Stortinget - Møte torsdag den 12. oktober 2023

Dato: 12.10.2023
President: Masud Gharahkhani

Formalia

President: Masud Gharahkhani

Ad situasjonen i Midtøsten

Presidenten []: Gode kollegaer!

Uskyldige mennesker utsatt for et brutalt og nådeløst terrorangrep og en krig som vil føre til enorme lidelser for sivilbefolkningen i Israel og i Palestina. Vold, hat og frykt er aldri løsningen. I solidaritet med sivilbefolkningen og for å minnes ofrene for terrorangrepet vil presidenten be om at vi markerer det med ett minutts stillhet i begynnelsen av dagens møte.

Presidentens ord ble etterfulgt av ett minutts stillhet.

Presidenten []: Fra Sosialistisk Venstrepartis stortingsgruppe foreligger søknad om permisjon for representanten Lars Haltbrekken i tiden fra og med 16. til og med 20. oktober for å delta på parlamentarikermøte i Egilsstadir og på Arctic Circle Assembly i Reykjavik, Island, med delegasjonen for arktisk parlamentarisk samarbeid.

Etter forslag fra presidenten ble enstemmig besluttet:

  1. Søknaden behandles straks og innvilges.

  2. Vararepresentanten Hilde Marie Gaebpie Danielsen innkalles for å møte i Stortinget i tiden fra og med 17. til og med 19. oktober.

Presidenten []: Representanten Cato Brunvand Ellingsen vil framsette et representantforslag.

Cato Brunvand Ellingsen (SV) []: På vegne av stortingsrepresentantene Kathy Lie, Freddy André Øvstegaard og meg selv er jeg glad for å kunne legge fram et repsentantforslag om å endre begrepsbruk i norsk lovverk i tråd med CRPD.

Presidenten []: Representanten Jan Tore Sanner vil framsette et representantforslag.

Jan Tore Sanner (H) []: På vegne av stortingsrepresentantene Margret Hagerup, Kari-Anne Jønnes, Tone Wilhelmsen Trøen og meg selv vil jeg fremsette et forslag om fornyelse av karriereveiledningen i skolen.

Presidenten []: Representanten Bård Ludvig Thorheim vil framsette et representantforslag.

Bård Ludvig Thorheim (H) []: På vegne av representantene Mathilde Tybring-Gjedde, Ove Trellevik, Liv Kari Eskeland, Aleksander Stokkebø, Erlend Svardal Bøe, Nikolai Astrup og meg selv vil jeg framsette et forslag om en mer ambisiøs havvindpolitikk.

Presidenten []: Representanten Une Bastholm vil framsette et representantforslag.

Une Bastholm (MDG) []: På vegne av representantene Lan Marie Nguyen Berg, Rauand Ismail og meg selv har jeg gleden av å framsette et forslag om å opprette et nasjonalt senter for alternativer til dyreforsøk.

Presidenten []: Forslagene vil bli behandlet på reglementsmessig måte.

Presidenten vil opplyse om at finanskomiteen har sendt brev til presidentskapet med anmodning om utsettelse av fristene for budsjettbehandlingen, slik de er omtalt i forretningsordenen § 43.

Presidenten vil derfor i medhold av forretningsordenen § 79 foreslå at Stortinget fraviker bestemmelsen i § 43 tredje ledd, om at finanskomiteen senest 20. november skal avgi innstilling om nasjonalbudsjettet og statsbudsjettet. Det medfører at finansinnstillingen avgis 27. november, og at finansdebatten holdes 4. desember. Som konsekvens av dette vil det ikke være mulig for Stortinget å behandle fagkomiteenes budsjettinnstillinger innen fristen, som er 15. desember.

Presidenten vil derfor også foreslå at Stortinget fraviker bestemmelsen i forretningsordenen § 43 sjette ledd, om at fagkomiteenes budsjettinnstillinger skal være ferdig behandlet senest 15. desember.

– Ber noen om ordet?

Presidenten har altså foreslått at forretningsordenen § 43 tredje og sjette ledd fravikes, og det anses vedtatt.

Tidsplan for avgivelse og behandling av budsjettinnstillingene vil om kort tid bli kunngjort.

Videre har det kommet anmodning fra kontroll- og konstitusjonskomiteen om å få avholde kontrollhøring på en dag det pågår stortingsmøte, dvs. tirsdag 7. november. Dette betinger at forretningsordenen § 27 tredje ledd annet punktum må fravikes.

Presidenten foreslår at anmodningen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen imøtekommes, og at Stortinget i medhold av forretningsordenen § 79 godkjenner at nevnte bestemmelse fravikes.

Er det noen innvendinger mot dette? – Så synes ikke, og det anses vedtatt.

Før vi går til dagens kart, kan presidenten også opplyse om at det ikke blir møte i Stortinget torsdag 19. oktober.

Presidenten vil opplyse om at det blir votering etter sak nr. 1. Videre vil sak nr. 3, Referat, bli behandlet i forbindelse med voteringen, og presidenten ber representantene om å bli sittende til referatet er ferdigbehandlet.