2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Lise Christoffersen, Roald Aga Haug, Håkon Haugli, Ingalill Olsen og Eirik Sivertsen, fra Fremskrittspartiet, Per-Willy Amundsen, Gjermund Hagesæter og Åge Starheim, fra Høyre, Trond Helleland og Michael Tetzschner, fra Sosialistisk Venstreparti, lederen Heikki Holmås, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, og fra Kristelig Folkeparti, Geir Jørgen Bekkevold, viser til proposisjonen.

Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, setter pris på at det under kap. 551 post 60 er funnet plass til en bevilgning til Verran kommune, slik at ryddearbeidet som staten tidligere har deltatt i, kan fortsette. Disse medlemmer har merket seg at staten har tatt «moralsk ansvar» ved å delta i finansieringen av oppryddingen.

Et annet flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, slutter seg til regjeringens forslag i proposisjonen.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet viser til forslaget om å øke de frie inntektene til kommunene med 1 mrd. kroner i 2010, jf. forslag til økning under kap. 571 post 60. Disse medlemmer mener regjeringens intensjon om å styrke eldreomsorgen er god, men frykter at disse midlene ikke vil komme formålet til gode dersom midlene ikke øremerkes. Disse medlemmer vil derfor foreslå at midlene øremerkes på egen post under kap. 586, og går imot regjeringens forslag. Disse medlemmer viser til forslag i innstillingen til stortingsproposisjonen om nysaldering av statsbudsjettet 2010 som behandles i finanskomiteen, der Fremskrittspartiets fraksjon foreslår å bevilge ytterligere midler utover regjeringens forslag øremerket til sykehjemsplasser under kap. 586 post 64, som er overslagsbevilgning.

Disse medlemmer viser til at regjeringene reduserer bevilgningen til kap. 575 post 60 Ressurskrevende tjenester med 190 mill. kroner. I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2010 lå det til grunn en vekst i antallet mottakere og en realvekst i netto lønnsutgifter utover innslagspunktet på til sammen om lag 12 pst. Disse medlemmer viser til at Helsedirektoratets sammenstilling av refusjonsgrunnlaget for 2010 viser at den faktiske veksten ble på til sammen 2 pst., noe som gir et mindrebehov på om lag 223 mill. kroner. I tillegg ble det i 2010 netto utbetalt om lag 33 mill. kroner knyttet til en korreksjon av utbetalt tilskudd 2009. Samlet reduserer dette bevilgningsbehovet for 2010 med 190 mill. kroner. Disse medlemmer viser til at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti i statsbudsjettet for 2010 vedtok å svekke toppfinansieringen for ressurskrevende tjenester ved at kompenseringssatsen ble redusert frå 85 pst. til 80 pst. og at innslagspunktet ble hevet vesentlig mer enn lønns- og prisstigning skulle tilsi. Disse medlemmer viser til at denne svekkelsen har gjort det vanskeligere for kommunen å gi et godt tilbud til denne gruppen.