Brev fra Helse- og omsorgsdepartementet v/statsråden til helse- og omsorgskomiteen, datert 7. februar 2014

Samarbeid med ideelle som leverer helse- og sosialtjenester

Jeg viser til Dokument 8:3 S (2013-2014) og min uttalelse datert 7. januar d.å. Jeg ønsker å orientere Stortinget om det arbeidet Regjeringen nå gjør på dette området for å styrke samarbeidet med og skape forutsigbarhet for ideelle virksomheter.

I helse- og omsorgssektoren yter mange ideelle organisasjoner en viktig innsats som tjenesteleverandører. De har høy kompetanse og stort engasjement, og kan bidra til nye løsninger på velferdsutfordringene. Regjeringen ønsker derfor å videreføre samarbeidsavtalen med ideell sektor om leveranser av helse- og sosialtjenester, og mener avtalen bør utvides og styrkes. Regjeringen vil ta nærmere kontakt med de ideelle aktørene for å innlede dialog om samarbeidsavtalens videreføring når aktuelle temaer har blitt avklart innad i regjeringen.

Regjeringener godt kjent med at flere av de ideelle organisasjonene har særlige utfordringer knyttet til høye pensjonskostnader. Vi vil se nærmere på hvilket handlingsrom vi har til å kompensere for noen av disse kostnadene innenfor rammene av regelverkene om offentlige anskaffelser og offentlig støtte.

Regjeringen jobber også aktivt med å avklare handlingsrommet for å inngå langvarige og løpende avtaler ved offentlige anskaffelser av helse- og sosialtjenester. Regjeringen ønsker at dette handlingsrommet utnyttes i størst mulig grad slik at offentlige oppdragsgivere kan inngå langvarige eller løpende avtaler der dette er relevant for å sikre brukere og pasienter gode og stabile tjenester. Økt bruk av langvarige og løpende avtaler vil også bidra til mer stabile rammevilkår for ideelle organisasjoner som leverer helse- og sosialtjenester.

Ideell sektor er en viktig samarbeidspartner for offentlig sektor i produksjonen av helse- og sosialtjenester til befolkningen, og regjeringen vil fortsette med å reservere konkurranser om offentlige oppdrag innen helse- og sosialsektoren for ideelle organisasjoner der dette er mulig og hensiktsmessig. Det må imidlertid alltid tas hensyn til brukernes eller pasientenes behov og konkurransesituasjonen i det aktuelle markedet.

EUs forslag til reviderte direktiver om offentlige anskaffelser innfører nye regler for anskaffelser av helse- og sosialtjenester. I henhold til de nye reglene kan ikke Norge videreføre unntaket om å reservere konkurranser for ideelle organisasjoner ved innkjøp med en verdi på over 750.000 Euro etter 1. januar 2016. Regjeringen synes dette er uheldig og vil anmode Rådet, som etter planen skal behandle de foreslåtte direktivene om offentlige anskaffelser i februar, om å inkludere et slikt unntak i det nye regimet for innkjøp av helse- og sosialtjenester.