Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden
Høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen.

Høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen 16. april 2024. Foto: Stortinget.

Om komitéhøringer

Når fagkomiteene behandler en sak, innhenter de gjerne informasjon gjennom en høring.

Hva er en høring?

En høring er et møte hvor organisasjoner legger frem sitt syn og svarer på spørsmål fra komiteen. Høringene er ikke et debattforum, kun målrettet informasjonsinnhenting.

Det er den enkelte fagkomité som bestemmer om det skal holdes høring, og minst 1/3 av komitemedlemmene må stille seg bak ønsket om å holde høring.

I noen tilfeller der man ønsker å avdekke hva som har skjedd i en bestemt sak (ofte: «hvorfor gikk noe galt?») kan komiteene holde en kontrollhøring. Les mer om denne spesielle typen høringer under kontrollvirksomheten.

Det kan ikke avholdes høring under behandlingen av grunnlovsforslag i Stortinget. Kontrollhøringer kan ikke holdes når det er møter i Stortinget, bortsett fra under den ordinære spørretimen.

Skriftlige innspill

Det er anledning til å sende skriftlige innspill til komiteene i alle saker. Skriftlige høringsinnspill kan tre i stedet for eller komme i tillegg til en muntlig høring. Les mer om skriftlige innspill.

Hvem kan delta på høringer?

Organisasjoner kan søke om delta på høringer. Som regel inviterer komiteen alle relevante organisasjoner som har søkt. Organisasjonene bør være landsomfattende. Komiteen setter ofte pris på at organisasjoner med samme syn samordner seg og møter samlet.

Komiteen står fritt til å velge hvem som skal høres. Det er ingen som har krav på å få delta på en høring.

Hvordan søke om å delta på høring?

Komiteene setter en frist for å melde ønske om å få delta. Organisasjonen må sende en søknad hvor de forteller kort hvorfor de bør delta på høringen. Komiteen vil så gjennomgå søknadene på et møte, og plukke ut de organisasjonene som skal inviteres.

For å orientere seg om hvilke høringer som er aktuelle, bør man følge med på komiteenes sider.

Hva skjer under en høring?

Høringene blir ledet av komitélederen, som passer på at tiden overholdes og forhindrer at det utvikler seg debatt mellom komitémedlemmene eller mellom komiteen og organisasjonen.

Organisasjonen får holde et kort innlegg for å redegjøre for sitt syn. Det er opp til komiteen å bestemme hvor lang tid hver organisasjon får. Komiteens medlemmer stiller så spørsmål etter tur. Sakens ordfører får som regel stille spørsmål først. Det er viktig at man har satt av tid til å besvare spørsmålene innen tidsrammen.

Komiteen setter vanligvis pris på å få overlevert en kort skriftlig oppsummering av organisasjonens synspunkter.

Det skrives vanligvis ikke referat fra ordinære høringer. Høringer som har vært overført på nett-TV kan gjenfinnes i videoarkivet.

Delta som publikum

Høringene foregår vanligvis for åpne dører, og man kan følge dem uten å melde fra på forhånd. Tid, sted og tema for høringene finner du på komiteenes nettsider og på oversikten over høringer. Program for høringen blir publisert så snart det er klart.

Inngangen til høringer er normalt i Akersgata 18, men enkelte ganger også i Prinsens gate 26. Alle besøkende til høringer må gjennom en sikkerhetskontroll. Yttertøy og større vesker/bager kan legges igjen i en garderobe. Vær oppmerksom på at du må vise legitimasjon ved sikkerhetskontrollen.

Høringer blir normalt strømmet direkte på stortingets nettsider. Det er vanligvis tillatt å ta bilder med både mobiltelefon og kamera uten blits, men vær oppmerksom på at det kan være restriksjoner rundt dette ved noen høringer. Filming er ikke tillatt under høringen.

Det er ikke anledning til å kjøpe eller spise medbragt mat i løpet av høringen. Det er mulig å forsyne seg med kaffe/te og vann før, etter og i pausene, men det kan ikke bringes med inn i høringssalen.

Stortinget er tilrettelagt for besøkende med nedsatt funksjonsevne. Les mer på denne siden: Tilgjengelighet og universell utforming.

Sist oppdatert: 20.01.2025 14:56
: