Ketil Solvik-Olsen (FrP): Finansministeren skriver at lånefinansiering ved alle bomprosjekter forutsetter garanti fra lokale myndigheter, og at kommunene ikke kan gå konkurs. Til tross for dette har bomselskapene store forskjeller i lånerenten.
Har långiver grunn til å frykte at noen bomselskap er solide mens andre kan gå konkurs og hvor långiver har pant i veien og i så fall må overta veien og fortsette innkreving, eller er det andre forhold som forklarer de store variasjoner i lånerenten som vi ser?
Begrunnelse
Statsråden skriver i svar på Dokument nr. 15:599 (2012-2013)
«For at bompenger skal nyttes som hel eller delvis finansiering av veiprosjekter som vedtas av Stortinget, er det en forutsetning at lokale myndigheter stiller garanti for bompengeselskapets låneopptak. Denne garantien innebærer at bompengeselskapenes lånerente blir lavere enn den ellers ville blitt. Staten stiller ikke garantier for bomselskapenes låneopptak.»
«Kommunalbanken gir lån til kommuner og fylkeskommuner, samt til kommunale og interkommunale selskaper og andre selskaper som utfører kommunale oppgaver. Kommunalbanken er eid av staten og har den beste internasjonale kredittvurdering for langsiktige låneopptak (Aaa/AAA). Banken har ikke hatt tap på sine utlån. Dette reflekterer bl.a. at kommunene ikke kan gå konkurs.»
«Kommunalbanken tilbyr samme rente til bompengeselskaper som til kommuner og fylkeskommuner.
Kommunalbanken opplyser at renten på nye lån med variabel rente (p.t.-lån) medio desember lå rundt 2,25 pst. Siden lånene har en kommunal eller fylkeskommunal garanti, vurderes trolig risikoen for mislighold som liten.»