Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 25. april 2006 kl. 10

Dato:
President: Thorbjørn Jagland

Dagsorden

  • Formalia

  • Sak nr. 1

    Innstilling frå næringskomiteen om forslag fra stortingsrepresentantene Torbjørn Hansen, Petter Løvik, Jan Tore Sanner og Bent Høie om innføring av plikt til forenklet kunngjøring av offentlige innkjøp under grensen for anbudsplikt (Innst. S. nr. 112 (2005-2006), jf. Dokument nr. 8:12(2005-2006))
  • Sak nr. 2

    Innstilling fra kommunal- og forvaltningskomiteen om pensjonar frå statskassa (Innst. S. nr. 126 (2005-2006), jf. St.prp. nr. 43 (2005-2006))
  • Sak nr. 3

    Interpellasjon fra representanten Marit Nybakk til utenriksministeren:
    «I Oslo sentrum jobber et økende antall kvinner fra Øst-Europa og Nigeria som sexslaver. De er blitt handelsvarer for tunge nasjonale og internasjonale kriminelle nettverk. Kvinnene kidnappes, lokkes, lures og trues til prostitusjon og utsettes for grove overgrep, voldtekter, mishandling og av og til drap. Utenlandske jenter på gata i Oslo betaler ofte bakmenn 90 000–100 000 kr hver måned, i motsatt fall blir de selv eller familiene i hjemlandet utsatt for represalier. Trafficking og handel med mennesker må angripes både nasjonalt og internasjonalt. OSSE og FN-organisasjoner som UNODC arbeider aktivt for å forhindre og stoppe trafficking.
    Hva vil Regjeringen gjøre for å bistå i det internasjonale arbeidet mot denne formen for menneskehandel?»
  • Sak nr. 4

    Interpellasjon fra representanten Bjørg Tørresdal til kommunal- og regionalministeren:
    «Regjeringen varslet i Soria Moria-erklæringen at det skal etableres et fornyet og styrket regionalt forvaltningsnivå. Regjeringens regionstrategi innebærer at man skal fastsette oppgavene før størrelsen. Det er klokt, men like fullt henger også størrelsen sammen med oppgavene. Kristelig Folkeparti mener det er viktig å se begge deler i sammenheng. Statsråden har i Stortinget 15. mars sagt «at når det gjelder regiongrenser, skal frivillighet tas som utgangspunkt». Kristelig Folkeparti mener at for at det skal lykkes, må det legges tydelige føringer for dette arbeidet. Regjeringen bør tegne en skisse som definerer størrelse og antall. Videre bør kommunene få uttale seg i forhold til sin plassering i skissen.
    Hva synes statsråden om en slik prosess?»
  • Sak nr. 5

    Interpellasjon fra representanten Bent Høie til kommunal- og regionalministeren:
    «Statsminister Jens Stoltenberg uttalte på ordførerkonferansen til Kommunenes Sentralforbund (KS) i vår følgende: «For meg er det åpenbart at den kommunestrukturen som var riktig før, ikke nødvendigvis er riktig i fremtiden.» På oppdrag av KS er det laget en evaluering av de åtte kommunene som på frivillig grunnlag har arbeidet for å bli til fire. Denne viser at sammenslåingen er vellykket så langt. Det er nå 33 kommuner som videre vurderer sammenslåing. Regjeringens leder mener altså at ut fra et nasjonalt perspektiv så vil det være riktig med færre kommuner, og lokalt er det igangsatt positive frivillige prosesser for å få til sammenslåinger. I Stortinget er det bred enighet om at frivillighet skal ligge til grunn, men det betyr ikke at staten bør være passiv til denne problemstillingen.
    På hvilken måte vil statsråden møte de utfordringene som statsministeren beskrev i sin tale til landets ordførere, og bidra til en prosess som ender med større og mer robuste kommuner?»
  • Sak nr. 6

    Interpellasjon fra representanten Ågot Valle til utviklingsministeren:
    «80 pst. av verdens fattige er kvinner. Kvinner har systematisk dårligere tilgang til grunnutdanning, færre år på skole, lavere forventet levealder, færre plasser i ledende stillinger i politikk, administrasjon og næringsliv, lavere inntekt og status og dårligere tilgang til helsetjenester. 500 000 kvinner dør hvert år av komplikasjoner i forbindelse med graviditet og fødsler, 50 millioner kvinner har manglende tilbud i forhold til reproduktiv helse. Samtidig står kvinner sentralt i grunnleggende produksjon og reproduksjon i alle samfunn. I et fattigdomsperspektiv er derfor kjønnsspesifikt perspektiv eller tilnærming viktig. I utviklingssammenheng er kvinneperspektiv og likestilling viktige virkemidler.
    Hva gjør statsråden, og hva vil statsråden gjøre, for å styrke denne delen av norsk utviklingspolitikk og samtidig bidra til økt fokus i internasjonale sammenhenger?»
  • Voteringer

  • Referatsaker

Møtet hevet kl. 15.25.