Borghild Tenden (V): Ifølge rapporten Global Entrepreneurship Monitor har Norge hatt en klar fallende trend i tidligfase entreprenøriell aktivitet (TEA) siden toppåret 2005. Den negative trenden kommer særlig til syne i den fallende andelen av befolkingen som forsøker å etablere bedrift. Statsråden har tidligere sagt at han ikke er bekymret over Norges dårlige plassering på internasjonale undersøkelser om forskning og innovasjon.
Er statsråden like lite bekymret for Norges fallende trend når det gjelder entreprenøriell aktivitet?
Begrunnelse
Norge deltok i 2011 for tolvte gang i Global Entrepreneurship Monitor – GEM. Tradisjonelt har Norge vært et av landene som har scoret høyest på innovasjon og gründerskap. Nye tall viser likevel en urovekkende utvikling: Vi taper terreng på statistikken og har i følge GEM på få år gått fra topp tre til midt på treet, med en klar negativ utvikling over hvor mange som prøver å starte egen virksomhet.
Trenden kommer sterkest til syne i den fallende andelen av befolkningen som forsøker å etablere bedrift. Den negative utviklingen for entreprenørskap i Norge blir også reflektert på flere andre områder. Andelen av porteføljeetablerere (dvs. etablerere som eier to eller flere bedrifter) viser en fallende trend. Gründerteamets størrelse er også inne i en fallende trend, og gjennomsnittet er for første gang under 2 i Norge. I 2011 har også Norge den laveste andelen av bedrifter med vekstambisjoner som er registrert så lenge som Norge har deltatt i GEM. Med hensyn til innovasjonsgrad og eksport, havner Norge på gjennomsnittet for innovasjonsdrevne land.
I GEMs landoppsummering: Entreprenørskap i Norge 2011, framgår det videre bl.a. følgende:
-Siden toppåret 2005 har det vært en klart fallende trend i TEA (tidligfase entreprenøriell aktivitet) for Norge, og årets score er på 6,9 %.
-Trenden kommer sterkest til syne i den fallende andelen av befolkningen som forsøker å etablere bedrift.
-I 2011 har også Norge den laveste andelen av bedrifter med vekstambisjoner som er registrert så lenge som Norge har deltatt i GEM.
-Frykten for å mislykkes, som er en indikator på risikoaversjon, setter i 2011 en ny rekord på 40 % av befolkningen.
-Bare 53 % av befolkningen mener at entreprenørskap er et godt karrierevalg, en klar nedgang fra toppåret 2005 da denne andelen var 67 %.
-I ekspertundersøkelsen kommer det fram at manglende politisk prioritering i alle år har vært den største utfordringen i Norge.
Denne utviklingen forsterkes eller sementeres i GEMs internasjonale oppsummering for 2012 (Global Entrepreneurship Monitor 2012 Global Report) som nylig ble publisert. Utviklingen for Norges del går i feil retning i 9 av 14 målbare parameter, selv om endringene fra 2011 er små.
Mangel på kapital og kunnskap om hvordan en omsetter en forretningsidé til butikk, er de to viktigste grunnene til at gründere kapitulerer. Etter min mening kan dette problemet både løses ved en annen innretning av offentlige virkemidler, men også ved å stimulere private investorer som besitter kapital, erfaring og nødvendig kunnskap til å investere i gründerprosjekt i de første, mest kritiske fasene.