2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jette F. Christensen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Per Olaf Lundteigen, fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til at målet om en bærekraftig reindrift ikke er realisert og at store deler av Finnmarksvidda er overbeitet fordi reintallet ikke er tilpasset beitegrunnlaget.

Komiteen konstaterer at fra 2002 til 2010 har reintallet økt med hele 40 prosent, og ser det som avgjørende å få gjennomført pågående prosesser for å få redusert reintallet i Finnmark.

Komiteen forventer at Landbruks- og matdepartementet følger opp og operasjonaliserer målene om økonomisk og økologisk bærekraftig reindrift gjennom å foreta en oppfølging av de distrikter som har et for høyt reintall og fastsette frister for utarbeidelse av reduksjonsplaner. Komiteenviser til at reindriftslovens formulering om at reindriften også skal være kulturelt bærekraftig, kan stå i motsetning til målene om økonomisk og økologisk bærekraft. De to siste målene må da være overordnet målet om kulturell bærekraft.

Komiteen viser til sanksjonsbestemmelsene dersom reineiere ikke reduserer reintallet og er enig i at sanksjonene skal gjennomføres av Reindriftsstyret og områdestyrene.

Komiteen er enig med statsråden om viktigheten av at også vinterbeitedistriktene utarbeider bruksregler. De aktuelle distriktene fikk frist til 1. juli 2012 med å utarbeide bruksregler. Komiteen er kjent med at dette arbeidet for to av distriktene i Finnmark ikke har ført frem og at Reindriftsforvaltningen derfor følger opp arbeidet med bruksregler i tråd med bestemmelsene i reindriftsloven. Komiteen vil påpeke viktigheten av at dette arbeidet prioriteres høyt slik at også disse vinterbeitedistriktene får bruksregler så snart som mulig.

Komiteen forventer at arbeidet med en nærmere gjennomgang av innholdet i målsettingene om økologisk, økonomisk og kulturell bærekraft blir prioritert.

Komiteens flertall, medlemmene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre, ber om at departementet ferdigstiller dette arbeidet snarlig og senest innen fremleggelsen av statsbudsjettet for 2014.

Komiteens medlemmer fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet ber om at departementet ferdigstiller dette arbeidet snarlig.

Komiteen vil videre fremheve Landbruks- og matdepartementets særlige ansvar for å sikre et økologisk bærekraftig reintall i Finnmark og ber departementet sørge for at de virkemidlene som finnes i reindriftsavtalen, blir benyttet for å få ned reintallet.