Søk

Innhold

Årsrapport fra Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) for 2017

Innledning

Stortingets delegasjon til Den interparlamentariske union (IPU) for perioden 1. januar 2017 til 30. september 2017 besto av følgende representanter:

Medlemmer

Personlige varamedlemmer

Kenneth Svendsen (FrP), leder

Line Henriette Hjemdal (KrF)

Bjørn Lødemel (H), nestleder

Sigurd Hille (H)

Anette Trettebergstuen (A)

Hege Haukeland Liadal (A)

Gunvor Eldegard (A)

Anne Tingelstad Wøien (Sp)

Som en konsekvens av stortingsvalget 11. september 2017 ble ny delegasjon konstituert på møte den 8. november 2017 og består av følgende representanter:

Medlemmer

Personlige varamedlemmer

Ulf Leirstein (FrP), leder

Karin Andersen (SV)

Hege Haukeland Liadal (A), nestleder

Åsmund Aukrust (A)

Ove Trellevik (H)

Elin Rodum Agdestein (H)

Marit Arnstad (Sp)

Geir Jørgen Bekkevold (KrF)

Følgende representanter hadde verv i IPU i 2017:

  • Gunvor Eldegard, member of the Executive Committee

  • Hege Haukeland Liadal, member of the Executive Committee (tok over etter Eldegard, som gikk ut av Stortinget 30. september)

  • Anette Trettebergstuen, member of the Bureau of the Committee on United Nations Affairs

Generelt

IPU ble etablert i 1889 og er en verdensomspennende parlamentarikerforsamling med medlemmer fra 178 land. Forsamlingen arbeider for å fremme fred, samarbeid og utviklingen av representativt demokrati. Tiltak for økt kvinnelig deltakelse i parlamenter og i politikk generelt har høy prioritet. IPUs arbeidsmåter er erfaringsutveksling og informasjonsspredning mellom parlamentene, tematiske programmer iverksatt av IPUs sekretariat og tilrettelegging for parlamentarisk engasjement i viktige internasjonale spørsmål.

I IPU er det etablert fire faste komiteer for henholdsvis fred og internasjonal sikkerhet, for bærekraftig utvikling, finansiering og handel, for menneskerettigheter og demokrati og for FN-spørsmål. I tillegg finnes det særskilte fora for kvinnelige parlamentarikere og unge parlamentarikere, en komité for Midtøsten-spørsmål og en komité for parlamentarikeres menneskerettigheter, som følger opp sakene til fengslede parlamentarikere.

Det finner sted to årlige sesjoner, én om høsten og én om våren. Sesjonene har et hovedtema, og i tillegg til dette blir det diskutert et såkalt hastetema (emergency item).

Vårsesjonen 2017, 136. forsamling i Dhaka, Bangladesh

Tema for generaldebatten var å utjevne ulikhet, samt hvordan sikre verdighet og velferd til alle. Til hastetema ble valgt internasjonal handling for å redde millioner fra sult og tørke i deler av Afrika og Jemen.

Størst debatt ble det om resolusjonsteksten i komiteen for fred og sikkerhet. Resolusjonen «Parlamenters rolle i respekt for prinsippet om ikke-innblanding i suverene stater» ble vedtatt mot stemmene fra 15 land, herunder Norge. Resolusjonsteksten var ført i pennen av to rapportører fra henholdsvis Russland og Kypros.

Høstsesjonen 2017, 137. forsamling i St. Petersburg, Russland

Grunnet stortingsvalget var Stortingets deltakelse på høstsesjonen i begynnelsen av oktober begrenset. Hege Haukeland Liadal var eneste representant og deltok kun på møtene i eksekutivkomiteen. Liadal ble valgt som Gunvor Eldegards erstatter i komiteen frem til høsten 2019. Tema for generaldebatten var fremme av kulturell pluralisme og fred gjennom interreligiøs og interetnisk dialog. Til hastetema ble valgt den alvorlige humanitære krisen, forfølgelsen og de brutale angrepene på rohingaene i Myanmar. Dette vakte sterke protester fra Myanmar. IPU valgte ny president, Gabriela Cuevas Barron, fra Mexico. Barron er president frem til 2020.

Planer for delegasjonens arbeid i 2018

Delegasjonen vil delta på en høring om migrasjon i regi av FN og IPU. Høringen finner sted i FN i New York i februar og vil gi parlamentariske innspill til FNs Global Compact for sikker, ordnet og regulert migrasjon, som er under forhandling og forventes undertegnet i desember 2018. IPUs vårsesjon og høstsesjon i 2018 vil begge finne sted i Genève.

Oslo, den 31. januar 2018

Ulf Leirstein

delegasjonsleder