Representantforslag om å sikre ansatte i eget selskap muligheten til å selge sine tjenester gjennom innleie

Dette dokument

  • Representantforslag 154 S (2023–2024)
  • Fra: Anna Molberg, Henrik Asheim, Linda Hofstad Helleland, Alfred Jens Bjørlo og Guri Melby
  • Sidetall: 2
Søk

Innhold

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Regjeringens nye innleieregler har medført at oppdragsgivere ikke lenger får leie inn arbeidskraft annet enn fra godkjente bemanningsforetak. Selvstendige konsulenter skal ifølge arbeids- og inkluderingsministeren ikke regnes som innleie. Mange selvstendige konsulenter, som er eneste ansatt i eget AS, blir ikke lenger godkjent av Arbeidstilsynet som bemanningsselskap. Dette innebærer at mange selvstendige konsulenter, som tidligere kunne leie ut sine tjenester, ikke lenger er etterspurt fordi kundene krever en registrering konsulentene ikke får lov til å gjøre. Regjeringen har ved flere anledninger henvist denne gruppen til å inngå oppdragsavtaler isteden. Det er en kontraktsform som blir lite benyttet. Dette gjelder spesielt innenfor IKT-prosjekter i offentlig sektor, der innleie av spesialkompetanse er den vanligste måten å skaffe rett kompetanse ved behov. Enkeltpersoner i bygg- og anleggsbransjen med eget selskap som leier ut anleggsmaskiner, står også i fare for å miste oppdrag fordi de ikke lenger godkjennes som bemanningsforetak.

Konsekvensene av dette er at mange konsulenter mister oppdrag, og må vurdere å stanse driften av eget selskap og eventuelt søke seg fast jobb i et større konsulentselskap. Videre svekker denne praksisen mangfoldet av små bedrifter i landet, og innskrenker mulighetene for enkeltpersoner til å selge sine tjenester på den måten de selv ønsker. Det er ikke alle som ønsker en fast ansettelse i en offentlig etat eller et større selskap. Mange personer med spisskompetanse ønsker å være selvstendige innenfor rammene av egen selskapskonstruksjon.

Regjeringen har sagt at de vil klargjøre veilederen til innleiereglene ved å presisere at innehaver av enkeltpersonforetak og eier av et enpersons aksjeselskap skal kunne engasjeres når det er snakk om å levere tjenester som et oppdragsforhold. Forslagsstillerne mener dette ikke er tilstrekkelig for å imøtekomme behovene og virkeligheten til disse selskapene. Det har gjennom flere medieoppslag vært dokumentert at de som rammes, i praksis frykter et næringsforbud, og kanselleringer av kontrakter har allerede startet. Forslagsstillerne mener dette enkelt kan løses ved at Arbeidstilsynet får en instruks om at enkeltpersonforetak og aksjeselskap med eier som eneste ansatt automatisk blir godkjent som bemanningsforetak.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber regjeringen sikre at enkeltpersonforetak og aksjeselskap med eier som eneste ansatt godkjennes som bemanningsforetak.

29. april 2024

Anna Molberg

Henrik Asheim

Linda Hofstad Helleland

Alfred Jens Bjørlo

Guri Melby