Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte tirsdag den 4. juni 2013 kl. 10

Dato:
President: Dag Terje Andersen

Dokumenter: 

Sak nr. 16 [17:00:38]

Innstilling fra arbeids- og sosialkomiteen om representantforslag fra stortingsrepresentantene Laila Dåvøy, Sylvi Graham, Trine Skei Grande, Torbjørn Røe Isaksen og Kjell Ingolf Ropstad om tiltak for å forhindre at unge faller permanent utenfor arbeidslivet

Talere

Votering i sak nr. 16

Votering i sak nr. 16

Presidenten: Under debatten er det sett fram i alt tolv forslag. Det er

  • forslaga nr. 1–7, frå Robert Eriksson på vegner av Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti

  • forslaga nr. 8–10, frå Robert Eriksson på vegner av Framstegspartiet

  • forslaga nr. 11 og 12, frå Torbjørn Røe Isaksen på vegner av Høgre og Kristeleg Folkeparti

Det blir først votert over forslaga nr. 8 og 10, frå Framstegspartiet.

Forslag nr. 8 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige forslag som ivaretar prinsippet om at ingen under 40 år skal tilbys varig uføretrygd, med mindre det er helt åpenbart at de aldri vil kunne delta i arbeidslivet. I stede skal de unge sikres en sammenhengende støtte og tålmodig innsats, samt en inntektssikring som gjør det mulig å leve et verdig liv mens man er under oppfølging.»

Forslag nr. 10 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2014 fremlegge en forpliktende opptrappingsplan for å sikre 8 000 flere tiltaksplasser, slik at flere kan gis mulighet til å bli kvalifisert tilbake til ordinært arbeidsliv.»

Votering:Forslaga frå Framstegspartiet blei med 75 mot 23 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 18.54.25)

Presidenten: Det blir votert over forslag nr. 9, frå Framstegspartiet.

Forslaget lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2014, i tillegg til dagens tidsbegrensede og tidsubestemte lønnstilskudd, innføre en prøveordning med en ny type lønnstilskudd – «fleksibelt lønnstilskudd». Dette tilskuddet må kjennetegnes ved at det praktiseres fleksibelt etter at Nav først har fattet vedtak om innvilgelse. Dette må innebære at Nav, personen som er tilkjent lønnstilskuddet, og arbeidsgiver i samarbeid kan bestemme behovet og variere omfanget på lønnstilskuddet i ulike perioder, ut fra arbeidstakerens behov.»

Venstre har varsla at dei støttar forslaget.

Votering:Forslaget frå Framstegspartiet blei med 73 mot 25 røyster ikkje vedteke.(Voteringsutskrift kl. 18.54.53)

Presidenten: Det blir votert over forslaga nr. 11 og 12, frå Høgre og Kristeleg Folkeparti.

Forslag nr. 11 lyder:

«Stortinget ber regjeringen, i forbindelse med statsbudsjettet for 2014, fremme forslag om styrking av funksjonsassistentordningen, ordningen med tilretteleggingstilskudd og andre ordninger som bidrar til å heve yrkesdeltagelsen blant unge funksjonshemmede.»

Forslag nr. 12 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fastsette retningslinjer for arbeids- og velferdsetaten som tilsier at unge under 30 år skal prioriteres sterkere i Nav og tiltaksapparatet enn i dag.»

Framstegspartiet har varsla at dei no støttar forslaga subsidiært. Venstre har varsla at dei også vil støtte forslaga.

Votering:Forslaga frå Høgre og Kristeleg Folkeparti blei med 52 mot 46 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 18.55.31)

Presidenten: Det blir så votert over forslaga nr. 1–7, frå Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti.

Forslag nr. 1 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2014 styrke prosjektet «Snu i døra», slik at flere ungdom som oppsøker sosialkontoret/Nav, gis adgang til arbeidstrening fremfor passivitet.»

Forslag nr. 2 lyder:

«Stortinget ber regjeringen i forbindelse med statsbudsjettet for 2014 styrke samspillet mellom det offentlige, private og ideelle organisasjoner, som f.eks. Unikum, RIBO, og Friskgårdene slik at flere unge mennesker med psykiske lidelser kan sikres et målrettet rehabiliteringstilbud og tett oppfølging med det formål å gjøre det mulig å kunne komme tilbake til arbeid, helt eller delvis.»

Forslag nr. 3 lyder:

«Stortinget ber regjeringen etablere et forsøksprosjekt for å hjelpe unge uføre tilbake i ordinært arbeid. Prosjektet skal sikte seg inn mot uføretrygdede under 30 år som er motivert til å komme helt eller delvis tilbake i arbeidslivet.»

Forslag nr. 4 lyder:

«Stortinget ber regjeringen utrede et system med arbeid for trygd for unge som står i fare for å falle permanent ut av arbeidslivet.»

Forslag nr. 5 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme en sak om styrking av tilbudet til ungdom med psykiske problemer.»

Forslag nr. 6 lyder:

«Stortinget ber regjeringen ivareta at forskriftsendringen om yrkesretting av fellesfagene på yrkesfaglige utdanningsprogram følges opp av skolene og skoleeierne slik at elevene får mer yrkesrelevant undervisning i fellesfagene.»

Forslag nr. 7 lyder:

«Stortinget ber regjeringen fremme en handlingsplan for hvordan frivillige, ideelle og private organisasjoner og virksomheter bedre kan inkluderes i arbeidet for å forhindre at unge faller permanent utenfor arbeidslivet.»

Venstre har varsla at dei støttar forslaga.

Votering:Forslaga frå Framstegspartiet, Høgre og Kristeleg Folkeparti blei med 51 mot 44 røyster ikkje vedtekne.(Voteringsutskrift kl. 18.56.03)

Komiteen hadde tilrådd:

Dokument 8:52 S (2012–2013) – representantforslag fra stortingsrepresentantene Laila Dåvøy, Sylvi Graham, Trine Skei Grande, Torbjørn Røe Isaksen og Kjell Ingolf Ropstad om tiltak for å forhindre at unge faller permanent utenfor arbeidslivet – vedlegges protokollen.

Votering:

Tilrådinga frå komiteen blei samrøystes vedteken.