Forslag fra stortingsrepresentantene Åsa Elvik, Bendiks H. Arnesen og Hill-Marta Solberg om gjenopprettelse av tipstelefon for miljøkriminalitet og økonomisk svindel i fiskenæringa

Innhold

Til Stortinget

Bakgrunn

En bærekraftig utvikling av fiskeressursene er en god investering for både miljø, samfunn og fiskerinæringen. Bærebjelken i forvaltningen av et levende og reproduserende ressursgrunnlag som fisk er, er langsiktighet.

En langsiktig, forsvarlig og bærekraftig utvikling av fiskeressursene forutsetter lover og regler, og korrekt kunnskap om hvilken og hvor mye fisk som til enhver tid tas opp. Det finnes i dag lover og regler for hvordan fangst skal rapporteres. Oppslag i media viser imidlertid at lov og orden unngås, bl.a. på den måten at fisk blir solgt uten innrapportering, at fisk under minstemål enten blir dumpet på havet (Dagbladet 7. november 2001), eller at småfisk blir malt opp sammen med annet avfall fra produksjonen og spylt ut (Nordlys 21. november 2001). Dette er ulovlige aktiviteter, og et underminering av faktagrunnlaget for fiskeriforvaltningen er en aktivitet som på lang sikt ikke gagner verken miljø, samfunn eller fiskerinæringen.

Et viktig element i bekjempelsen av fiskejuks var Fiskeridirektoratets tipstelefon for fiskejuks, opprettet av regjeringen Stoltenberg høsten 2000. Fiskeriminister Otto Gregussen meldte den gang, etter et møte mellom myndigheter og fiskerinæringa, om «forståelse om at lover og regler omgås i uakseptabel grad, og det er enighet om at både næring og myndigheter iverksetter tiltak for å stoppe ulovlighetene», pressemelding 28. november 2000.

Imidlertid la Samarbeidsregjeringen ned tipstelefonen ett år etter opprettelsen. Fiskefusk-telefonen er ikke erstattet av en ny operativ ordning, slik Regjeringen har tatt til orde for gjennom pressemelding datert 26. oktober 2001. Underdirektør Einar Ellingsen melder i Politisk kvarter (NRK P2, 26. februar 2002) at Fiskeridirektoratet ikke mottar tips om fiskefusk lenger, mens kilder i Økokrim sier at de ikke har kompetanse eller kapasitet til å motta slike tips.

Forslag

På denne bakgrunn fremmes følgende

forslag:

Stortinget ber Regjeringen om å gjenopprette Fiskeridirektoratets tipstelefon for fiskefusk.

27. februar 2002