Borghild Tenden (V): Vil statsråden endre ordningen med omsorgspenger og pleiepenger slik at vi gir de såkalte «frivillige ressursene» i familier som har hjemmeboende «barn» over 18 år med nedsatt funksjonsevne «gode og stimulerende rammebetingelser», og mener statsråden at det er viktig at pårørende gis slike rettigheter som gjør det mulig å fortsette i det ordinære arbeidslivet?
Begrunnelse
Undertegnede stilte spørsmål 10.11.11 om foreldre til funksjonshemmede barn over 18 år som fortsatt bor hjemme, kan motta omsorgspenger (dok. nr. 15:229 (2011-2012)). Daværende helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen, svarte at,
«Vi ønsker å legge til rette for at pårørende skal kunne kombinere omsorgsarbeid med yrkesaktivitet».
I Stortingsmeldingen Morgendagens Omsorg (Meld. St. 29 (2012–2013)), er en av de tre hovedområdene «å få kunnskap om, lete fram, mobilisere og ta i bruk samfunnets samlede omsorgsressurser på nye måter». Meldingen legger vekt på «å forsterke fellesskapsløsningene gjennom å styrke samspillet mellom kommunale tjenester og sivilsamfunnet og gi de frivillige ressursene i familie og lokalsamfunnet gode og stimulerende rammebetingelser».
Stortingsmeldingen legger vekt på en moderne og nytenkende pårørendepolitikk, og meldingen ses i sammenheng med behandlingen av Kaasa-utvalgets NOU 2011:17 «Når sant skal sies om pårørendeomsorg. Kaasa-utvalget foreslår tre hovedgrep:
– En utvidet pleiepengeordning.
– En ny forsterket kommunal omsorgsstønad som erstatter dagens hjelpestønad og omsorgslønn.
– Lovfestet pårørendestøtte med tiltak som verdsetter og inkluderer de pårørende og kvalitetssikrer tjenestene.
En del foreldre som har hjemmeboende barn med nedsatt funksjonsevne over 18 år, er tilknyttet det ordinære arbeidslivet og ønsker å fortsette med det. De har ikke rett til omsorgspenger ved barns sykdom eller annen medisinsk oppfølging, eller pleiepenger ved sykehusinnleggelser. Undertegnede vet at barnet utløser selvstendige rettigheter ved fylte 18 år, men at dette skal dekke livsoppholdsutgifter og ikke er ment til å kompensere de pårørendes inntektstap ved nødvendig tilsyn og oppfølging av «barnet» ved sykdom. Hensikten med retten til omsorgspenger er å dekke yrkesaktive foreldres behov for inntekt ved kortvarige fravær fra arbeidet. Pleiepenger skal kompensere for tapt arbeidsinntekt for yrkesaktive i forbindelse med pleie av sykt barn. Dette er noe annet enn ytelser gitt av kommunen, som omsorgslønn eller annen avlastning i hjemmet. Disse ytelsene er ikke fleksible nok og dekker ikke lønnstap for kortvarig sykdom eller medisinsk oppfølging for pårørende i ordinært arbeid.