Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte mandag den 16. juni 2014 kl. 10

Dato:
President: Olemic Thommessen

Dokumenter: 

Sak nr. 3 [10:09:53]

Innstilling fra justiskomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Lene Vågslid, Christian Tynning Bjørnø, Tove Karoline Knutsen, Stine Renate Håheim, Lise Christoffersen, Sonja Mandt, Knut Storberget, Torstein Tvedt Solberg og Kari Henriksen om å gjøre bruken av barnehus obligatorisk og styrking av barnehusene

Talere

Votering i sak nr. 3

Votering i sak nr. 3

Under debatten er det satt fram i alt syv forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–3, fra Lene Vågslid på vegne av Arbeiderpartiet og Senterpartiet

  • forslagene nr. 4–7, fra Bård Vegar Solhjell på vegne av Sosialistisk Venstreparti.

Det voteres over forslagene nr. 4–7, fra Sosialistisk Venstreparti.

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at barnehusene som hovedregel har kapasitet til at alle barn som er mistenkt utsatt for eller vitne til vold eller seksuelle overgrep kan bli undersøkt av leger med sosialpediatrisk kompetanse.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sikre at politiet prioriterer etterforskning av vold og overgrep av barn eller voksne med en psykisk utviklingshemming, eller som barn eller voksne med en psykisk utviklingshemning har vært vitne til.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede behovet for flere leger med sosialpediatrisk kompetanse og hvilke tiltak som kan iverksettes for å styrke kapasiteten for medisinske undersøkelser av barn eller voksne med en psykisk utviklingshemming som mistenkes for å ha vært utsatt for eller vært vitne til vold eller seksuelle overgrep.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme lovforslag om obligatorisk bruk av barnehus ved dommeravhør av barn under 18 år og voksne med en psykisk utviklingshemming.»

Arbeiderpartiet og Senterpartiet har varslet at de støtter forslagene.

Votering:Forslagene fra Sosialistisk Venstreparti ble med 61 mot 44 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.32.31)Presidenten:

Det voteres over forslag nr. 1 og 3, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme lovforslag om obligatorisk bruk av barnehus ved dommeravhør av barn under 18 år.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen iverksette regjeringen Stoltenberg IIs planlagte omfangsundersøkelse av voldsutsatte barn for bedre og mer kontinuerlig statistikk om vold og overgrep mot barn, herunder barn som vitne til vold.»

Sosialistisk Venstreparti har varslet at de støtter forslagene.

Votering:Forslagene fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble med 61 mot 44 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.33.05)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 2, fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede om sivilt ansatte i politiet, med særskilt kompetanse på barn, som gjennomfører tilstrekkelig opplæring i etterforskning, avhørsmetodikk og vitnepsykologi samt strafferett og straffeprosess, vil kunne utgjøre en fremtidig ressurs som dommeravhørere ved barnehusene, som ledd i nedkorting av ventetiden for dommeravhør.»

Votering:Forslaget fra Arbeiderpartiet og Senterpartiet ble med 64 mot 41 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.33.31)Komiteen hadde innstilt:

I

Stortinget ber regjeringen gjøre bruk av barnehus ved dommeravhør obligatorisk for barn under 16 år som har vært utsatt for vold eller overgrep, eller er vitne til slike saker, der dette er til det beste for barnet.

II

Stortinget ber regjeringen styrke kapasiteten ved Statens Barnehus.

III

Stortinget ber regjeringen sikre at ny forskrift vedrørende barnehusene kommer på plass så raskt som mulig.

IV

Stortinget ber regjeringen sikre at politiet prioriterer etterforskning av vold og overgrep av barn, eller som barn har vært vitne til.

V

Stortinget ber regjeringen sikre at dommeravhør av barn under 16 år som har vært utsatt for vold eller overgrep, eller er vitne til slike saker, skal ledes av politiet.

VI

Stortinget ber regjeringen utrede behovet for flere leger med sosialpediatrisk kompetanse og hvilke tiltak som kan iverksettes for å styrke kapasiteten for medisinske undersøkelser av barn som mistenkes for å ha vært utsatt for seksuelle overgrep.

VII

Dokument 8:31 S (2013–2014) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Lene Vågslid, Christian Tynning Bjørnø, Tove Karoline Knutsen, Stine Renate Håheim, Lise Christoffersen, Sonja Mandt, Knut Storberget, Torstein Tvedt Solberg og Kari Henriksen om å gjøre bruken av barnehus obligatorisk og styrking av barnehusene – vedlegges protokollen.

Presidenten: Det voteres først over innstillingens vedtak til V.

Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har varslet at de ønsker å stemme imot.

Votering:Komiteens innstilling til V ble bifalt med 61 mot 44 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 22.34.11)

Presidenten: Det voteres over innstillingens vedtak til I, II, III, IV, VI og VII.

Votering:Komiteens innstilling til I, II, III, IV, VI og VII ble enstemmig bifalt.