2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Jan Bøhler, Stine Renate Håheim, Stein Erik Lauvås, Helga Pedersen og Eirik Sivertsen, fra Høyre, Frank J. Jenssen, Mudassar Kapur, Bjørn Lødemel og Ingjerd Schou, fra Fremskrittspartiet, Mazyar Keshvari og lederen Helge André Njåstad, fra Kristelig Folkeparti, Geir S. Toskedal, fra Senterpartiet, Heidi Greni, fra Venstre, André N. Skjelstad, og fra Sosialistisk Venstreparti, Karin Andersen, viser til at regjeringens forslag til endringer i introduksjonsloven er begrunnet med behovet for å gi lovhjemmel til å opprette personregistre for behandling av personopplysninger som er nødvendige for gjennomføring, oppfølging og evaluering av introduksjonsprogram, opplæring i norsk og samfunnskunnskap, norskopplæring for asylsøkere, bosetting av innvandrere og tilhørende tilskudd. Lovendringene gjelder lovens § 25 og henvisningene til denne lovparagrafen i lovens §§ 23 og 24.

Komiteen viser til at introduksjonsloven i dag ikke inneholder hjemmel for lagring og bruk av personopplysninger i forbindelse med bosetting av flyktninger og behandling av tilskudd. For å få en tydelig hjemmel for behandling av personopplysninger foreslås det derfor endringer i lovverket som gir mulighet for nødvendig informasjonsutveksling mellom berørte instanser.

Komiteen merker seg at foreslåtte lovendringer ikke kommer i konflikt med bestemmelsene i personopplysningsloven og at bl.a. Datatilsynet er positive til lovforslaget, som de peker på er i tråd med tidligere anbefalinger fra dem.

Komiteen merker seg at det framlagte forslaget til endringer i introduksjonsloven på enkelte punkt er justert i forhold til høringsforslaget på bakgrunn av innkomne merknader fra høringsinstansene. Generelt sett er det fra høringsinstansene gitt tilslutning til behovet for de lovendringer som foreslås og til det materielle innhold i endringene.

Komiteen mener de framlagte forslag til endringer i introduksjonsloven § 25 er hensiktsmessige og dekker behovet for en klar lovhjemmel for behandling av personopplysninger.