15.1.1 Innledning

Miljøverndepartementet hadde i 2009 et utgiftsbudsjett på 4,9 mrd. kroner. Departementet har ansvar for fem virksomheter, fire fond og ett selskap.

15.1.2 Riksrevisjonens uttalelse

Riksrevisjonen har avgitt ni avsluttende revisjonsbrev uten merknad.

15.1.2.1 Informasjonssikkerhet

Riksrevisjonen er kritisk til at Miljøverndepartementet ikke har hatt tilfredsstillende oppfølging av kravene i de nasjonale retningslinjene for informasjonssikkerhet til identifisering, klassifisering, risikoanalyser og beskyttelse av samfunns- og virksomhetskritisk ikt-infrastruktur i styringsdialogen.

Riksrevisjonen vil understreke viktigheten av at det blir gjennomført risiko- og sårbarhetsanalyser og tiltak for å beskytte samfunnskritisk informasjon, ikt-systemer og infrastruktur innen departementets ansvarsområde. Riksrevisjonen har merket seg at departementet i styringsdialogen for 2010 vil øke innsatsen vedrørende arbeidet med informasjonssikkerhet med vekt på føringer til underliggende virksomheter på dette området.

15.1.2.2 Erstatningsordningen for beitedyr tatt av rovvilt

Miljøverndepartementet opplyste i Dokument nr. 1 (2001–2002) at det ville be Direktoratet for naturforvaltning om å vurdere en kobling av søknader om rovvilterstatning mot opplysninger fra landbruksregistrene. Riksrevisjonen finner det kritikkverdig at departementet ikke har fulgt opp denne saken tidligere. Riksrevisjonen ser alvorlig på at departementet prioriterer en rask utbetaling av rovvilterstatningen framfor en betryggende saksbehandling og kontroll av søknadene. Riksrevisjonen vil understreke betydningen av at alle utbetalinger av rovvilterstatning bør være basert på en betryggende saksbehandling og kontroll av søknadsdata, og vil peke på at mangelfull kontroll av søknadsdata vil kunne øke risikoen for feilutbetalinger og/eller misligheter.

Riksrevisjonen har merket seg at det i regjeringens politiske plattform for 2009–2013 (Soria Moria II) framgår at erstatningsordningen for husdyr skal endres, og at det i 2010 vil bli nedsatt et ekspertutvalg for utredning av forslag til ny erstatningsordning. Riksrevisjonen har registrert at departementet vil innlemme problemstillingene som er påpekt av Riksrevisjonen i ekspertutvalgets utredningsarbeid.