Søk

Innhold

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen for 2017

Innledning

Stortingets delegasjon til EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen for valgperioden 2013–2017 besto av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Svein Roald Hansen (A), leder

Irene Johansen (A)

Gunnar Gundersen (H), nestleder

Fredric Holen Bjørdal (A)

Marianne Aasen (A)

Jette F. Christensen (A)

Nikolai Astrup/Elin Rodum Agdestein (H)

Elin Rodum Agdestein/Heidi Nordby Lunde (H)

Jørund Rytman (FrP)

Ove Trellevik (H)

Geir Sigbjørn Toskedal (KrF)

Hans Andreas Limi (FrP)

Harald T. Nesvik/Tor André Johnsen (FrP)

Liv Signe Navarsete (Sp)

Sveinung Rotevatn (V)

Heikki Eidsvoll Holmås (SV)

Den nye delegasjonen for valgperioden 2017–2021 konstituerte seg 25. oktober 2017 og består av:

Medlemmer

Varamedlemmer

Svein Roald Hansen (A), leder

Espen Barth Eide (A)

Heidi Nordby Lunde (H), nestleder

Fredric Holen Bjørdal (A)

Marianne Marthinsen (A)

Cecilie Myrseth (A)

Ingunn Foss (H)

Nikolai Astrup (H)

Morten Ørsal Johansen (FrP)

Margunn Ebbesen (H)

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)

Terje Halleland (FrP)

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Freddy André Øvstegård (SV)

Carl-Erik Grimstad (V)

Steinar Reiten (KrF)

Generelt

Delegasjonen utgjør en viktig del av Stortingets arbeid med Norges forhold til EU, EØS og EFTA. Den benyttet i 2017 aktivt de ulike møteplasser og muligheter for kontakt med Europaparlamentet og andre EU-institusjoner med hensyn til aktuelle EU- og EØS-saker. Gjennom sitt medlemskap i Stortingets europautvalg bidro delegasjonen også til at informasjon om viktige og relevante EØS-saker ble brakt tilbake til Stortingets fagkomiteer og utvalg. Dette er i samsvar med målet om en aktiv politikk overfor EU som et enstemmig storting gikk inn for i Innst. S. nr. 115 (2006–2007) Om gjennomføringen av europapolitikken, og i Innst. 227 S (2012–2013) Om EØS-avtalen og Norges øvrige avtaler med EU.

Organisering av EFTA/EØS-parlamentarikerkomiteene

Formelt deltar Stortingets delegasjon i to EFTA-parlamentarikerkomiteer: «Committee of Members of Parliament of the EFTA Countries» (CMP), hvor alle fire lands parlamenter er representert (Island, Liechtenstein, Norge, Sveits), og «Committee of Members of Parliament of the EFTA States» (MPS), hvor de tre EFTA/EØS-statenes parlamenter deltar. I praksis møter CMP og MPS som én komité (EFTA-parlamentarikerkomiteen), hvor Sveits opererer som observatør i EØS-spørsmål.

EFTA-parlamentarikerkomiteens oppgave er å drøfte EFTA-samarbeidets og EØS-avtalens utvikling samt et vidt spekter av aktuelle europa- og handelspolitiske spørsmål. Utviklingen i de fire EFTA-landene er også viktig i de interne møtene. Komiteen virker som et konsultativt organ overfor EFTAs ministerråd. De halvårlige møtene med EFTAs ministre (fra Norge næringsministeren) utgjør derfor en viktig del av komiteens arbeid. Her diskuteres EFTAs frihandelsforhandlinger, og parlamentarikerkomiteen gir sine innspill på strategi og innhold. Komiteen møter også EØS/EFTA-ministrene i forbindelse med EØS-rådet hver høst. Videre avholdes årlige møter med EFTAs rådgivende komité for arbeidslivets parter og EFTAs komité for lokalpolitikere.

I tillegg til de faste møtene har EFTA-parlamentarikerkomiteen siden 2006 besøkt land av relevans i frihandelssammenheng, såkalt tredjelandsbesøk. Fra norsk side deltar delegasjonsleder og nestleder. I 2017 var komiteen i Canada og Mexico.

Stortingets delegasjon deltar i Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen («EEA Joint Parliamentary Committee») sammen med Europaparlamentet. Den skal bidra til bedre forståelse mellom Europaparlamentet og EØS/EFTA-statenes parlamenter på de områdene som omfattes av EØS-avtalen. Komiteen møtes halvårlig og uttrykker seg om aktuell politikkutvikling i resolusjoner som oversendes EØS-rådet. De senere årene har komiteen på norsk initiativ også i større grad vektlagt møter med saksordførere i Europaparlamentet som kan presentere utviklingen av nye EØS-relevante lovforslag og åpne opp for norske innspill tidlig i en EU/EØS-prosess i Brussel.

Delegasjonens virksomhet i 2017

Et gjennomgående tema for komiteene i 2017 var brexit og betydningen av de pågående skilsmisseforhandlingene mellom Storbritannia og EU for Norge, EØS og EFTA.

Internasjonal handelspolitikk og dens betydning for EFTA og EØS fortsatte å prege delegasjonens arbeid. Dette var tema da EFTA-parlamentarikerkomiteen i mars holdt møter med EUs handelskommissær, Cecilia Malmström, og sentrale europapolitikere. Et tredjelandsbesøk til Canada og Mexico i mai satte fokus på pågående EFTA-prosesser med disse landene, men bidro også til økt forståelse for regionale og globale handelsspørsmål, med utgangspunkt i en del av verden som er sterkt preget av en ny amerikansk handelspolitikk.

I Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen fortsatte delegasjonen arbeidet med energi og klima, som har gått som en rød tråd gjennom komiteens virke i flere år. Komiteen møtte Europaparlamentets saksordførere for EUs nye forslag på energiområdet og fikk på et møte på Island fornyet innblikk i hva EØS-avtalen betyr for energiutviklingen der.

Den norske delegasjonen fortsatte i 2017 å legge vekt på tettere kontakt med kolleger i Europaparlamentet. Den holdt, sammen med EFTA-kolleger, flere møter med sentrale europaparlamentarikere både i Strasbourg og i Brussel.

For første gang foretok delegasjonen et besøk til et viktig mottakerland for EØS-midlene, da den reiste til Romania i februar-mars på invitasjon fra det rumenske parlamentet. Formålet var å se nærmere på hvordan Norges finansielle bidrag gjennom EØS-midlene er med på å skape økonomisk og sosial utvikling i et av de nyere EØS-landene. Delegasjonsleder fulgte opp med å delta på et Europaparlamentsbesøk til Romania i september, hvor formålet var å se de norske midlene og EØS-midlene i sammenheng med EUs fond til Romania.

Delegasjonens virksomhet i 2018

Brexit og internasjonal handelspolitikk vil fortsette å prege delegasjonens arbeid i 2018. EFTA-parlamentarikerkomiteen vil i mars holde et møte i London hvor den, med brexit som bakteppe, vil diskutere med britiske kolleger utsiktene for Storbritannias fremtidige handelspolitikk når det gjelder 1) EU, 2) EØS EFTA og 3) resten av verden.

Komiteen planlegger et tredjelandsbesøk til Argentina og Uruguay for å diskutere og promotere de pågående handelsforhandlingene mellom EFTA og Mercosur.

Innenfor EØS vil delegasjonen prioritere temaer som står høyt på dagsordenen i EU, jf. Europakommisjonens arbeidsprogram for 2018. Dette inkluderer, foruten de temaene som allerede er nevnt, klima og energi, mobilitetspakken (transport og sosiale forhold i transportsektoren) og den digitale agendaen. Delegasjonen vil i mai være vertskap for Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen i Stavanger, hvor disse temaene vil stå sentralt.

Oslo, den 31. januar 2018

Svein Roald Hansen

delegasjonsleder