Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 18. juni 2013 kl. 09

Dato:
President: Dag Terje Andersen

Dokumenter: 

Sak nr. 19 [19:46:18]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om et moderne, trygt og fleksibelt arbeidsliv – forslag om endringer i arbeidsmiljøloven m.m.

Talere

Votering i sak nr. 19

Votering i sak nr. 19

Presidenten: Under debatten er det satt fram i alt 13 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–12, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre

  • forslag nr 13, fra Torbjørn Røe Isaksen på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti

Forslag nr. 13, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti, er framsatt under debatten og følgelig etter fristen som er fastsatt i Stortingets forretningsorden for innlevering av forslag som ønskes tatt opp til realitetsvotering. I § 38 annet ledd i forretningsordenen er det likevel en åpning for at det kan tas til votering dersom Stortinget ikke motsetter seg det. På den bakgrunn vil presidenten foreslå at det voteres over forslaget. – Det ser ut til å være tilslutning til det.

Det voteres først over forslagene nr. 1 og 8, fra Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen foreta en helhetlig gjennomgang av arbeidsmiljøloven og fremme forslag som gjør arbeidsmiljøloven mer tidsriktig, enklere, mer fleksibel og som i størst mulig grad likebehandler alle virksomheter og ansettelsesforhold.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag til endring i arbeidsmiljøloven som i større grad åpner for at arbeidsgiver og arbeidstaker kan avtale søndagsarbeid som er tilpasset lokale ønsker og behov.»

Votering:Forslagene fra Venstre ble med 101 stemmer mot 1 stemme ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.36.23)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 2 og 6, fra Venstre.

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen sette i gang et arbeid med sikte på å fremme forslag om endringer i lovreglene for å likestille midlertidige ansettelser i arbeidsmiljøloven og tjenestemannsloven.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om klargjøring av arbeidsmiljølovens bestemmelser om hva som menes med «uavhengig stilling» (som unntas fra arbeidsmiljølovens bestemmelser om arbeidstid/overtid m.m.).»

Her har Kristelig Folkeparti varslet at de støtter forslagene. (Det ble ikke votert over forslagene nr. 2 og 6, fra Venstre. Votering i slutten av møtet 19. juni 2013.)

Torbjørn Røe Isaksen (H) [00:36:45] (fra salen): Vi har levert inn en liste med hensyn til våre representanter om hva de skal stemme, hvis forslagene skal behandles enkeltvis, bl.a. når det gjelder forslag nr. 1, så jeg foreslår at presidenten tar det en gang til.

Presidenten: Forslag nr. 1 sto ikke på listen fra Høyre. Jeg har selv sett listen. Men mener representanten at det var ønskelig at Høyre skulle få anledning til å stemme for forslag nr. 1? Så vidt jeg vet, er ingen av de varslingene som jeg kommer til å referere til, tatt opp fra talerstolen, i hvert fall ikke alle. Noen av dem er levet skriftlig, og forslag nr. 1 sto ikke på den listen. Men vi tar det gjerne om igjen, slik at det blir et korrekt uttrykk for partienes holdning.

Vi går da tilbake og starter voteringen over det innkomne forslag på nytt. Det betyr at vi må skille forslag nr. 1 og forslag nr. 8, for jeg forstår det fremdeles slik at Høyre ikke skal stemme for forslag nr. 8?

Torbjørn Røe Isaksen (H) [00:38:15] (fra salen): Da har ikke dere sett den listen som er levet inn.

Presidenten: Jeg kan bekrefte at Harald Grønn kom med listen i hånden, og jeg har sett den. Så listen er levert inn. Men da får vi ta stemmeforklaring underveis. Det var meningen at vi skulle ta om igjen forslagene nr. 1 og 8 fra Venstre. Ønsker Høyre å stemme for de forslagene, tar vi voteringen på nytt.

Torbjørn Røe Isaksen (H) [00:38:39] (fra salen): Ja, både …

Presidenten: Ja, men vi kan ikke ha noen debatt nå. Hvis jeg kan få stemmeforklaring for hvert enkelt forslag, ja eller nei, skal vi klare å få gjennomført denne voteringen i løpet av natta. Ønsker Høyre at vi skal stemme over både forslag nr. 1 og forslag nr. 8 på nytt?

Torbjørn Røe Isaksen (H) (fra salen): Ja.

Presidenten: Da voteres det igjen over forslagene nr. 1 og 8, fra Venstre. Her har da Høyre varslet at de ønsker å stemme for forslagene.

Votering:Forslagene fra Venstre ble med 83 mot 19 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.39.22)

Presidenten: Det voteres så over forslagene nr. 3–5 og 7, fra Venstre.

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om endringer i arbeidsmiljøloven § 14-9 slik at det gis en generell adgang til midlertidige ansettelser i inntil 12 måneder, men at maksimal varighet samtidig reduseres fra dagens 4 til 2 år (§ 14-9 femte ledd) og at det presiseres i loven at arbeidsgiver ikke kan bytte ut en arbeidstaker ved å ansette en ny arbeidstaker for å utføre det samme arbeidet etter midlertidighetens utløp.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å forenkle og endre arbeidsmiljøloven § 10-5 slik at reglene om gjennomsnittsberegning av arbeidstid gjøres mer brukervennlige, i større grad åpner for individuelle avtaler som sikrer lokalt tilpassede løsninger og i størst mulig grad likestiller virksomheter med og uten tariffavtale.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å oppheve arbeidsmiljøloven § 10-12 fjerde ledd om at fagforeninger med såkalt innstillingsrett etter arbeidstvistloven og tjenestetvistloven kan inngå tariffavtaler som fraviker enkelte øvrige bestemmelser i arbeidsmiljøloven.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen definere nattarbeid til arbeid mellom kl. 00.00 og kl. 06.00 og fremme forslag til endringer i arbeidsmiljøloven i tråd med dette.»

Her har Høyre varslet at de støtter forslagene.

Torbjørn Røe Isaksen (H) (fra salen): Det er mulig jeg har levert en veldig utydelig lapp, men det er stikk motsatt.

Presidenten: Det betyr i så fall at Høyre nå varsler at de ikke ønsker å stemme for forslagene nr. 3–5 og 7. Er det riktig oppfattet?

Torbjørn Røe Isaksen (H) (fra salen): Ja.

Presidenten: Det er heller ingen andre som har varslet støtte til de forslagene, og vi går til votering.

Votering:Forslagene fra Venstre ble med 99 mot 2 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.41.29)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 9 og 11, fra Venstre.

Forslag nr. 9 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å styrke arbeidsmiljøloven slik at varslers rettigheter lovfestes i arbeidsmiljøloven.»

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å lovfeste rettigheter knyttet til permittering.»

Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti har varslet at de støtter forslagene.

Torbjørn Røe Isaksen (H) (fra salen): Høyre skal også stemme for forslagene nr. 9 og 11.

Presidenten: Da har Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti varslet at de ønsker å stemme for forslagene nr. 9 og 11.

Votering:Forslagene fra Venstre ble med 55 mot 46 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.42.10)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 10 og 12, fra Venstre.

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om opprettelse av en varslingsenhet under Arbeidstilsynet. Enheten bør være et varslingssted som mottar og registrerer varslingssaker. Enheten bør ha som mål å komme i en dialogsituasjon med involverte parter, men bør også utstyres med myndighet til å gripe inn i virksomheter, sørge for oppklaring rundt de forholdene det varsles om og med sanksjonsmuligheter overfor arbeidsgiver. Stortinget ber regjeringen evaluere enheten etter to år for å se om enheten fungerer etter intensjonen.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme forslag om å gjøre IA-avtalens positive virkemidler, som for eksempel tilretteleggingstilskudd, tilskudd til bedriftshelsetjeneste og fast kontaktperson i arbeidslivssentrene, gjeldende for alle virksomheter og alle arbeidstakere uavhengig av om disse har inngått tariffavtale.»

Fremskrittspartiet og Høyre har varslet at de støtter forslagene.

Torbjørn Røe Isaksen (H) (fra salen): Nei, vi skal stemme imot.

Presidenten: Da har Fremskrittspartiet varslet at de støtter forslagene.

Votering:Forslagene fra Venstre ble med 78 mot 24 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 00.43.27)Komiteen hadde innstilt:

Dokument 8:65 S (2012–2013) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om et moderne, trygt og fleksibelt arbeidsliv – forslag om endringer i arbeidsmiljøloven m.m. – bifalles ikke.

Presidenten: Det voteres alternativt mellom innstillingen og forslag nr. 13, fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti. Forslaget lyder:

«Dokument 8:65 S (2012-2013) - representantforslag fra stortingsrepresentantene Trine Skei Grande og Borghild Tenden om et moderne, trygt og fleksibelt arbeidsliv – forslag om endringer i arbeidsmiljøloven m.m. – vedlegges protokollen.»

Presidenten antar at Venstre nå vil støtte forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti. – Det nikkes.

Votering:Ved alternativ votering mellom komiteens innstilling og forslaget fra Fremskrittspartiet, Høyre og Kristelig Folkeparti ble innstillingen bifalt med 54 mot 48 stemmer.(Voteringsutskrift kl. 00.44.14)