Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1871 (2023-2024)
Innlevert: 25.04.2024
Sendt: 25.04.2024
Rette vedkommende: Helse- og omsorgsministeren
Besvart: 06.05.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Stine Sofies Stiftelse har nylig belyst behovet for øyeblikkelig og kompetent hjelp til barn under 14 år som har blitt utsatt for seksuelle overgrep.
Hvordan kan Justisdepartementet sikre at alle barn i Norge får samme nivå av beskyttelse og hjelp som voksne, uavhengig av hvor i landet de bor?

Begrunnelse

I 2022 ble det anmeldt 709 voldtekter av barn under 14 år, men det er mørketall som tyder på at det reelle tallet er langt høyere. Disse barna er fullstendig avhengige av rask og faglig oppfølging for å sikre bevaring av viktige bevis og for å motta nødvendig psykososial støtte.
I lys av det store skille mellom hjelp for voksne og barn som Stine Sofies Stiftelsen har påpekt, er det avgjørende å få vite hvordan regjeringen planlegger å håndtere dette behovet på nasjonalt nivå. Et døgnåpent tilbud for barn over hele landet vil ikke bare styrke hjelpetilbudet, men også rettssikkerheten til de yngste og mest sårbare ofrene.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Barn som utsettes for seksuelle overgrep skal få hjelp av kompetent personell så raskt som mulig.
Barn under 14 år som er utsatt for seksuelle overgrep skal få hjelp og behandling i spesialisthelsetjenesten, fortrinnsvis ved barne- og ungdomsklinikkene. Det er 21 slike klinikker i Norge. I organiseringen av tilbudet skal helseforetakene sikre et helhetlig forløp, slik at barna blir ivaretatt på best mulig måte.
Barne- og ungdomsklinikkene er bemannet 24 timer i døgnet, med leger og sykepleiere som er spesialister i å behandle barn. Det er ikke nok spesialister til at alle barneavdelinger hele døgnet skal ha fagpersoner med særskilt kompetanse innen alle fagfelt. Det må imidlertid være gode faglige rutiner, retningslinjer, skriftlige prosedyrer og mulighet til å kontakte andre avdelinger eller sykehus med spesialisert kompetanse, slik at barna får god helsehjelp og psykososial støtte.
Helsedirektoratet ga i 2021 ut en ny nasjonal faglig retningslinje for kvalitet og kompetanse i overgrepsmottak for voksne. Retningslinjen gir anbefalinger om ansvarsforhold, organisering, samhandling og kompetanse for overgrepsmottak. Tilsvarende finnes ikke for barn og unge under 16 år som er utsatt for seksuelle overgrep.
Helsedirektoratet vil derfor få i oppdrag å utarbeide en nasjonal retningslinje eller veileder for medisinsk og psykososial ivaretakelse av barn og unge som er utsatt for seksuelt overgrep.
En faglig retningslinje vil kunne gi anbefalinger om ansvarsforhold, organisering, samhandling og kompetanse, og på den måten sikre et bedre døgnbemannet tilbud for barn under 14 år uavhengig av hvor de bor i landet.