Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 8. mai 2002 kl. 10

Dato:
President: Inge Lønning
Tilbake til spørretimen

Spørsmål 19

Svein Roald Hansen (A): Jeg tillater meg å stille følgende spørsmål til fiskeriministeren:

«Forstudien om havnestrukturen i Oslofjord-området anbefaler som en av løsningene etablering av ny containerhavn på Kambo. Moss kommune ønsker ikke en slik etablering, som vil ødelegge verdifulle strandområder i strid med rikspolitiske retningslinjer for Oslofjorden. Bare ved Borg havn er det tilstrekkelig med arealer til å håndtere hele containermengden fra Oslo havn. Det er også ledig havnekapasitet i Moss og Halden.

Vil statsråden også vurdere en løsning som utnytter denne kapasiteten framfor en helt ny havn på Kambo?»

Statsråd Svein Ludvigsen: I forbindelse med Stortingets behandling av Nasjonal transportplan 2002-2011 er Fiskeridepartementet bedt om å bidra til at det utvikles et havnesamarbeid i Oslofjorden, herunder etablering av et interregionalt havneselskap.

Havnesituasjonen i Oslofjorden representerer store utfordringer både nasjonalt og regionalt. Det bør derfor etableres et fremtidsrettet havnetilbud for Oslofjordregionen som bidrar til å styrke næringslivets konkurranseevne, imøtekomme transportbehovet og oppfylle overordnede politiske mål om sikkerhet og miljø. I denne prosessen må ulike interesser veies opp mot hverandre.

Embetsverket i Fiskeridepartementet har i samarbeid med nasjonalhavnene Oslo og Grenland utarbeidet en forstudie om havnestrukturen i Oslofjorden. Forstudien belyser alternative løsninger for etablering av en robust havneløsning for regionen og de premisser som bør legges til grunn for det arbeidet.

Forstudien tar utgangspunkt i Stortingets og Regjeringens uttalelser om at Oslo kommunes «Fjordbyvedtak» skal legges til grunn for den langsiktige havneutviklingen i Oslofjord-regionen. «Fjordbyvedtaket» forutsetter at det meste av containertrafikken skal flyttes ut av Oslo. Etablering av fremtidig havnestruktur i Oslofjorden må derfor ses i lys av de politiske målsettingene om å overføre godstransport fra veg til bane og sjø.

På denne bakgrunn legger forstudien vekt på å finne alternative sjøverts transportløsninger for det stykkgodset som skal flyttes ut av Oslo havn. Skal sjøtransporten vinne fram som et kvalitetsmessig og økonomisk gunstig alternativ til vegtransport, må de viktigste havnene i Oslofjorden ha et godsvolum og en infrastruktur som gir grunnlag for hyppige anløp av moderne containerskip. Det krever konsentrasjon av containerbasert stykkgods til et begrenset antall havner som utvikles til å bli effektive knutepunkter.

For å løse transportutfordringene må alle transportformene ses i sammenheng. Det er derfor avgjørende at en beslutning om havnestrukturen i Oslofjorden så raskt som mulig kobles til arbeidet med rullering av Nasjonal transportplan.

Forstudien om havnestrukturen i Oslofjorden danner grunnlag for videre diskusjoner om havneutviklingen i regionen. Rapporten er nå avgitt til meg, og jeg vil behandle denne. Konkret betyr det at jeg vil se nærmere på de innspill som kommer fra møter og planlagte befaringer i området. Etter det vil jeg legge opp til at det innen sommeren fattes en prinsippbeslutning om havnestrukturen i Oslofjorden. Prinsippbeslutningen vil danne grunnlaget for å gå videre med grundige utredninger om alternative havneløsninger for Oslofjorden. I denne sammenhengen vil utnyttelse av eksisterende havneanlegg være en av flere muligheter det vil bli sett nærmere på.

Svein Roald Hansen (A): Når fiskeriministeren vil se på disse områdene på Kambo, vil han oppdage at det bl.a. vil ødelegge et nytt boligfelt hvor det er investert 150 mill. kr i infrastruktur allerede. Slik sett er jeg glad for svaret, når han sier at det å utnytte eksisterende havneanlegg også vil være en del av de tingene han vil vurdere.

Jeg er enig i de premissene som han for øvrig legger til grunn for valg av løsning, også dette med konsentrasjon. La meg bare nevne at ved Borg havn er det arealer som er tilstrekkelige til å ta hele containertrafikken fra Oslo havn og mer til. Det er ingen arealkonflikter der. Det er behov for en ny havnevei, og det er også mulighet for å legge jernbanespor. Jeg er veldig fornøyd med svaret, og vil tro at de tingene som er utgangspunktet for spørsmålet, vil føre til at man i hvert fall ikke velger en ny havn på Kambo.

La meg si til slutt at jeg regner med at også fylkesordføreren får et møte i den prosessen, slik fylkesordføreren i Østfold har bedt om.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg kan forsikre om at for det første har statsråden ikke trukket noen som helst slags konklusjoner i forkant. Jeg er helt åpen for å gå inn i denne prosessen, som er vanskelig sett fra de ulike ståsteder når det gjelder fremtidige havneløsninger.

Jeg har allerede hatt møter med ordførere, fylkesordførere og lokalpolitikere og presentert forstudien og invitert til et tett samarbeid. Jeg skal i dag, etter initiativ fra stortingsrepresentant Odd Holten, møte politikere i Østfold som er berørt av disse problemstillingene. Vi skal gjennomføre befaringer i Østfold i begynnelsen av juni på initiativ fra fylkesordfører og andre politikere i området, og jeg skal i midten av mai på befaring på den andre siden av Oslofjorden, i strøket fra Drammen ned til Larvik.

Jeg går inn i denne prosessen med åpne ører og åpne øyne og skal etter beste evne bidra til at vi finner fram til løsninger som imøtekommer det primære behovet som er, nemlig å få til havneløsninger som gjør at vi ikke øker belastningen på miljøet på noen av sidene av Oslofjorden.

Svein Roald Hansen (A): Jeg vil bare takke for svaret på tilleggsspørsmålet. Det bestyrker meg i troen på og håpet om at konklusjonen her blir positiv også for dem som gjerne vil unngå å bli rammet av en ny, stor containerhavn, når det er tilstrekkelig med havnekapasitet i dette området.

Statsråd Svein Ludvigsen: Jeg ønsker bare å presisere at når jeg sier at jeg ikke har trukket noen konklusjoner, betyr det også at jeg ikke vil uttale meg om havner som er aktuelle eller ikke aktuelle. Jeg synes det er viktig at jeg ikke trekker konklusjoner, så jeg håper at mitt svar ikke blir utlagt verken i den ene eller andre retning, kun som en invitasjon til å gå inn i dette med åpne øyne.

: