Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte torsdag den 17. juni 2010 kl. 10

Dato:
President: Per-Kristian Foss

Sak nr. 5 [11:18:24]

Interpellasjon fra representanten Jan Arild Ellingsen til utenriksministeren:
«De siste årene har fokuset mot nordområdene økt betraktelig, ikke minst fra russisk side. Også fra andre nasjoner som USA, Canada, Danmark/Grønland er det en stadig økende interesse. Dette skyldes de muligheter nordområdene har med hensyn til ulike ressurser som tidligere var dekket av is, samt det faktum at dette åpner for nye handelskorridorer. Likevel vil et økt fokus på dette området også gi nye utfordringer. Økt skipstransport, herunder stadig større cruiseskip med til dels svært mange mennesker om bord, vil dersom en ulykke skulle oppstå, kreve redningsaksjoner av store dimensjoner. Siden områdene er spredt befolket, vil slike aksjoner måtte skje gjennom samarbeid fra mange land.
Hvordan ser utenriksministeren for seg at Norges rolle vil endre seg som følge av dette, og på hvilken måte vil vi påvirkes av internasjonale avtaler som SOLAR- og SAR-konvensjonene?»