Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 25

Bjørgulv Froyn (A): Jeg har følgende spørsmål til samferdselsministeren:

«I mediene siste uke kom det fram at rullestolbrukere ikke fikk benytte lokaltog i Oslo-området på grunn av egen og andres sikkerhet. Dette er ikke akseptabelt. Norsk politikk skal være at mennesker med funksjonsnedsettelser skal kunne bruke de samme kommunikasjonsmidlene som andre. Samfunnet må planlegges slik at vi ikke har eller skaper barrierer og utestengsler for funksjonshemmede.

På hvilken måte vil statsråden løse problemet med at funksjonshemmede stenges ute fra offentlig kommunikasjon?»

Statsråd Torild Skogsholm: Nærtrafikkområdet i NSB trafikkeres pr. i dag av materiell som ble levert i perioden 1979–93. Om lag to tredeler av disse togsettene er ikke tilpasset funksjonshemmede, verken i forhold til av- og påstigning eller sikring under selve reisen.

NSB planlegger innfasing av nytt nærtrafikkmateriell i løpet av 2002–2003, avhengig av Statens Jernbanetilsyns godkjenning. Dette er moderne togsett med lavgulv i deler av togsettene og egne påkjøringsplattformer, slik at rullestolbrukere kan kjøres rett fra plattformen og inn på egne plasser utstyrt med nødvendig utstyr for sikring under reisen. NSB har lagt stor vekt på, og betydelige kostnader ned i, at de nye lokaltogsettene skal tilrettelegges for funksjonshemmede. Jeg ser svært positivt på dette, fordi det vil gi fullgode og varige løsninger som sikrer funksjonshemmedes tilgjengelighet og dermed løser det viktige problemet representanten Froyn tar opp.

Når det gjelder de nåværende togsettene, har NSB besluttet at det skal foretas en risikoanalyse for å kartlegge alle forhold rundt rullestolbrukere på nærtrafikktog. Denne skal omfatte:

  • av- og påstigningsforhold

  • sikkerhet under reisen

  • forholdsregler ved en ulykke/hendelse

  • ansvarsforhold

  • en vurdering av om løsningene på de allerede tilpassede togsettene er tilfredsstillende i forhold til disse punktene

Målet er å gjennomføre denne risikoanalysen før sommerferien. I påvente av resultatet av risikoanalysen har NSB opplyst at det har gått ut en melding til alle konduktører om at rullestolbrukere inntil videre skal tilbys alternativ transport. Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon og Norges Handikapforbund deltar nå i det videre arbeidet med denne analysen.

Når det gjelder den generelle politikken på dette området, legger Regjeringen til grunn at forflytningshemmede som brukere av transporttjenester i størst mulig grad skal kunne betjenes gjennom tilrettelegging innenfor det ordinære transportsystemet. Ansvaret for gjennomføring av tiltak for tilgjengelighet ligger innenfor den enkelte sektor/virksomhet og må inngå som en integrert del av øvrig aktivitet.

Bjørgulv Froyn (A): Jeg takker for svaret.

Det som var begrunnelsen i dette tilfellet, var at de som skulle bruke toget til en egen messe for handikappede, var en risiko, ikke bare for seg selv, men også for andre. Oppfatter man ikke at dette er uverdig behandling av disse menneskene når de vil bruke offentlige transportmidler?

Inge Lønning hadde her gjeninntatt presidentplassen.

Statsråd Torild Skogsholm: Når det er påpekt at forhold knyttet til sikkerhet ikke er på plass, tar jeg det svært alvorlig. Det er viktig at sikkerheten både for de forflytningshemmede og andre er ivaretatt på en god nok måte. Jeg synes derfor det er betryggende at man har en ordentlig gjennomgang av det.

Mitt mål er at det ikke skal være særbehandling av enkelte grupper i samfunnet, heller ikke forflytningshemmede, når det gjelder transport. Derfor er målet og intensjonen at disse skal integreres i tilretteleggingen generelt.

Men når det gjelder området knyttet til sikkerhet, mener jeg det er min plikt å sørge for at sikkerheten blir ivaretatt godt nok for alle reisende.

Bjørgulv Froyn (A): Mitt poeng er at ved ulike anledninger er det blitt understreket at det skal være likeverdighet, også for handikappede, når det gjelder bruk av offentlige transportmidler.

Jeg forstår også at det kan ta tid. Men det må skje en betydelig grad av samarbeid mellom brukerorganisasjonene og NSB, eventuelt også departementet, for å sikre at de føler at de blir tatt på alvor, at ting skjer i en rimelig hurtig prosess, og at de ikke blir møtt med at de er en plage for systemet.

Statsråd Torild Skogsholm: Nå håper jeg det aldri blir slik at transportører av noe slag oppfatter trafikantene som en plage for systemet, heller ikke om man har spesielle behov av noe slag. Jeg kommer derfor til å jobbe for at man skal oppleve en integrering i det totale transportsystemet.

Jeg vil også poengtere at vi har et samarbeid med relevante organisasjoner i det analysearbeidet som foregår, hvilket er veldig viktig, for på den måten kan man få ivaretatt både de behovene og de aspektene som er relevante og nødvendige å ta med når man foretar en slik analyse.

Jeg ser det både som hensiktsmessig og nødvendig at relevante brukerorganisasjoner blir rådspurt i slike prosesser.

: