Søk

Innhold

Dokument 13 (2017-2018)

Under følger årsrapportene for Stortingets delegasjoner til følgende interparlamentariske forsamlinger:

  • Det parlamentariske partnerskapet Asia-Europa (ASEP)

  • Den interparlamentariske union (IPU)

  • EFTA-parlamentarikerkomiteene og Den felles EØS-parlamentarikerkomiteen

  • Europarådets parlamentariske forsamling (PACE)

  • Arktisk parlamentarisk samarbeid

  • NATOs parlamentariske forsamling (NATO PA)

  • Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europas (OSSEs) parlamentariske forsamling (OSSE PA)

Årsrapportene som følger, gir et bilde av bredden i Stortingets internasjonale virksomhet. Rapportene beskriver arbeidet i de ulike delegasjonene og hvilke tema som har preget arbeidet i 2017. Delegasjonene har varierende tematisk og geografisk virkeområde og ulik tilknytning til de multilaterale foraene de gjenspeiler. Noen har tett kontakt med regjeringssidens del av organisasjonen, mens andre har mer indirekte tilknytning. Noen av forsamlingene vedtar resolusjoner gjennom hele året, mens andre gjør sine vedtak på sine årlige sesjoner. Selv om parlamentarikerforsamlingene er ulike i karakter, har de også mange fellestrekk.

Menneskerettigheter og demokratiutvikling står sentralt i flere av parlamentarikerforsamlingene. I PACE er dette den overordnede tematikken, slik det bl.a. også i OSSE PA og IPU inngår i kjernen av organisasjonenes virke. Sikkerhetspolitikk er en fellesnevner for både NATO PA og OSSE PA, mens handelspolitikk er en fellesnevner for EØS-EFTA og ASEP. Utviklingen i nordområdene, særlig konsekvensene av klimaendringene, har vært drøftet i den arktiske delegasjonen, NATO PA og OSSE PA.

Årsrapporten til Nordisk råds delegasjon behandles separat i forbindelse med regjeringens årlige melding om nordisk samarbeid. Som en konsekvens av stortingsvalget 11. september 2017 ble sammensetningen av delegasjonene endret i løpet av høsten 2017.

Europeisk samarbeid

Europeisk samarbeid står sentralt i flere av Stortingets internasjonale delegasjoner. Storbritannias beslutning om å forlate EU har preget arbeidet i EFTA/EØS-delegasjonen. Konsekvensene av brexit for Norge, EFTA og EØS har vært drøftet på møter med parlamentarikere i Brussel og London og vært oppe i Stortingets europautvalg ved flere anledninger. I PACE har utfordringer i samarbeidet med i første rekke Russland og Tyrkia preget mye av arbeidet i 2017. Stortingets arktiske delegasjon og EFTA/EØS-delegasjonen har hatt økt kontakt med medlemmer av Europaparlamentet for å fremme norske synspunkt og interesser i saker som er til behandling der.

Migrasjon og integrasjon

Flyktningkrisen har også i 2017 preget arbeidet til flere av delegasjonene. En rapport fra OSSE PA tok opp de bakenforliggende årsakene til migrasjon, kriminalitet og menneskesmugling. Samme rapport tok opp menneskerettigheter for migranter og flyktninger, samt integrering. I juni hadde PACE en dag med migrasjonsdebatt hvor temaet var Europas politiske og humanitære respons på migrasjonskrisen, herunder de humanitære konsekvensene, samt integrering av flyktninger og migranter. Temaet for generaldebatten på IPUs høstsesjon i St. Petersburg var fremme av kulturell pluralisme og fred gjennom interreligiøs og interetnisk dialog.

Russland-Ukraina

Konflikten mellom Russland og Ukraina har satt preg på arbeidet i flere av parlamentarikerforsamlingene siden Russlands annektering av Krim og konflikten i Øst-Ukraina brøt ut. I OSSE PA har partene i Ukraina-krisen og deres manglende evne til å føre en konstruktiv dialog innenfor det interparlamentariske samarbeidet vært tydelig gjennom hele det foregående året. I PACE leverte ikke Russland sine akkreditiver og deltok ikke i parlamentarikerforsamlingen. Russland har satt krav om regelendring og garanti for at de vil få stemmeretten tilbake før de gjenopptar sitt arbeid i PACE, og vil ikke betale sin pliktige medlemskontingent til Europarådet. NATO PA har i 2017 viet mye oppmerksomhet til det den anser for å være Russlands destabiliserende aktiviteter, og hva som bør være NATOs svar på disse.

Arktis og klimaendringer

Økt maritim aktivitet som fiskeri, sjøtransport og cruisetrafikk er noen av konsekvensene av at isen i Arktis smelter. Dette, samt hva denne utviklingen har å si for menneskene som bor i Arktis, har vært sentrale tema for Stortingets delegasjon for arktisk parlamentarisk samarbeid. NATO PA vedtok en rapport som peker på at nordområdene igjen har fått stor betydning for NATO på grunn av klimaendringer, Russlands økte militære kapasiteter og Kinas økende interesse for regionen. NATO PA organiserte også et spesialseminar på Svalbard i mai 2017. Som OSSE PAs spesialrepresentant for arktiske spørsmål redegjorde Ola Elvestuen på hovedsesjonen om de store konsekvensene klimaendringene har, ikke bare i Arktis, men også globalt. ASEP-delegasjonen ser på hvordan asiatiske land posisjonerer seg i Arktis.