Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Spørretime

Onsdag 29. februar 2012 kl. 10.00

Muntlig spørretime

Følgende regjeringsmedlemmer vil være til stede:
  • Bilde av Magnhild Meltveit Kleppa
    Magnhild Meltveit Kleppa (Sp)
  • Bilde av Lars Peder Brekk
    Lars Peder Brekk (Sp)
  • Bilde av Espen Barth Eide
    Espen Barth Eide (A)
    Utenriksminister

Ordinær spørretime

Ordinær spørretime holdes umiddelbart etter muntlig del
Innleverte spørsmål:
  • 1. Fra Arve Kambe (H) til justis- og beredskapsministeren

    Kriminalomsorgens sentrale forvaltning foreslår i et høringsutkast at Haugesund fengsel og Sandeid fengsel legges ned og erstattes av et nytt fengsel med 100 plasser. Fengslene er i dårlig stand, og fengslet i Haugesund er landets nest dyreste å drive grunnet ekstreme smådriftsulemper. Innsparingen ved å samle fengselsvirksomheten i et nytt fengsel er i planen alene beregnet til 100 millioner kroner. Deler statsråden synet på at nytt fengsel er nødvendig og lønnsomt, og når kan sak legges frem for Stortinget?
  • 2. Fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til justis- og beredskapsministeren

    TV2 melder at halvparten av familievoldskoordinatorene blir satt til andre oppgaver, og at noen ikke bruker mer enn 30 pst. av arbeidstiden på familievold. Dette til tross for at statsråden i 2009 hevdet at det var koordinatorer i full stilling i alle de 27 politidistriktene her til lands, og gjentas i "Handlingsplan mot vold i nære relasjoner 2012". Familevoldskoordinatorene er ansatte i 100 pst. stilling, men hvor mye av tiden bruker de faktisk som familievoldskoordinator?
  • 3. Fra Ketil Solvik-Olsen (FrP) til finansministeren

    Finanstilsynets innstramming av bankenes muligheter til å fullfinansiere boligkjøp, har skapt en økt pågang etter Husbankens startlån. I ordningen, som administreres av kommunene, kan folk fortsatt få fullfinansiert boligkjøp. Statsråden har tidligere sagt at dette er i orden så lenge kundene blir underlagt en "spesiell forsvarlighetsvurdering". Skal bankene og kommunene gjøre separate forsvarlighetsvurderinger for hver enkelt søker av startlån fra Husbanken, og har kommunene slik kompetanse?
  • 4. Fra Per Roar Bredvold (FrP) til samferdselsministeren

    I fortsettelsen av "suksessen" med utplassering av fargerike elggevir langs deler av riksvei 3 i Hedmark, lanserte man på høsten 2011 ideen om en 11 meter høy elg langs samme strekning. Statens vegvesen har tro på en slik løsning og ser på dette som et trafikksikkerhetstiltak. Kunstnerne som ev. skal lage denne elgen anslår prisen til mellom 5 og 6 millioner kroner. Mener statsråden dette er riktig bruk av de begrensede midlene man har til rådighet for trafikksikkerhetstiltak?
  • 5. Fra Arne Sortevik (FrP) til samferdselsministeren

    Regjeringen må ta konsekvensen av at også andre av Norges største byer i tillegg til Oslo blir mer avhengig av kollektivtrafikk, særlig skinnebasert, for å ta hånd om byveksten. Et slikt ansvar bør vises frem gjennom større statlig finansiering av både investering og drift. Investering på Østlandet bør ikke være til hinder for statlig satsing også i Bergen, Stavanger og Trondheim. Både vei og bane bør bygges ut og statlig kjøp av kollektiv persontransport økes. Hva er strategien for en større statlig medvirkning?
  • 6. Fra Bård Hoksrud (FrP) til samferdselsministeren

    18. januar ble et vogntog fra Postens slovakiske selskap Blomquist Trucking stående fast på Ring 3 i Oslo. I Finansavisen 21. februar bestrider politiet påstander fra Posten om at sjåføren håndterte situasjonen korrekt og at vogntoget var godt nok skodd. Posten Norge AS er statseid, samtidig som statsråden er ansvarlig for reglene for ferdsel på norske vinterveier. Mener statsråden fortsatt at det er statens oppgave å drive et internasjonalt post- og logistikkonsern som bidrar til trafikkaos?
  • 7. Fra Borghild Tenden (V) til helse- og omsorgsministeren

    Forslag til ny fastlegeforskrift inneholder tallrike pålegg om både oppsøkende virksomhet og rapportering. I høringsbrevet står det blant annet at fastlegene skal ha oversikt over både tjenestebehov og legemiddelbruk og de faktiske tjenester listeinnbyggerne mottar i kommune- og spesialisthelsetjenesten. Forstår statsråden at fastlegers arbeidssituasjon blir uoverkommelig med disse kravene, og vil hun ta hensyn til fastlegenes innspill og avgrense arbeidsoppgavene i den endelige forskriften?
  • 8. Fra Sonja Irene Sjøli (H) til helse- og omsorgsministeren

    Ifølge Norges Fibromyalgiforbund er det beregnet at det er mellom 150 000-200 000 mennesker som har sykdommen fibromyalgi. Erfaring er at det er mangelfull kunnskap om sykdommen både hos leger, fysioterapeuter og hos Nav. I tillegg er det store forskjeller når det gjelder profesjonalitet, oppfølging og kapasitet i de ulike kommunene. Det er viktig å sikre god og tilnærmet lik behandling av fibromyalgipasienter. Hva vil statsråden gjøre for å sikre en faglig god og likeverdig behandling over hele landet?
  • 9. Fra Sonja Irene Sjøli (H) til helse- og omsorgsministeren

    Det vises til en kartlegging Statens helsetilsyn har gjort blant et utvalg av kommuner og hvor det kommer fram at det ikke tilbys barn mellom 0 og 6 år helsestasjonstjenester i tråd med faglige normer fastsatt av myndighetene. Det er særlig bekymringsfullt at de som erkjenner svikt i tjenestene ikke har planlagt å iverksette forbedringstiltak. Hva vil statsråden gjøre for å sikre en faglig forsvarlig helsestasjonstjeneste for barn mellom 0 og 6 år?
  • 10. Fra Jan-Henrik Fredriksen (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    Helse Finnmark har i styrevedtak vedtatt nedbemanning på 57 årsverk og stillinger. Av disse er 15 årsverk og stillinger i ambulansetjenesten. Dette vil gå ut over befolkningens tilbud, spesielt i Øst-Finnmark. Både Båtsfjord, Vardø og Vadsø vil få et langt dårligere tilbud enn i dag. Dette tilsier at mye av ambulansetrafikken med bil overføres til fly. Samtidig med at Avinor er kommet med forslag om å redusere åpningstidene på kystflyplassene. Hva vil statsråden foreta seg i saken før dette går på "helsa løs"?
  • 11. Fra Linda Hofstad Helleland (H) til helse- og omsorgsministeren

    Bortsett fra i Helse Midt-Norge vil det innen kort tid være PET-CT-skannere i bruk i samtlige helseforetak. Som eneste universitetssykehus i landet ser det ut til at St. Olavs Hospital og Helse Midt-Norge ikke har noen konkrete planer om å gå til innkjøp av PET-CT-skanner. Det er bekymringsfullt at kreftpasienter i Midt-Norge ikke har like god tilgang til slike kreftundersøkelser som pasienter i andre deler av landet. Mener statsråden dette er forsvarlig i henhold til de planlagte behov for PET-CT-skanning i fremtiden?
  • 12. Fra Siri A. Meling (H) til miljø- og utviklingsministeren

    De nylig fremlagte nøkkeltallene for helsesektoren 2011 fra Helsedirektoratet viser en alarmerende utvikling når det gjelder manglende fysisk aktivitet blant ungdom. Tallene viser at norske 15-åringer sitter mer stille enn mennesker i alderen 65-85 år. Friluftsliv kan og må brukes offensivt for å snu trenden. Hva vil statsråden gjøre for å bedre legge til rette for at ungdom i større grad engasjerer seg i friluftsaktiviteter?
  • 13. Fra Torgeir Trældal (FrP) til landbruks- og matministeren

    I forbindelse med å sikre en økologisk og bærekraftig reindriftsnæring i Norge har reindriftsforvaltningen fastsatt antall tillatte tamrein i reinbeitedistriktene. Imidlertid etterleves ikke dette av reindriftsorganisasjonene. Kan statsråden redegjøre for hvilke tiltak som er og vil bli iverksatt for å sikre håndhevelsen av vedtakene?