11. Kulturdepartementet

11.1 Sammendrag

Regnskapet for 2014 for Kulturdepartementet viser 12 460 mill. kroner i utgifter og 766 mill. kroner i inntekter. 221 mill. kroner er overført til neste år.

Departementets ansvarsområde omfatter 37 regnskaper. Ingen virksomheter under departementet har fått vesentlige merknader for 2014.

Riksrevisjonen har i en årrekke påpekt at Opplysningsvesenets fond (OVF) har hatt svakheter i internkontrollen på ulike forretningsområder, jf. Dokument 1 for budsjettårene 2009, 2010, 2011, 2012 og 2013. Disse har omhandlet helhetlig risikostyring, finansforvaltning, kontroll og styring av datterselskaper, anskaffelser og transaksjoner mellom OVF og datterselskaper. Riksrevisjonen har merket seg at departementet i sitt svar til Dokument 1 for budsjettåret 2013 uttalte at det hadde blitt iverksatt tiltak, og at flere var under iverksetting. Statsråden uttalte at departementet skulle følge opp Riksrevisjonens anbefalinger nøye i den løpende styringsdialogen.

Revisjonen for 2014 viser at det fortsatt er svakheter ved internkontrollen. Svakhetene gjelder spesielt attestasjons- og godkjenningsrutinene i økonomi- og regnskapssystemene. OVF erkjenner svakhetene og har i 2015 satt i verk tiltak for å forbedre internkontrollen. Departementet har gjennom styringsdialogen i 2014 og tildelingsbrevet for 2015 bedt OVF om å redegjøre for tiltak som er gjort for å sikre forsvarlig internkontroll, samt redegjøre for styrets vurdering av kvaliteten på internkontrollen innen alle av fondets virksomhetsområder.

Riksrevisjonen har siden 2006 tatt opp at det er svakheter ved risikostyringen på flere av departementets ansvarsområde. Manglende risikostyring kan redusere måloppnåelsen og føre til lite effektiv bruk av statlige midler. Revisjonen for 2013 viste at Språkrådet fortsatt ikke hadde tatt i bruk risikostyring, og at Arkivverkets risikostyring bare delvis var på plass før årsskiftet. Kontroll- og konstitusjonskomiteen fant situasjonen i Språkrådet lite tilfredsstillende etter at komiteen i tilknytning til revisjonen for 2012 fant det kritikkverdig at departementets virksomheter hadde mangler ved risikostyringen, jf. Innst.130 S (2014–2015).

Revisjonen for 2014 viser at Språkrådet har innført et system for risikostyring med dokumenterte risikovurderinger. Virksomheten har i tillegg jobbet med å utbedre flere mangler ved internkontrollen, og arbeidet fortsetter inn i 2015. Kulturdepartementet opplyser at det fortsatt vil bistå og særskilt følge opp at Språkrådet og øvrige underliggende virksomheter har tilfredsstillende internkontroll.

Riksrevisjonen kritiserte i 2013 Kulturdepartementet for svakheter ved informasjonssikkerheten i Arkivverket og Nasjonalbiblioteket. Revisjonen viste at det var mangler ved grunnleggende prinsipper for god styring og internkontroll av informasjonssikkerheten i virksomhetene. Kontroll- og konstitusjonskomiteen så det som positivt at disse virksomhetene har kommet langt i digitaliseringsarbeidet, men bemerket at de ikke etterlever ønsket standard for administrasjon av informasjonssikkerhet i offentlig sektor. Kulturdepartementet opplyser at Arkivverket og Nasjonalbiblioteket har jobbet systematisk med å styrke informasjonssikkerheten og at forholdene nå er brakt i orden. Departementet opplyser at det vil følge nøye med på virksomhetenes videre arbeid med informasjonssikkerhet, slik at departementet over tid kan være sikker på at dette etterleves.

I 2014 har Riksrevisjonen revidert Lotteri- og stiftelsestilsynets tilsyn av stiftelser. Det er foretatt kontroll av om Stiftelsestilsynet fører tilsyn med at forvaltningen av stiftelsene skjer i samsvar med vedtektene og stiftelsesloven, og at tilsynet sørger for at Stiftelsesregisteret er oppdatert og fullstendig. Revisjonen viser at kontrollkriteriene i tilsynsvirksomheten er forankret i lov om stiftelser, og at Stiftelsestilsynet ivaretar Kulturdepartementets føringer om at etterlevelse av formål og kapitalforvaltning skal prioriteres.

Riksrevisjonen har ingen vesentlige merknader til Kulturdepartementet for 2014.

11.2 Komiteens merknader

Komiteen viser til Riksrevisjonens revisjon og kontroll av Kulturdepartementet og dets underliggende virksomheter for 2014.

Komiteen merker seg at ingen virksomheter under departementet har fått vesentlige merknader for 2014, og finner dette positivt.

Komiteen registrerer at Riksrevisjonen i perioden 2009–2013 har påpekt svakheter ved internkontrollen i Opplysningsvesenets fond, og at revisjonen for 2014 fortsatt finner svakheter ved internkontrollen. Komiteen merker seg at det er iverksatt tiltak, men vil påpeke at det er lite tilfredsstillende at svakheter som er påpekt jevnlig siden 2009, fortsatt ikke er rettet opp.

Komiteen finner det positivt at revisjonen for 2014 viser at Språkrådet har tatt i bruk et system for risikostyring med dokumenterte risikovurderinger, og at Kulturdepartementet opplyser at det vil bistå og særskilt følge opp at Språkrådet har tilfredsstillende internkontroll.

Komiteen er tilfreds med at Arkivverkets og Nasjonalbibliotekets systematiske arbeid med å styrke informasjonssikkerheten har ført til at tidligere avvik nå er brakt i orden.

Komiteen merker seg at Riksrevisjonen finner at Lotteri- og stiftelsestilsynet ivaretar Kulturdepartementets føringer i sin virksomhet.