Ordbok
Lurer du på hva et anmodningsvedtak er eller hva som menes med opplysningsplikt? Her finner du forklaring på begreper som ofte brukes i politikken.
Velg bokstav
P
parlamentarisk leder
leder for partigruppe i Stortinget.
parlamentarisme
styreform som innebærer at regjeringen er ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen (Stortinget). Stortinget kan gi uttrykk for mistillit til regjeringen, og dermed tvinge den til å gå av. Parlamentarisk system: statsform som bygger på parlamentarisme.
partigruppe
alle representantene fra samme politiske parti tilhører en partigruppe i Stortinget.
partiprogram
oversikt over et politisk partis standpunkter i forhold til ulike temaområder; en presentasjon av partiets politikk.
plenum
fulltallig forsamling; Stortinget i samlet møte. Før 1. oktober 2009 delte Stortinget seg i odelsting og lagting når lovsaker ble behandlet. Nå behandles alle saker av Stortinget i samlet møte.
prerogativ
(av latin: som spørres først) betyr særrett og anvendes vanligvis om kongelig særrett. Ordet bruktes tidligere om privilegier som kun kongen hadde. I takt med reduksjonen av den personlige kongemakten i de siste 200 år i Norge, har ordet fått avgrenset betydning og betegner nå noe som kun regjeringen (Kongen i statsråd) har rett til å bestemme, ikke Stortinget. For eksempel gjelder dette innenfor kirkeforvaltningen.
presidentskapet
når Stortinget konstituerer (organiserer) seg, velger Stortinget sin president og fem visepresidenter. Til sammen utgjør disse seks personene Stortingets presidentskap. Presidentskapet er ansvarlig for planlegging og tilrettelegging av Stortingets arbeid i overensstemmelse med Grunnlovens forutsetninger og Stortingets forretningsorden. Stortingspresidenten innehar det høyeste offentlige verv i Norge etter Kongen.
presselosjen
pressens organisasjon i Stortinget, Stortingets presselosje.
proposisjon til Stortinget (lovvedtak og stortingsvedtak) (prop. LS)
forslag fra regjeringen til vedtak i lovsaker (lovvedtak), alminnelige saker og budsjettsaker (stortingsvedtak) som Stortinget skal ta stilling til.
proposisjon til Stortinget (lovvedtak) (prop. L)
lovforslag som kommer fra regjeringen og blir oversendt Stortinget til behandling. Før 1. oktober 2009 var betegnelsen odelstingsproposisjon. Da delte Stortinget seg i odelsting og lagting når lovsaker ble behandlet. Nå behandles alle saker i ett samlet storting.
proposisjon til Stortinget (stortingsvedtak) (prop. S)
forslag fra regjeringen til vedtak vedrørende alminnelige saker og budsjettsaker (stortingsvedtak) som Stortinget skal ta stilling til. Før 1. oktober 2009 var betegnelsen stortingsproposisjon.