Skriftlig spørsmål fra Sveinung Rotevatn (V) til energiministeren

Dokument nr. 15:1874 (2023-2024)
Innlevert: 25.04.2024
Sendt: 26.04.2024
Besvart: 07.05.2024 av energiminister Terje Aasland

Sveinung Rotevatn (V)

Spørsmål

Sveinung Rotevatn (V): Hvorfor er det så mye vanskeligere å få opp farta for utbygging av mer fornybar energi i Norge, deriblant havvind, enn det er i våre naboland i Europa og ser regjeringen i det hele tatt noe problem med at 85 prosent av investeringen i energi skjer fossilt her i landet?

Begrunnelse

Norges største bank, delvis statseide DNB, må bruke det meste av sine 1500 milliarder kroner til fornybar energi i utlandet på grunn av den langsomme utviklingen av mer fornybar energi i Norge.
Konserndirektør Corporate Banking, Harald Serck-Hanssen uttalte til DN mandag at: - Vi kunne ha vokst mye mer innen fornybar energi i Norge… I Norge er vi fortsatt i en olje- og gass-verden, og 85 prosent av investeringene innen energi skjer fossilt. Internasjonalt er to tredjedeler av investeringene nå innen fornybar energi. Der har skiftet allerede skjedd.»
Vi trenger ikke dra lenger enn til vårt naboland Danmark, for å se at mye skjer innen utviklingen av fornybar energi. Mens regjeringen i Norge reduserte den forrige regjeringens satsning på havvind, skjer utviklingen i Danmark i rekordfart. Denne uka meldte en rekke medier at den danske Energistyrelsen har lagt ut seks nye havvindparker på anbud. Parkene skal ligge seks ulike steder i Nordsjøen, Østersjøen og Kattegat. Hver av parkene skal ha en minimumskapasitet på 1 gigawatt, og vil med det til sammen ha en minimumskapasitet på 6 gigawatt innen 2030. Det er mer enn dobbelt så mye som dagens danske havvindparker.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen har siden den tiltrådte iverksatt en rekke tiltak som legger et godt grunnlag for økteinvesteringer i fornybar kraftproduksjon, med trygge forutsigbare rammer for landvind, en betydelig økt satsing på havvind, avklarte rammebetingelser for oppgradering og utvidelse av vannkraften og ved å styrke mulighetene for lokal energiproduksjon. Vi har også gjort flere endringer for å sikre en raskere utvikling av nett og øke satsingen på energieffektivisering. Dette er arbeid som burde vært startet opp for flere år siden, men som først etter at regjeringen overtok kom godt i gang.
Utbygging av fornybar kraftproduksjon er en prioritet for regjeringen. Spesielt viktig er regjeringens store ambisjon om utvikling av havvind som vil være av stor betydning i utviklingen av et lavutslippssamfunn. En betydelig milepæl ble nådd i mars da Energidepartementet gjennomførte Norges første havvindauksjon av første fase av Sørlige Nordsjø II. Regjeringen jobber nå videre med Utsira Nord, 2025-runden og planlegger for jevnlige tildelingsrunder frem mot 2040. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er godt i gang med arbeidet med å utrede nye mulige områder for havvindproduksjon.
I tillegg til havvindsatsingen, har regjeringen blant annet gjort det enklere å bygge ut solkraft og lokal energiproduksjon. Videre har vi lagt bedre til rette for at kommunene skal se på vindkraftprosjekter, ved å sørge for at de får en hånd på rattet gjennom behandling etter plan- og bygningsloven og at de sitter igjen med mer av verdiskapingen. Digitalisering og effektivisering av konsesjonsbehandlingen, samt økte midler og ressurser til energimyndighetene, er viktige tiltak vi har iverksatt for å styrke kraftsystemet vårt. Regjeringen har i de to siste budsjettene lagt opp til en historisk satsing som styrker energimyndighetene.
I tillegg til å bygge ut fornybar kraft vil energieffektivisering være særlig viktig for å øke krafttilgangen fremover. I regjeringens handlingsplan for energieffektivisering og i statsbudsjettet for 2024 styrkes eksisterende støtteordninger betraktelig. De økonomiske støtteordningene treffer både moden og ikke-moden teknologi, og husholdninger, næringsliv og kommuner.
Jeg mener det er positivt at vi i tillegg til å satse på fornybar energi, raskere utvikling av nett og energieffektivisering, legger til rette for at det fortsatt gjøres investeringer i olje og gass-sektoren. Dette er viktig for at Norge fortsatt skal kunne bidra til energisikkerhet i Europa i årene fremover, og for å fortsette å utvikle og kutte utslipp fra norsk olje og gassvirksomhet. Jeg ønsker investeringsbeslutninger og aktivitet velkommen både innenfor petroleumssektoren, fornybar energi, karbonfangst- og lagring, utvikling av nett og ny teknologi. Den nylig vellykkede havvindauksjonen, som Høyre, Venstre og FrP dessverre valgte å ikke støtte opp om, viser at regjeringens havvindpolitikk så langt har vært en suksess. Vi ser frem til å fortsette arbeidet for mer fornybar kraft i tiden fremover.