Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 36

Leif Lund (A): Jeg har et spørsmål til forsvarsministeren:

«Forsvarsdepartementet vedtok i 1994 å etablere utdanning av Luftforsvarets brannvernsoldater på Andøya. Jeg er nå kjent med at Forsvaret ønsker å flytte denne utdanningen til Rygge flystasjon. Dette uten at det er foretatt noen som helst konsekvensutredning, dette gjelder spesielt miljø og økonomi.

Vil statsråden stoppe denne flyttingen inntil det foreligger en slik utredning?»

Statsråd Kristin Krohn Devold: Som en del av omleggingen av Forsvaret har det vært lagt stor vekt på å organisere utdanningssystemet på en mer helhetlig måte. Organisasjonsmessig har utdanningen i Forsvaret vært preget av mange små og driftsmessig kostbare enheter. En mer helhetlig organisering med større geografisk konsentrasjon og økt vekt på fellesløsninger gir rom for fremtidige økonomiske innsparinger og bidrar til å skape mer slagkraftige kompetansemiljøer.

Som en del av grunnlagsarbeidet for St.prp. nr. 45 for 2000-2001 ble det høsten 2000 utredet å samle baseforsvarsutdanningen i Luftforsvaret, dvs. oppgaver med flyplassreparasjon, vakt og sikring, brannvern og eksplosivrydding.

Rapportene fra dette utredningsarbeidet er tidligere oversendt Stortinget som ledd i forsvarskomiteens behandling av St.prp. nr. 45 i brev av 16. mars 2001 fra statsråd Godal.

Luftforsvarets baseforsvarsutdanning har til nå vært gjennomført svært spredt – på Andøya, Bodø, Ørland, Rygge og Kjevik flystasjoner.

Ved Stortingets behandling av St.prp. nr. 45 ble det vedtatt å opprette et bakkebasert støtteinspektorat på Rygge i løpet av 2002. I proposisjonen går det klart fram at baseforsvarsutdanningen ville bli samlet på Rygge og underlagt dette støtteinspektoratet.

På Rygge er nødvendige fasiliteter allerede til stede, og Rygge fremstår som en miljømessig egnet lokalisering. Flyttingen ivaretar dessuten forutsetningen om å bygge opp en helhetlig baseforsvarsutdanning for Luftforsvaret.

Etter mitt syn ivaretar denne løsningen med å flytte brannvernassistentutdanningen til Rygge de overordnede krav til helhetlige løsninger samt bidrar til å skape et mer slagkraftig kompetansemiljø.

Tilgjengelig infrastruktur på Rygge tilfredsstiller kravene både hva gjelder lokaliteter og nødvendige utslippstillatelser for å gjennomføre utdanningen. Flyttingen anses å være i samsvar med forutsetningene i St.prp. nr. 45 og Stortingets behandling av denne.

Jeg vurderer det slik at en eventuell stans i gjennomføringen vil være i motstrid med Stortingets klare ønske om å holde tempoplanen for de omstillingene som følger av fjorårets behandling av St.prp. nr. 45.

På denne bakgrunn finner jeg det naturlig at iverksettingen av denne organisasjonsendringen skjer som planlagt.

Leif Lund (A): Jeg vil bare takke statsråden for et oppklarende svar.

: