velges ut både fordi det kan være utfordringer knyttet til nærhetsprinsippet eller fordi sakene anses som politisk interessante for Danmark. Fagkomiteene i Folketinget har nå gått gjennom Europakommisjonens arbeidsprogram og det er utarbeidet en liste med 13 saker. Listen er sendt Europaudvalget som foretar den endelige prioriteringen.

EP vedtar historisk «lettlest-rapport»

Europaparlamentet har for første gang vedtatt en resolusjon hvor deler av teksten er forenklet for å gjøre den lettere tilgjengelig for personer med funksjonsnedsettelser. I rapporten, som omhandler arbeidstakervilkår for funksjonshemmede, blir medlemslandene bedt om å vurdere mangfoldskvotering på arbeidsplassen, og å sørge for at funksjonshemmede som jobber i vernede bedrifter beskyttes av arbeidstakerrettigheter. Parlamentet understreker at denne typen arbeid bare skal være en overgang til det åpne arbeidsmarkedet.

Rapporter, artikler, nettsider og andre tips

Hvordan ta rettsakter ut av EØS avtalen – oppdragsbesvarelse fra Stortingets utredningsseksjon. Utredningen er i stor grad basert på innspill fra professor Finn Arnesen ved Senter for europarett (UiO). Innenfor tidsrammene for oppdraget har det kun vært anledning til å foreta en overordnet vurdering. I punkt 2.1 presenteres kort den ordinære måten å motsette seg nye EU-rettsakter på – dvs. ved bruk av den såkalte «reservasjonsretten» i forkant av implementering. I punkt 2.2 gis det en oversikt over mulige fremgangsmåter dersom Norge ikke ønsker å være bundet av en implementert rettsakt.

Internal Market Scoreboard of the EFTA States – EFTAs overvåkingsorgans halvårlige oversikt over EØS EFTA-landenes evne til å gjennomføre regelverk innenfor gjeldende frister. Den viser at Norge har 3 direktiver og 22 forordninger hvor fristen er brutt. Antall traktatbruddsaker mot Norge, Island og Lierchtenstein har økt og er nå 165. ESA har også undersøkt landenes evne til å etterfølge EFTA-domstolens avgjørelser.

EØS-begrunnet forskjellsbehandling og Grunnlovens likhetsgrunnsetning – leder i Lov og rett 2/2021, av Hilde K. Ellingsen. «I utgangspunktet er det opp til lovgiver å vurdere om det er grunn til å gi EØS-rettslige løsninger anvendelse også utenfor EØS-avtalens anvendelsesområde. Hvor langt EØS-begrunnet forskjellsbehandling lar seg rettferdiggjøre, og Grunnlovens potensielle betydning i denne sammenheng, er like fullt problemstillinger som bør løftes frem og debatteres».

Consumer Scoreboard – Europakommisjonens forbrukerundersøkelse gjennomføres hvert andre år, og omfatter Norge. I årets undersøkelse er det også stilt egne spørsmål om virkningen av covid-19-pandemien. 

Forslag til et europæisk coronapas og meddelelse om genåbning –  EU-nyt fra Folketinget.

EU/EØS-strategi for Olje- og energidepartementet – oppdatert i februar 2021.

Energinytt og Saker på det digitale området i EU uke 10 – fra Norges EU-delegasjon.

Global Britain in a Competitive Age: the Integrated Review of Security, Defence, Development and Foreign Policy – den britiske regjeringens visjon for Storbritannias utenrikspolitiske rolle det kommende tiåret og tiltak fram til 2025.

Electricity and gas coupling in a decarbonised economy – rapport fra tenketanken Centre on Regulation in Europe (CERRE).


Stortingsbiblioteket overvåker norske og internasjonale nyhetskilder, tidsskrifter og nettsider. Formålet er å fange opp nye politiske initiativ, behandlingen av sentrale saker i de nordiske landene, bakgrunn om saker i media og annen relevant informasjon for EU/EØS-arbeidet i Stortinget. Nyhetsbrevet er rettet mot stortingsrepresentanter og ansatte, men eksterne kan også abonnere.

Følgende har bidratt i denne utgaven: Jeannette Berseth, Erik Eriksen (stortingsbiblioteket) og Lars Hallvard Kvarsnes (utredningsseksjonen).

Kontaktinfo

Stortingsbiblioteket: bibl@stortinget.no
Ansvarlig: Vilde Høvik Røberg