14.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens kontroll av Landbruks- og matdepartementet og dets underliggende virksomheter. Det er avgitt fem avsluttende revisjonsbrev uten merknader og avsluttende revisjonsbrev med merknad til Bioforsk og Statens landbruksforvaltning.

Komiteen deler Riksrevisjonens kritikk av at departementet ikke har fulgt opp om underliggende virksomheter har etablert en informasjonssikkerhet som er i tråd med gjeldende regler på området, og forutsetter at departementet følger opp området slik at nødvendige tiltak blir iverksatt og får den ønskede virkning. Det vises for øvrig til komiteens spørsmål om dette datert 4. november 2010 samt statsrådens svar datert 10. november 2010, som vedlegges innstillingen.

Komiteen deler Riksrevisjonens kritikk av at Landbruks- og matdepartementet har pålagt Reindriftsforvaltningen å utbetale 2,54 mill. kroner til Direktoratet for naturforvaltning til «Produksjon og tap i reindriften», et samarbeidsprosjekt mellom Landbruks- og matdepartementet og Miljøverndepartementet, uten at det foreligger dokumentasjon eller faktura.

Komiteen vil be om at departementet hurtig følger opp de kritikkverdige forhold i Bioforsk vedrørende anskaffelser i strid med regelverket og forutsetter også at departementet følger opp tiltakene Bioforsk har satt i gang for å bedre anskaffelsesregelverket. Det påpekes at dette var kritikkverdig også i fjor.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til at det i Statens landbruksforvaltnings årsrapport for 2009 er gitt ukorrekte opplysninger som avviker vesentlig fra grunnlagsdata, noe som har skjedd til tross for at Statens landbruksforvaltning mener å ha gode rutiner for å sikre pålitelighet i rapporteringen. Disse medlemmer forutsetter at rutinene for kvalitetssikring umiddelbart forbedres, og viser til spørsmål fra komiteen datert 4. november 2010 der dette blir tatt opp, samt statsrådens svar datert 11. november 2010, som vedlegges innstillingen.