Trine Skei Grande (V): Mener statsråden at NAV, etter folketrygdloven §§ 9-11 og 9-11 a, har mulighet til å ta individuelle hensyn ved utdeling av graderte pleiepenger, og hvilken hjemmel har NAV til å sette en grense på 3,75 timer?
Begrunnelse
§§ 9-11 0g 9-11a, omhandler rett til pleiepenger, og Kaasa-utvalget har satt fokus på den vanskelige situasjonen foreldre til barn som er alvorlig syke og funksjonshemmede er i og et enstemmig utvalg gikk inn for et smidigere regelverk. Likevel er det flere pårørende som opplever at NAV i dag har en langt strengere praksis og at rommet for skjønn er blitt mindre.
I VG 18. april kan vi lese at foreldrene til en dødssyk 13 år gammel gutt mister retten til pleiepenger fordi gutten går på skole. Skole for gutten gir han økt livskvalitet og foreldrene et avbrekk i hverdagen. Foreldrene ønsker å gi gutten sin høyest mulig livskvalitet den tiden han har igjen å leve og har ikke ønsket institusjonsplass for gutten. Gutten har behov for tilsyn døgnet rundt. Fordi gutten har en "svært alvorlig og progredierende sykdom", har guttens foreldre mottatt pleiepenger fra NAV. Pleiepenger er ment å være en erstatning for tapt arbeidsinntekt.
Grunnen til avslaget på pleiepenger er at gutten går fem timer på spesialskole og at NAV mener at foreldrene da kan arbeide mer enn 50 %. Foreldrene har en omfattende omsorgsbyrde da gutten er 100 % pleietrengende. Gutten må medisineres seks ganger i døgnet og sondemates fem ganger i døgnet. Foreldrene bruker tid på transport til og fra skolen, møtevirksomhet med hjelpeapparat og sykehus, og annen oppfølging av gutten på dagtid. Foreldrene er også i konstant akutt beredskap kveld og natt. Det betyr kontinuerlig stell, pleie og medisinering de 20 timene i døgnet gutten ikke er på skolen. Det vil derfor være svært vanskelig å kombinere denne omsorgsbyrden med mer enn 50 % jobb. I følge NAVs saksbehandlere kan ikke et alvorlig sykt barn være på skolen mer enn 3,75 timer hver dag, før foreldre vurderes til å kunne jobbe mer enn 50 % som igjen betyr bortfall av pleiepenger. Det tas ingen individuelle hensyn og dette begrunnes med at alle skal behandles likt. Arbeidsminister Huitfeldt uttalte til VG 18. april i år at bestemmelsen om at 50 % gradering av pleiepenger er absolutt, samtidig sier hun:
«Vi har tidligere fått vite at foreldre til alvorlige syke barn som i perioder kan gå på skole eller barnehage på gode dager, har mistet pleiepenger. Dette har vi ryddet opp i, slik at ingen fratas penger på det grunnlaget».