Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.

Stortinget.no

logo
Hopp til innholdet
Til forsiden
Til forsiden

2. Programkategori 21.10 Administrasjon m.m.

Samferdselsdepartementet orienterer om ei landsomfattande ordning med ungdomskort, jf. Budsjett-innst. S. nr. 13 (2000-2001) og Innst. S. nr. 119 (2000-2001) om Nasjonal transportplan 2002-2011.

Departementet legg opp til ei landsomfattande ordning med ungdomskort. Over halvparten av fylkeskommunane har allereie frivillig innført ulike ordningar med ungdomskort.

Departementet tek sikte på å leggje fram for Stortinget eit opplegg for ei landsomfattande ordning med ungdomskort i statsbudsjettet for 2002.

Komiteen er tilfreds med at departementet vil følge opp en landsomfattende ordning med ungdomskort i statsbudsjettet for 2002.

Komiteens medlemmer fra Fremskrittspartiet Thore A. Nistad og Christopher Stensaker viser til sine merknader i Nasjonal transportplan (2002-2011) og vil komme tilbake til saken i forbindelse med Regjeringens fremleggelse av vurderingen under budsjettet for 2002.

Regjeringa ønskjer å sikre at funksjonshemma skal kunne delta i arbeidsliv og gjennomføre utdanning.

Det blir i proposisjonen gjort greie for eit forsøk for transport for funksjonshemma i arbeids- og utdanningssamanheng som skal finansierast av fleire departement.

Forsøket vil bli gjennomført etter to modellar, starte opp 1. august 2001, og vil vare i eitt år. Overslagsvis er kostnadene til den delen av forsøket som blir utført i tilknyting til den fylkeskommunale tt-transporten sett til 5,5 mill. kroner for inneverande budsjettår. Samferdselsdepartementet dekkjer sin del, 1 mill. kroner, ved omprioriteringar innafor kap. 1301 post 70 Tilskot til rasjonell og miljøvennleg transport m.v.

Forsøket er nærare omtalt under omtalen av Sosial- og helsedepartementet i proposisjonen til Finansdepartementet om revisjon av statsbudsjettet for 2001.

Komiteen viser til finanskomiteens innstilling i forbindelse med behandlingen av St.prp. nr. 84 (2000-2001) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden 2001, jf. Innst. S. nr. 325 (2000-2001).

Komiteen ser positivt på at det er blitt enighet mellom flere departement (Samferdselsdepartementet, Sosial- og helsedepartementet, Arbeids- og administrasjonsdepartementet og Kirke-, utdannings- og forsk­ningsdepartementet) for å gjennomføre forsøk med transport av funksjonshemmede i arbeids- og utdanningssammenheng. Tverrdepartementalt samarbeid er ofte viktig for å løse saker, og i denne sammenheng bør det medføre at det legges til rette for at funksjonshemmede kan delta likeverdig i arbeidsliv og utdanningssammenheng.

Komiteens medlem fra Sosialistisk Venstreparti ser imidlertid ordningen som utilfredsstillende fordi den er et begrenset forsøk som ikke vil sikre funksjonshemmede i arbeid eller utdanning en ubetinget rett til transport dersom de fyller vilkårene. Mange vil bli utelukket. Dette medlem viser til merknader i Innst. S. nr. 325 (2000-2001).