Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden

Stortinget - Møte onsdag den 5. desember 2001 kl. 10

Dato:
President: Jørgen Kosmo

Sak nr. 1 på tilleggsdagsordenen:

Sak behandlet 30. november 2001 i den utvidede utenrikskomité og innbrakt for Stortinget i medhold av Stortingets forretningsorden 13 siste ledd. Saken hadde følgende ordlyd: "Afghanistan. Mulige norske styrkebidrag."

Talere

Votering i saken på tilleggsdagsordenen

Votering i saken på tilleggsdagsordenen

Presidenten: Under debatten er det framsatt tre forslag til denne saken. Det er:

  • forslagene nr. 1 og 2, fra Kristin Halvorsen på vegne av Sosialistisk Venstreparti

  • forslag nr. 3, fra Carl I. Hagen på vegne av Fremskrittspartiet

Det voteres først over forslagene fra Sosialistisk Venstreparti.

Jon Lilletun (KrF) (fra salen): President!

Presidenten: Til stemmeforklaring, formoder presidenten.

Jon Lilletun (KrF): Ja, presidenten «formoder» heilt rett.

Som den parlamentariske leiaren i Høgre gjorde overfor Høgre si gruppe, vil eg rå Kristeleg Folkeparti si gruppe til å stemme mot alle forslaga.

Eg skal berre grunngje kvifor vi stemmer mot forslag nr. 2. Det er fordi vi har full tillit til at denne regjeringa vil ivareta det som er intensjonen i framlegget.

Thorbjørn Jagland (A): Jeg vil tilrå Arbeiderpartiets gruppe å stemme mot alle forslag.

Når det gjelder forslag nr. 2, finner vi det helt unaturlig å instruere Regjeringen om å gjøre noe som er selvfølgelig, nemlig å overholde internasjonale forpliktelser. Hadde det vært nødvendig å instruere Regjeringen til det, hadde vi hatt en veldig alvorlig situasjon.

Når det gjelder forslag nr. 3, fra Carl I. Hagen, stemmer vi imot, under henvisning til at vi anser den debatten som har vært i dag, som en forlengelse av det møtet vi hadde i den utvidede utenrikskomite, nemlig en konsultasjon med Stortinget. Og det har da kommet fram at det er et flertall her i salen for det som er Regjeringens politikk. Jeg henviser også der til hva Presidentskapet skrev om forretningsordenens § 13 om dette.

Åslaug Haga (Sp): Som det har framgått av debatten i dag, vil jeg tilrå Senterpartiets gruppe å stemme mot forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti. Vi vil imidlertid stemme for forslag nr. 2. Det kan man mene ulike ting om. Men vi opplever at det har vært sendt litt uklare signaler fra Regjeringa i forhold til militærdomstolen, og finner det derfor på sin plass å stemme for forslaget.

Jeg anbefaler Senterpartiets gruppe å gå imot forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet.

Presidenten: Da skulle de nødvendige stemmeforklaringer være gitt.

Det voteres da først over forslag nr. 1, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget samtykker ikke i at norske styrker stilles til disposisjon for militære operasjoner i Afghanistan under USAs kommando.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 96 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.20.19)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 2, fra Sosialistisk Venstreparti. Forslaget lyder:

«Stortinget ber Regjeringen om å klargjøre at Norge i sammenheng med operasjoner som har til hensikt å pågripe skyldige etter terrorangrepene på USA 11. september 2001, ikke vil bidra til at personer blir dømt av militærdomstoler uten grunnleggende rettssikkerhet slik dette er nedfelt i blant annet FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter, artikkel 14.»

Votering:Forslaget fra Sosialistisk Venstreparti ble med 91 mot 20 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl. 15.20.39)

Presidenten: Det voteres så over forslag nr. 3, fra Fremskrittspartiet. Forslaget lyder:

«Stortinget gir sitt samtykke i henhold til Grunnloven § 25 for at Norge deltar med frivillige militære styrker og utstyr i den internasjonale koalisjonens kamp mot internasjonal terrorisme som nå er påbegynt i Afghanistan under USAs ledelse med hjemmel i vedtak i FNs sikkerhetsråd.»

Votering:Forslaget fra Fremskrittspartiet ble med 96 mot 15 stemmer ikke bifalt.(Voteringsutskrift kl 15.21.01)

Presidenten: Presidenten vil foreslå at utenriksministerens og forsvarsministerens redegjørelser i Stortingets møte i dag vedrørende saken på tilleggsdagsorden nr. 23 vedlegges protokollen. – Det anses vedtatt.

Vi går da over til å votere over sakene på dagsorden nr. 22.