Brev fra Justis- og beredskapsdepartementet v/statsråden til kommunal- og forvaltningskomiteen, datert 28. april 2015

Vedrørende Dokument 8:79 S (2014-2015)

Jeg viser til Kommunal- og forvaltningskomiteens brev av 7. april 2015, hvor det bes om min vurdering av et forslag fra representantene Kari Henriksen, Anniken Huitfeldt, Stine Renate Håheim, Helga Pedersen og Eirik Sivertsen der de ber om at Norge skal tilby ytterligere norsk støtte til Frontex-operasjonen Triton i Middelhavet.

Situasjonen knyttet til de mange som søker å migrere over Middelhavet er alvorlig. Det er en sterk økning i antall migranter som prøver å komme til Europa over Middelhavet, og mange omkommer under forsøket. Situasjonen har både humanitære og migrasjonsmessige konsekvenser. Migrasjonen fra Nord-Afrika til Europa er blitt en industri, der mennesker utnyttes av organiserte nettverk av menneskesmuglere.

Middelhavslandene, og da særlig Italia, har de største utfordringene, men i og med at mange reiser videre gjennom Schengen-området, ser flere nordeuropeiske land en økning i asylankomstene. Norge berøres også ved at norske skip redder mange migranter i havsnød. Migrasjonsutfordringene berører hele Europa, og bør møtes ved å finne felles europeiske tiltak.

Håndteringen av utfordringene knyttet til migrasjonssituasjonen rundt Middelhavet krever at innsatsen både omfatter tiltak i opprinnelses- og transittland, tiltak knyttet til Schengens yttergrense og tiltak innen Europa. Norge har en betydelig innsats langs alle disse tre dimensjonene.

Representantenes forslag omhandler innsatsen i Frontex-operasjonen Triton. Norske myndigheter har vurdert hva slags bidrag det vil være aktuelt å stille opp med i denne operasjonen. Justis- og beredskapsdepartementet, Utenriksdepartementet og Forsvarsdepartementet har gjennomført møter med Frontex for å avklare dette. Fra norske myndigheters side har det vært viktig å tilby hjelp og assistanse som samsvarer med Frontex sine behov.

Regjeringen har nå bestemt at Norge stiller med et fartøy og mannskap for å bidra til å avhjelpe situasjonen så snart som mulig. Det vil være bemannet med sivilt personell, samt personell fra justis- og forsvarssektoren. Operasjonen skal i første omgang vare i seks måneder.

Jeg viser for øvrig til at statsministeren vil komme med en redegjørelse til Stortinget den 30. april angående dette temaet.