Representantforslag fra stortingsrepresentantene Audun Lysbakken og Heikki Eidsvoll Holmås om nasjonalt forbud mot miljøgifter

Dette dokument

  • Dokument 8:104 S (2013–2014)
  • Dato: 20.06.2014
  • Sidetall: 1

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

Hver dag eksponeres Norges befolkning for et stort antall kjemikalier fra mange forskjellige kilder. Små mengder av ulike kjemikalier som finnes i hverdagsprodukter kan virke sammen i produkter som leker, kosmetikk, elektronisk utstyr, byggevarer, mat og medisiner. Leketøy i norske butikker inneholder kjemikalier som kan gi diabetes, ADHD og kreft, viser en undersøkelse fra Forbrukerrådet.

Det store omfanget av hormonforstyrrende stoffer og andre skadelige kjemikalier i forbrukerprodukter er svært bekymringsfullt. Reguleringen må skjerpes, og forbrukerinformasjonen knyttet til kjemikalier i forbrukerprodukter bør bli langt bedre. Slik situasjonen er i dag er det nærmest umulig for forbrukerne å vite hvilke skadelige eller potensielt skadelige kjemikalier som finnes i ulike produkter, siden ingredienslister ikke er lovpålagt, bortsett fra for mat og kosmetikk.

Internasjonalt arbeid for å forby farlige stoffer er viktig, men det tar som regel lang tid. Man vet at EUs kjemikalieregelverk i dag er for svakt og at industrilobbyen har hatt altfor stor innflytelse på EUs politikk. Norge har et handlingsrom innenfor internasjonalt regelverk, og dette bør benyttes til forbud mot de farligste giftstoffene.

Statens forurensningstilsyn (SFT) utarbeidet i 2007 en liste med 21 av de farligste giftstoffene. SFT foreslo at forbudet skulle omfatte produksjon, import, eksport og omsetning av forbrukerprodukter som inneholder et eller flere av de 21 stoffene, når innholdet av stoffet i produktets homogene enkeltdeler er høyere eller lik fastsatte grenseverdier. De 21 stoffene ble valgt ut på grunnlag av tilgjengelig, vitenskapelig dokumentasjon og kunnskap om forekomst i produkter. To av dem har allerede blitt forbudt i Norge. Dette viser at Norge har et handlingsrom til å forby giftstoffer. Forslagsstillerne mener det må innføres et nasjonalt forbud mot resterende, farlige giftstoffer. I tillegg bør det vurderes å lovfeste pålegg om ingredienslister på alle produkter som inneholder de verste kjemikaliene.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

  • 1. Stortinget ber regjeringen legge frem en kjemikaliehandlingsplan som inkluderer et forbud mot de farligste giftstoffene i forbrukerprodukter tilgjengelig i Norge, basert på Miljødirektoratets anbefaling.

  • 2. Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å lovfeste pålegg om ingredienslister på alle produkter som inneholder disse kjemikaliene.

20. juni 2014