16.1 Forhold rapportert i Dokument 3:2 (2011–2012) under del III

Olje- og energidepartementets eieroppfølging av Statoil

I Dokument 3:2 (2011–2012) rapporterte Riksrevisjonen at Olje- og energidepartementet ikke hadde utarbeidet og formidlet avkastningsmål og utbytteforventninger til Statoil, slik det er lagt til grunn i eierskapsmeldingene at staten som eier skal gjøre. Riksrevisjonen merket seg at Olje- og energidepartementet mener de har en tydelig, langsiktig og forutsigbar holdning til Statoils utbytteutbetalinger og hvordan disse skal fordeles mellom utbytte og tilbakeholdt overskudd, men etter Riksrevisjonens vurdering var det ikke dokumentert at departementet har utarbeidet en utbytteforventning basert på en egen vurdering av selskapets situasjon og strategi og formidlet denne til selskapet.

Videre pekte Riksrevisjonen i undersøkelsen på at selv om Statoils daværende rapportering om internasjonalt engasjement fulgte gjeldende krav, ga den begrenset mulighet til å evaluere selskapets utenlandssatsing. Departementet var enig i at eieroppfølging av internasjonal satsing er svært viktig, og uttalte at departementet ville legge mer vekt på oppfølgingen av dette feltet i tiden framover. Kontroll- og konstitusjonskomiteen uttalte i sin behandling av saken at den forventer mer regnskapsdata på dette feltet etter hvert, og at departementet vil legge mer vekt på dette i eieroppfølgingen i årene som kommer, jf. Innst. 255 S (2011–2012).

I undersøkelsen framkom det også at Statoil ikke rapporterer fullstendig på flere sentrale områder innenfor samfunnsansvar, noe komiteen fant grunn til å presisere at er alvorlig. Komiteen delte Riksrevisjonens vurdering om at det ikke er i samsvar med Stortingets forutsetninger om rapportering av samfunnsansvar når Statoil blant annet utelater virksomhet som selskapet har i andre land enn Norge og Danmark, i betydelige deler av sin miljørapportering. Komiteen forutsatte at departementet følger tett opp arbeidet knyttet til samfunnsansvar framover, og at rapporteringen inkluderer alle land.

Olje- og energidepartementet har i brev til Riksrevisjonen 30. april 2013 redegjort for hvilke endringer og tiltak som er iverksatt for å følge opp kontrollens funn og komiteens merknader.

Riksrevisjonens vurdering

Riksrevisjonen har merket seg at Olje- og energidepartementet har utarbeidet og formidlet avkastningsmål og utbytteforventninger til Statoil, og at oppfølgingen av Statoils internasjonale virksomhet er styrket. Blant annet har Statoil etablert land-for-land-rapportering med hensyn til en rekke viktige finansielle indikatorer. Videre har Statoil etter Riksrevisjonens vurdering iverksatt en rekke positive tiltak knyttet til selskapets rapportering av egen ivaretakelse av samfunnsansvar. Riksrevisjonen har eksempelvis merket seg at Statoils miljørapportering nå omfatter all virksomhet de har operatøransvar for, også lete- og utviklingsvirksomhet.

Riksrevisjonen har avsluttet saken.