2. Komiteens merknader

Komiteen, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Bendiks H. Arnesen, Martin Kolberg og Marit Nybakk, fra Fremskrittspartiet, lederen Anders Anundsen, Ulf Erik Knudsen og Øyvind Vaksdal, fra Høyre, Per-Kristian Foss, fra Sosialistisk Venstreparti, Hallgeir H. Langeland, fra Senterpartiet, Ola Borten Moe, fra Kristelig Folkeparti, Hans Olav Syversen, og fra Venstre, Trine Skei Grande, viser til at Ombudsmannsnemnda for Forsvaret i Dokument 5 (2009–2010) gir en omfattende gjennomgang av sin virksomhet.

Komiteen har merket seg at nemnda har berørt mange viktige forhold og har tatt initiativ til mange omfattende befaringer ved Forsvarets forskjellige anlegg.

Komiteen tar Ombudsmannsnemndas innberetning for 2009 til orientering.

Komiteen har merket seg de tiltakene som omfattes av de vernepliktige soldataksjoner, og at disse aksjonene bl.a. har tatt for seg viktige temaer som rusmidler, selvmordsforebyggende arbeid, sikkerhetsfokus i Forsvaret, kvinner i Forsvaret og kollegiale forhold mellom befal og soldat i Forsvaret.

Komiteen er i likhet med nemnda svært godt tilfreds med det viktige holdningsskapende arbeid som gjøres gjennom de vernepliktige soldataksjoner.

Komiteen er i likhet med nemnda opptatt av at TMO-apparatet (Tillitsmannsordningen) får god oppfølging og at TMO- og HMS-kursene fortsatt prioriteres som tiltak for trivsel og samhold i Forsvaret.

Komiteen merker seg også nemndas bemerkning om at et faglig sterkt TMO-apparat i stadig flere tvistesaker finner sin løsning gjennom uformell kontakt mellom partene, og komiteen ser positivt på denne utvikling.

Komiteen har merket seg nemndas vurderinger når det gjelder lengden på behandlingen av sikkerhetsklarering av de vernepliktige, og komiteen merker seg at nemnda vurderer dette som en uholdbar situasjon både for Forsvaret og for den det gjelder.

Komiteen er tidligere blitt orientert om dette, og vil følge saken nøye i tida som kommer.

Komiteen har notert seg nemndas påpekning av at medarbeidersamtaler for vernepliktige mannskaper og reglene for utsendelse av militær tjenestebevis må bli bedre fulgt opp ved mange avdelinger.

Komiteen er tilfreds med at det foregår et fortløpende og positivt arbeid for å kunne tilby lærlinger videre utdannelse og stillinger.

Komiteen merker seg at problemet med tilgang på leger, sykepleiere og sykevoktere er bedret, men fortsatt ikke helt tilfredsstillende løst.

Komiteen deler nemndas syn på viktigheten av at soldatene får et fullt ut tilfredsstillende legetilbud under tjenesten.

Komiteen merker seg med tilfredshet at Forsvarsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har inngått en avtale som sikrer uavhengig tilsyn av helsetjenestene under utenlandsoppdrag.

Komiteen er enig med nemnda i at det må legges vekt på de særlige forhold som gjelder for militærtjeneste.

Komiteen deler nemndas syn på viktigheten av å sikre både tjenestegjørende og veteraner et godt faglig psykiatrisk tilbud etter deltakelse i internasjonale operasjoner. Komiteen merker seg med tilfredshet at Forsvarets psykiatritjeneste nå er tilført nye stillinger og at tjenesten er i positiv utvikling, men komiteen oppfatter at det fortsatt gjenstår mye arbeid, og at det er et gap mellom behovet som uttrykkes fra veteranene og bruken av ulike oppfølgingstilbud som finnes. Komiteen forutsetter at nemnda følger utviklingen nøye i tiden som kommer.

Komiteen deler nemndas oppfatning når det gjelder velferdstjenestenes viktighet, og vil understreke den betydningen trivsel og sosial trygghet har for personellet og dermed for gjennomføringen av den tjenesten de skal utføre.

Komiteen viser til forsvarskomiteens enstemmige innstilling i Innst. S. nr. 368 (2008–2009) vedrørende Ombudsmannsnemnda for Forsvarets innberetning om virksomheten i tiden 1. januar–31. desember 2008. Komiteen merker seg at en samlet komité da fremhevet hensiktsmessigheten av en organisering fra Ombudsmannens side som viser avvik i forhold til de innrapporterte forhold, der forhold er kjent endret. Komiteen er også kjent med at det i nevnte innstilling blir omtalt som en fordel dersom Ombudsmannen kunne komme med konklusjoner og anbefalinger på en mer konkret måte.

Komiteen mener at dette langt på vei er etterkommet i årets innberetning fra Ombudsmannsnemnda, men ser det som formålstjenlig at ytterligere forbedringer på slike områder løpende blir vurdert av nemnda.