Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 9. desember 2009 kl. 10

Dato:
President: Marit Nybakk

Sak nr. 1 [10:01:05]

Innstilling fra kirke-, utdannings- og forskningskomiteen om bevilgninger på statsbudsjettet for 2010, kapitler under Kunnskapsdepartementet, Kulturdepartementet og Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet samt forskningskapitler under Nærings- og handelsdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet og Landbruks- og matdepartementet (rammeområde 16) (Innst. 12 S (2009–2010), jf. Prop. 1 S (2009–2010), Prop. 1 S Tillegg 2 og Prop. 1 S Tillegg 3 (2009–2010))

Talere

Votering i sak nr. 1

Votering i sak nr. 1

Presidenten: Under debatten er det satt frem 28 forslag. Det er

  • forslagene nr. 1–8, fra Tord Lien på vegne av Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 9, fra Tord Lien på vegne av Fremskrittspartiet og Høyre

  • forslag nr. 10, fra Elisabeth Aspaker på vegne av Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslag nr. 11, fra Tord Lien på vegne av Fremskrittspartiet og Venstre

  • forslagene nr. 12–21, fra Tord Lien på vegne av Fremskrittspartiet

  • forslagene nr. 22 og 23, fra Dagrun Eriksen på vegne av Kristelig Folkeparti og Venstre

  • forslagene nr. 24–26, fra Dagrun Eriksen på vegne av Kristelig Folkeparti

  • forslag nr. 27, fra Trine Skei Grande på vegne av Venstre

  • forslag nr. 28, fra Elisabeth Aspaker på vegne av Høyre

Forslagene nr. 1–27 er inntatt i innstillingen på sidene 83 og 84, mens forslag nr. 28 er omdelt på representantenes plasser i salen.

Forslag nr. 28, fra Høyre, er under debatten omgjort til et oversendelsesforslag og lyder i endret form:

«Det henstilles til Regjeringen å omgjøre bestemmelsen om å tillate bare hele tallkarakterer og videreføre etablert praksis der elevene gis en mer presis tilbakemelding om faglig ståsted.»

Presidenten foreslår at forslaget oversendes Regjeringen uten realitetsvotering. – Det anses vedtatt.

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 27, fra Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med en sak om hvordan institusjonenes ansvar for det psykiske læringsmiljøet kan tydeliggjøres gjennom lovverket.»

Votering:Forslaget fra Venstre ble med 100 mot 2 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.05.05)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 24–26, fra Kristelig Folkeparti.

Forslag nr. 24 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide retningslinjer for kulturskolevirksomheten som sikrer den sosiale og faglige profil på tilbudet.»

Forslag nr. 25 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med opplegg for et obligatorisk introduksjonsår for nyutdannede lærere.»

Forslag nr. 26 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere å innføre en avsluttende sertifisering i tilknytning til et introduksjonsår for nyutdannede lærere.»

Votering:Forslagene fra Kristelig Folkeparti ble med 95 mot 6 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.05.38)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 22, fra Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen definere Kristiansand som pressområde i kostnadsrammeberegningen for studentboligbygging, senest i Revidert nasjonalbudsjett for 2010.»

Fremskrittspartiet har varslet at de vil støtte forslaget.

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 74 mot 28 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.06.06)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 23, fra Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en egen sak om å utvide studiestøtten til 11 måneder fra og med høsten 2010.»

Votering:Forslaget fra Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 94 mot 8 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.06.29)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 12–21, fra Fremskrittspartiet.

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem sak om innføring av fritt skolevalg for grunn- og videregående skole på nasjonalt plan.»

Forslag nr. 13 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om at prøveprosjektet med praktisk arbeidslivsfag på ungdomstrinnet omgjøres til en permanent ordning som skal omfatte alle landets skoler.»

Forslag nr. 14 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en stortingsmelding om hvordan intensjonen bak § 9 i opplæringsloven følges opp og hvordan en ønsker en fremtidig satsing på forebygging av mobbing i grunnutdanningen.»

Forslag nr. 15 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem en stortingsmelding om hvilke konsekvenser det har for kommuner å bryte opplæringsloven i dag, og muligheten for at dette strammes inn.»

Forslag nr. 16 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede hvordan bevilgningene til universiteter og høyskoler kan fordeles mer rettferdig og orientere Stortinget om dette på egnet måte.»

Forslag nr. 17 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med forslag om å likebehandle bachelor- og masterstudenter i utlandet med tanke på studiefinansiering.»

Forslag nr. 18 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere hvordan staten kan bidra til å redusere antall kirkelige fellesråd med færre enn 5 000 medlemmer og komme tilbake til Stortinget med dette på egnet måte.»

Forslag nr. 19 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innen 1. juli 2011 å legge frem en stortingsmelding om hvordan de finansielle rammevilkårene for forskningsinstituttene kan endres, slik at de norske instituttene kan konkurrere om oppdrag og forskningsmidler på lik linje seg imellom og i internasjonal konkurranse. En slik stortingsmelding bør gjelde alle institutter som mottar offentlig støtte, uavhengig av hvordan de er organisert og hvilket departement de er underlagt.»

Forslag nr. 20 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innen 1. juli 2010 utrede hvordan skatt på overskudd i forskningsinstitutter, som er kvalifisert til basisbevilgninger, men ikke har erverv til formål, påvirker instituttenes konkurransekraft overfor utenlandske institutter og målet om å nå 3 pst. av BNP til forskningsformål og orientere Stortinget om dette på egnet måte.»

Forslag nr. 21 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen legge frem nødvendige lovendringsforslag for å unngå at forskningsinstitutter som er kvalifisert til å motta basisbevilgning og ikke har erverv til formål, blir skattlagt av sitt overskudd.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet ble med 81 mot 21 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.06.51)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 11, fra Fremskrittspartiet og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen vurdere om studiestøttesystemet for studenter ved private institusjoner bør endres slik at en større del av tilleggslånet til studieavgifter kan gjøres om til stipend dersom eksamen er bestått og det skjer innen normert tid.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Venstre ble med 80 mot 22 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.07.14)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 10, fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utrede hvorvidt de forskningsinstituttene som mottar basisbevilgninger og ikke har erverv som formål, kan gis skattefritak.»

Votering:Forslaget fra Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 73 mot 29 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.07.40)

Presidenten: Det voteres over forslag nr. 9, fra Fremskrittspartiet og Høyre. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide et veiledende opplegg for evaluering av læreres undervisning, som kan tas i bruk ved alle videregående skoler i hele landet.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet og Høyre ble med 60 mot 42 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.08.00)

Presidenten: Det voteres over forslagene nr. 1–8, fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen på egnet måte komme tilbake til Stortinget med en redegjørelse for hvordan departementet vil sikre at de nasjonale tilsynene med skolen følges opp med tiltak som skal sikre alle elever et likeverdig skoletilbud.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med en vurdering av finansieringen og organiseringen av landslinjene senest i statsbudsjettet for 2011.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake med en sak om hvordan lærlingetilskuddet bedre kan differensieres for å ivareta lærlinger og lærekandidater med særskilte behov.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen utarbeide en overordnet plan for økning av studieplasser ved universiteter og høyskoler og komme tilbake til Stortinget på egnet måte og senest i forbindelse med statsbudsjettet for 2011.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen innføre krav om ekstern sensor for all høyere utdanning.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen oppheve kostnadsrammen for bygging av studentboliger.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen komme tilbake til Stortinget med forslag om at studenter skal få tilgang til samme låne- og stipendordninger for «freshman year» og første år av bachelorgrad i ikke-vestlige land som for annen høyere utdanning tatt i utlandet.»

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber Regjeringen, senest i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, vurdere nærmere om tilskuddet per kvadratmeter til private kirkebygg i tilstrekkelig grad tar høyde for økningen i byggekostnader de senere år.»

Votering:Forslagene fra Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre ble med 53 mot 49 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 22.08.23)Komiteen hadde innstilt:

Rammeområde 16

(Kirke, utdanning og forskning)

I

På statsbudsjettet for 2010 bevilges under:

Utgifter
200Kunnskapsdepartementet
 1Driftsutgifter215 714 000
21Spesielle driftsutgifter17 311 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres2 716 000
220Utdanningsdirektoratet
 1Driftsutgifter221 380 000
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 703 632 000
70Tilskudd til læremidler mv., kan overføres, kan nyttes under post 2147 530 000
221Foreldreutvalget for grunnopplæringen
 1Driftsutgifter9 613 000
222Statlige grunn- og videregående skoler og grunnskoleinternat
 1Driftsutgifter100 117 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres1 289 000
223Samisk utdanningsadministrasjon
50Tilskudd til Sametinget34 355 000
224Senter for IKT i utdanningen
 1Driftsutgifter51 034 000
21Spesielle driftsutgifter34 023 000
225Tiltak i grunnopplæringen
 1Driftsutgifter131 110 000
60Tilskudd til landslinjer168 512 000
63Tilskudd til samisk i grunnopplæringen, kan overføres49 787 000
64Tilskudd til opplæring av barn og unge asylsøkere261 618 000
66Tilskudd til leirskoleopplæring40 172 000
67Tilskudd til opplæring i finsk9 260 000
68Tilskudd til opplæring i kriminalomsorgen216 404 000
69Kompensasjon for investeringskostnader ved grunnskolereformen244 861 000
70Tilskudd til opplæring av lærlinger og lærekandidater med spesielle behov18 976 000
71Tilskudd til utvikling av musikk- og kulturskolene9 413 000
72Tilskudd til internasjonale utdanningsprogram3 310 000
73Tilskudd til studieopphold i utlandet9 437 000
74Tilskudd til organisasjoner15 406 000
226Kvalitetsutvikling i grunnopplæringen
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres1 043 566 000
227Tilskudd til særskilte skoler
60Tilskudd til Moskvaskolen1 328 000
62Tilskudd til Fjellheimen leirskole5 053 000
70Tilskudd til Den franske skolen i Oslo6 266 000
71Tilskudd til internatdriften ved Krokeide videregående skole21 660 000
72Tilskudd til Røde Kors Nordisk United World College27 317 000
73Tilskudd til opplæring i Kenya og Etiopia3 616 000
228Tilskudd til private skoler mv.
70Private grunnskoler, overslagsbevilgning1 110 758 000
71Private videregående skoler, overslagsbevilgning1 169 222 000
72Private skoler godkjent etter kap. 4 i voksenopplæringsloven, overslagsbevilgning201 822 000
73Private grunnskoler i utlandet, overslagsbevilgning78 123 000
74Private videregående skoler i utlandet, overslagsbevilgning20 155 000
75Private skoler for funksjonshemmede elever, overslagsbevilgning160 297 000
76Andre private skoler, overslagsbevilgning35 684 000
77Den tyske skolen i Oslo, overslagsbevilgning9 858 000
78Kompletterende undervisning, overslagsbevilgning25 542 000
79Toppidrett24 796 000
80Privatskoleorganisasjoner609 000
81Elevutveksling til utlandet1 566 000
229Andre tiltak
 1Driftsutgifter20 499 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres1 000 000
230Kompetansesentre for spesialundervisning
 1Driftsutgifter626 360 000
21Spesielle driftsutgifter51 396 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres7 670 000
252EUs program for livslang læring
70Tilskudd215 381 000
253Folkehøyskoler
70Tilskudd til folkehøyskoler636 552 000
71Tilskudd til Folkehøyskolerådet3 613 000
72Tilskudd til nordiske folkehøyskoler1 136 000
254Tilskudd til voksenopplæring
70Tilskudd til studieforbund179 390 000
71Tilskudd til fjernundervisning12 904 000
72Tilskudd til Studiesenteret Finnsnes3 752 000
73Tilskudd til voksenopplæringsorganisasjoner9 289 000
255Tilskudd til freds- og menneskerettssentre mv.
70Holocaustsenteret23 200 000
71Falstadsenteret14 727 000
72Stiftelsen Arkivet5 525 000
73Norsk Fredssenter5 000 000
74Narviksenteret1 646 000
75Det europeiske Wergelandsenteret6 708 000
256Vox – Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk
 1Driftsutgifter37 987 000
21Spesielle driftsutgifter14 536 000
257Program for basiskompetanse i arbeidslivet
21Spesielle driftsutgifter, kan overføres79 804 000
258Analyse og utviklingsarbeid
 1Driftsutgifter3 809 000
21Spesielle driftsutgifter, kan nyttes under post 139 305 000
260Universiteter og høyskoler
50Statlige universiteter og høyskoler22 554 756 000
70Private høyskoler828 222 000
270Studium i utlandet og sosiale formål for studenter
71Tilrettelegging av studier i utlandet13 262 000
74Tilskudd til velferdsarbeid68 137 000
75Tilskudd til bygging av studentboliger, kan overføres227 882 000
280Felles administrative enheter
 1Driftsutgifter49 100 000
21Spesielle driftsutgifter70 600 000
281Felles tiltak for universiteter og høyskoler
 1Driftsutgifter294 272 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres15 508 000
50Tilskudd til Norges forskningsråd68 628 000
51Senter for internasjonalisering av høyere utdanning41 299 000
73Tilskudd til internasjonale programmer18 800 000
74Tilskudd til UNIS89 553 000
75UNINETT22 548 000
76Tilskudd til NORDUnet, kan overføres18 990 000
78Tilskudd til Universitets- og høgskolerådet13 680 000
79Ny universitetsklinikk i Trondheim, kan overføres106 489 000
283Meteorologiformål
50Meteorologisk institutt244 337 000
72Internasjonale samarbeidsprosjekter57 595 000
285Norges forskningsråd
52Forskningsformål1 210 985 000
55Administrasjon250 720 000
286Forskningsfond
50Fondet for forskning og nyskaping – overføring til Norges forskningsråd1 049 460 000
60Regionale forskningsfond, tilskudd til forskning212 400 000
287Forskningsinstitutter og andre tiltak
21Spesielle driftsutgifter8 657 000
53NUPI3 954 000
56Ludvig Holbergs forskningspris9 100 000
57Grunnbevilgning til samfunnsvitenskapelige forskningsinstitutter147 128 000
58Strategisk bevilgning til samfunnsvitenskapelige forskningsinstitutter15 903 000
71Tilskudd til andre private institusjoner30 481 000
73Niels Henrik Abels matematikkpris12 400 000
288Internasjonale samarbeidstiltak
21Spesielle driftsutgifter6 564 000
72Internasjonale grunnforskningsorganisasjoner196 887 000
73EUs rammeprogram for forskning, kan overføres1 235 864 000
74Det europeiske instituttet for innovasjon og teknologi, kan overføres4 977 000
75UNESCO19 009 000
310Tilskudd til trossamfunn m.m.
70Tilskudd til tros- og livssynssamfunn, overslagsbevilgning157 698 000
75Tilskudd til private kirkebygg, kan overføres10 118 000
76Tilskudd til råd for tro og livssyn5 211 000
920Norges forskningsråd
50Tilskudd1 307 000 000
1020Havforskningsinstituttet
 1Driftsutgifter307 150 000
21Spesielle driftsutgifter280 700 000
1021Drift av forskningsfartøyene
 1Driftsutgifter126 170 000
21Spesielle driftsutgifter55 730 000
1022NIFES
 1Driftsutgifter57 400 000
21Spesielle driftsutgifter80 800 000
1023Fiskeri-, havbruks- og transportrettet FoU
21Spesielle driftsutgifter8 000 000
50Tilskudd Norges forskningsråd, kan overføres319 100 000
51Tilskudd Veterinærinstituttet39 120 000
71Tilskudd til utviklingstiltak, kan overføres22 850 000
72Tilskudd Nofima, kan overføres68 636 000
74Tilskudd marin bioteknologi mv., kan overføres32 800 000
75Tilskudd Akvariet i Bergen3 425 000
1137Forskning og innovasjon
50Forskningsaktivitet222 588 000
51Basisbevilgninger til forskningsinstitutter m.m.181 147 000
53Omstillingsmidler instituttsektoren mv.4 096 000
1590Kirkelig administrasjon
 1Driftsutgifter159 476 000
21Spesielle driftsutgifter26 786 000
71Tilskudd til kirkelige formål195 835 000
72Tilskudd til kirkelig virksomhet i kommunene10 000 000
73Tilskudd til virksomheten ved Nidaros domkirke3 000 000
74Tilskudd til Oslo domkirke1 000 000
75Trosopplæring, kan overføres, kan nyttes under post 1170 000 000
76Tilskudd til forsøks- og utviklingstiltak i kirken, kan overføres4 000 000
79Til disposisjon, kan overføres500 000
1591Presteskapet
 1Driftsutgifter822 246 000
21Spesielle driftsutgifter5 832 000
1592Nidaros domkirke m.m.
 1Driftsutgifter51 133 000
2410Statens lånekasse for utdanning
 1Driftsutgifter, kan nyttes under post 45305 620 000
45Større utstyrsanskaffelser og vedlikehold, kan overføres173 851 000
50Avsetning til utdanningsstipend, overslagsbevilgning4 428 439 000
70Utdanningsstipend, overslagsbevilgning2 733 815 000
71Andre stipend, overslagsbevilgning451 576 000
72Rentestønad, overslagsbevilgning861 700 000
73Avskrivninger, overslagsbevilgning370 120 000
74Tap på utlån334 900 000
76Startstipend for kvotestudenter7 518 000
Totale utgifter51 490 640 000
Inntekter
3200Kunnskapsdepartementet
 5Refusjon utdanningsbistand NORAD mv.1 751 000
3220Utdanningsdirektoratet
 1Inntekter ved oppdrag3 383 000
 2Salgsinntekter mv.6 637 000
3222Statlige grunn- og videregående skoler og grunnskoleinternat
 2Salgsinntekter mv.4 309 000
3224Senter for IKT i utdanningen
 1Inntekter fra oppdrag mv.1 000 000
3225Tiltak i grunnopplæringen
 4Refusjon av ODA-godkjente utgifter141 275 000
3229Andre tiltak
 2Salgsinntekter mv.1 440 000
61Refusjon fra fylkeskommuner946 000
3230Kompetansesentre for spesialundervisning
 1Inntekter ved oppdrag51 396 000
 2Salgsinntekter mv.13 165 000
3256Vox – Nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk
 1Inntekter ved oppdrag9 413 000
 2Salgsinntekter mv.1 201 000
3280Felles administrative enheter
 1Inntekter ved oppdrag10 000
 2Salgsinntekter mv.10 000
3281Felles tiltak for universiteter og høyskoler
 2Salgsinntekter mv.10 000
3286Forskningsfond
85Avkastning – Fondet for forskning og nyskaping3 558 160 000
86Avkastning – Regionale forskningsfond212 400 000
3287Forskningsinstitutter og andre tiltak
85Avkastning fra Niels Henrik Abels minnefond12 400 000
86Avkastning fra Ludvig Holbergs minnefond9 100 000
3288Internasjonale samarbeidstiltak
 4Refusjon av ODA-godkjente utgifter4 752 000
4020Havforskningsinstituttet
 3Oppdragsinntekter280 700 000
4021Drift av forskningsfartøyene
 1Oppdragsinntekter55 730 000
4022NIFES
 1Oppdragsinntekter80 800 000
 2Laboratorieinntekter786 000
4590Kirkelig administrasjon
 2Ymse inntekter11 082 000
 3Inntekter ved oppdrag26 786 000
4591Presteskapet
 2Ymse inntekter13 551 000
 3Inntekter ved oppdrag5 832 000
4592Nidaros domkirke m.m.
 2Ymse inntekter15 661 000
 3Leieinntekter m.m.2 366 000
5310Statens lånekasse for utdanning
 4Refusjon av ODA-godkjente utgifter24 000 000
29Termingebyr29 478 000
89Purregebyrer92 000 000
5610Renter av lån til Nofima AS
80Renter1 000 000
5617Renter fra Statens lånekasse for utdanning
80Renter3 788 500 000
Totale inntekter8 461 030 000

II

Merinntektsfullmakter

  • 1. Stortinget samtykker i at Kunnskapsdepartementet i 2010 kan:

kap. 200 post 1kap. 3200 post 2
kap. 220 post 1kap. 3220 post 2
kap. 221 post 1kap. 3221 post 2
kap. 222 post 1kap. 3222 postene 2 og 61
kap. 224 post 1Kap. 3224 post 1
kap. 230 post 1kap. 3230 post 2
kap. 256 post 1kap. 3256 post 2
kap. 280 post 1kap. 3280 post 2
kap. 280 post 21kap. 3280 post 1
kap. 281 post 1kap. 3281 post 2
kap. 286 post 50kap. 3286 post 85
kap. 286 post 60kap. 3286 post 86
kap. 287 post 56kap. 3287 post 86
kap. 287 post 73kap. 3287 post 85
kap. 2410 post 1kap. 5310 post 3
  • 2. overskride bevilgningene til oppdragsvirksomhet på postene 21 mot tilsvarende merinntekter.

  • 3. bruke inntekter fra salg av eiendom ved universitetene til kjøp, vedlikehold og bygging av andre lokaler til undervisnings- og forskningsformål ved den samme virksomheten.

  • 4. gi Norges forskningsråd fullmakt til å kjøpe og avhende eiendommer. Salgsinntekter føres til Forskningsrådets eiendomsfond.

III

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Kunnskapsdepartementet i 2010 kan:

  • 1. gi tilsagn om tilskudd utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

220Utdanningsdirektoratet
70Tilskudd til læremiddel m.v.20,0
226Kvalitetsutvikling i grunnopplæringen
21Spesielle driftsutgifter60,0
270Studium i utlandet og sosiale formål for studenter
75Tilskudd til bygging av studentboliger80,0
285Norges forskningsråd
52Forskningsformål37,5
  • 2. gi tilsagn om å utbetale støtte for første halvår 2011 (andre halvdelen av undervisningsåret 2010–11) etter de satsene som blir fastsatt andre halvår 2010 (første halvdelen av undervisningsåret 2010–11), jf. kap. 2410 Statens lånekasse for utdanning postene 70 Utdanningsstipend, 71 Andre stipend, 72 Rentestøtte og 90 Økt lån og rentegjeld samt kap. 5617 Renter fra Statens lånekasse for utdanning post 80 Renter.

  • 3. gi tilsagn om å konvertere lån til stipend første halvår 2011 (andre halvdelen av undervisningsåret 2010–11) etter de satsene som blir fastsatt for andre halvår 2010 (første halvdelen av undervisningsåret 2010–11), jf. kap. 2410 Statens lånekasse for utdanning post 50 Avsetning til utdanningsstipend.

  • 4. gi tilsagn om å utbetale tillegg til utdanningslånet for 2010 med 3 900 kroner per måned i opptil to måneder for studenter som tar del i undervisning som er omfattet av ordningen med sommerundervisning, jf. kap. 2410 Statens lånekasse for utdanning postene 72 Rentestøtte og 90 Økt lån og rentegjeld samt kap. 5617 Renter fra Statens lånekasse for utdanning post 80 Renter.

IV

Diverse fullmakter

Stortinget samtykker i at:

  • 1. privatister som melder seg opp til eksamen, og kandidater som melder seg opp til fag-/svenneprøver etter opplæringsloven § 3-5, skal betale et gebyr per prøve. Gebyret skal betales til fylkeskommunen. Privatister som melder seg opp til eksamen, skal betale 356 kroner dersom privatisten ikke har prøvd seg i faget tidligere som privatist eller elev, og 730 kroner ved forbedringsprøver. Kandidater som melder seg opp til fag-/svenneprøver etter opplæringsloven § 3-5, skal betale 730 kroner per prøve dersom kandidaten ikke har gått opp tidligere, og 1 460 kroner ved senere forsøk.

  • 2. Kunnskapsdepartementet i 2010 kan gi universiteter og høyskoler fullmakt til å:

    • a) opprette nye selskap og delta i selskap som er av faglig interesse for virksomheten.

    • b) bruke overskudd av oppdragsvirksomheten til kapitalinnskudd ved opprettelse av nye selskap eller ved deltagelse i selskap som er av faglig interesse for virksomheten.

    • c) bruke utbytte fra selskap som virksomheten har kjøpt aksjer i eller etter fullmakt forvalter, til drift av virksomheten eller til kapitalinnskudd.

    • d) bruke inntekt fra salg av aksjer i selskap som virksomheten har ervervet med overskudd fra oppdragsvirksomhet eller etter fullmakt forvalter, til drift av virksomheten eller til kapitalinnskudd.

  • 3. Kunnskapsdepartementet i 2010 kan gi Høgskolen i Bergen fullmakt til å bruke tidligere tildelte midler til investering i utstyr og drift, samt midler til drift i 2009, til kjøp av utstyr til metningsdykkerutdanningen i tilfelle utsettelser av leveranser planlagt levert i 2009.

  • 4. Kunnskapsdepartementet i 2010 kan gi Statens lånekasse for utdanning fullmakt til å inngå avtaler om leveranser til å gjennomføre moderniseringen i Statens lånekasse for utdanning, jf. kap. 2410 Statens lånekasse for utdanning, post 45 Større utstyrsinnkjøp og vedlikehold. Fullmakten gjelder innenfor programmets vedtatte kostnadsramme på 796,5 mill. kroner, jf. Budsjett-innst. S. nr. 12 (2007–2008) og St.prp. nr. 1 (2007–2008).

  • 5. Kunnskapsdepartementet i 2010 kan regulere inngående balanse i kapitalregnskapet for utlån gjennom Statens lånekasse for utdanning per 1. januar 2010 mot konto for forskyvning i balansen, tilsvarende totale utlån til kunden eksklusive påløpte gebyrer, basert på endrede føringsprinsipper som en overgangsordning ved omlegging til føring av opptjente renter baserte på kalenderåret for statlige utlån.

  • 6. Kunnskapsdepartementet kan gi Universitetet i Bergen fullmakt til å bruke overskudd fra oppdragsvirksomhet til kapitalinnskudd ved opprettelse av et aksjeselskap for å forvalte stiftelser som har tilknytning til Universitetet i Bergen, samt drive annen virksomhet som naturlig hører til dette.

V

Tilsagnsfullmakter

Stortinget samtykker i at Nærings- og handelsdepartementet i 2010 kan gi tilsagn om tilskudd utover gitte bevilgninger, men slik at samlet ramme for nye tilsagn og gammelt ansvar ikke overstiger følgende beløp:

Kap.PostBetegnelseSamlet ramme
920Norges forskningsråd
50Tilskudd144 mill. kroner

VI

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Fiskeri- og kystdepartementet i 2010 kan:

1.

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekt under
kap. 1020 postene 1 og 21kap. 4020 post 3
kap. 1021 postene 1 og 21kap. 4021 post 1
kap. 1022 postene 1 og 21kap. 4022 post 1
  • 2. regne med alle ubrukte merinntekter ved beregning av sum som kan overføres på kap. 1020, postene 1 Driftsutgifter og 21 Spesielle driftsutgifter og kap. 1021, postene 1 Driftsutgifter og 21 Spesielle driftsutgifter.

VII

Merinntektsfullmakter

Stortinget samtykker i at Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet i 2010 kan:

overskride bevilgningen undermot tilsvarende merinntekt under
kap. 1590 post 1kap. 4590 post 2
kap. 1590 post 21kap. 4590 post 3
kap. 1591 post 1kap. 4591 post 2
kap. 1591 post 21kap. 4591 post 3
kap. 1592 post 1kap. 4592 postene 2 og 3
Votering:Komiteens innstilling ble enstemmig bifalt.