Innstilling fra utenrikskomiteen om samtykke til ratifikasjon av en avtale undertegnet i Brussel 28. september 1994 mellom EFTA-statene i EØS om overgangsordninger for en periode etter enkelte EFTA-staters tiltredelse til Den europeiske union.
Dette dokument
- Innst. S. nr. 68 (1994-1995)
- Kildedok: St.prp. nr. 23 (1994-95)
- Dato: 14.12.1994
- Utgiver: utenrikskomiteen
- Sidetall: 1
Tilhører sak
Innhold
Det vises i proposisjonen til at forhandlingene om og undertegningen av en avtale mellom EFTA-statene i EØS om overgangsordninger for en periode etter enkelte EFTA-staters tiltredelse til Den europeiske union (overgangsavtalen), som ble undertegnet i Brussel 28. september 1994, skyldtes at fire av fem EFTA-land i EØS hadde undertegnet en traktat om tiltredelse til EU. For å sikre at rettigheter som er etablert for borgere og foretak gjennom Finlands, Sveriges og Østerrikes deltakelse i EØS ikke faller bort når disse landene forlater EFTA-pilaren av EØS-samarbeidet, er det nødvendig bl.a. å avtale hvordan de saker som i dag behandles av EFTA- pilarens organer skal ferdigbehandles etter tiltredelsen.
Det vises til at tiltredelsesaktens artikkel 172 slår fast at de tiltredende statene plikter å sørge for at saker som er til behandling i EFTAs overvåkningsorgan (ESA) blir oversendt Kommisjonen for videre behandling fra og med tiltredelsen. Dette gjelder bl.a. konkurransesaker, statsstøttesaker og offentlige innkjøp, samt alle andre saker som er lagt fram for ESA innen rammen av EØS-avtalens overvåkningsregler. I tillegg skal ESA oversende Kommisjonen en rekke meldinger og opplysninger som ESA har mottatt fra eller som vedrører de tiltredende land.
Tiltredelsestraktaten overlater til EFTA-pilaren i EØS å avtale hvordan de land som tiltrer EU skal oppfylle sine forpliktelser etter denne artikkelen. Overgangsavtalens artikkel 2 pålegger således ESA å oversende meldinger og opplysninger til Kommisjonen, mens artikkel 3 fastslår hvilke saker som skal oversendes. Avtalen bestemmer at ESA innen et tidsrom på tre måneder skal ferdigbehandle saker som ikke hører inn under Kommisjonens kompetanse.
Det heter videre at avtalen sikrer at ESA og EFTA-domstolen kan fortsette med sin nåværende sammensetning fram til 30. juni 1995 for å ferdigbehandle visse saker som skriver seg fra tiden før 1. januar 1995. Om nødvendig vil regjeringene ved felles overenskomst kunne gi en ytterligere forlengelse på inntil seks måneder. Selv om det ikke fremgår uttrykkelig i overgangsavtalen, er det en forutsetning at de uttrådte EFTA-land skal delta i finansieringen av ESA og EFTA-domstolen i denne perioden.
Det vises til at avtalen innebærer at de fleste saker som angår de uttredende land kan overføres fra EFTAs overvåkningsorgan til Kommisjonen. EF-domstolen vil imidlertid ikke kunne overta en sak fra EFTA-domstolen, og den kan heller ikke overta en sak direkte fra EFTAs overvåkningsorgan. For å unngå rettighetstap som følge av at uavsluttede saker faller bort, har det derfor vært nødvendig å avtale at EFTA-domstolen skal ha kompetanse til å ferdigbehandle dem.
Det heter videre at avtalen innebærer at saker som oppstår etter 1. januar 1995, kan behandles av EFTAs overvåkningsorgan og av EFTA-domstolen i den sammensetning og med det personale de gjenværende EFTA-landene i EØS-samarbeidet avtaler.
I proposisjonen vises det til at den foreliggende avtalen ikke går ut over det som er nødvendig for å hindre tap av etablerte rettslige interesser og krav som har sitt utspring i EØS-avtalen. Kravet om at saker ferdigbehandles, skaper ingen nye materielle forpliktelser for EFTA-landene. Avtalen berører ikke spørsmålet om hvordan gjenværende EFTA-land i EØS-pilaren skal organisere Domstolen og Overvåkningsorganet etter 1. januar 1995 for behandling av saker som oppstår etter dette tidspunkt.
Det vises for øvrig til at Norge og Island (samt muligens Liechtenstein) innen utgangen av 1994 vil måtte søke å komme til enighet om de endringer som er nødvendige i ODA, og at en reforhandlet ODA vil måtte forelegges Stortinget for samtykke til ratifikasjon.
Komiteen har ingen merknader, viser til proposisjonen og rår Stortinget til å fatte følgende
Stortinget gir samtykke til ratifikasjon av en avtale undertegnet i Brussel 28. september 1994 mellom EFTA-statene i EØS om overgangsordninger for en periode etter enkelte EFTA-staters tiltredelse til Den europeiske union.
Oslo, i utenrikskomiteen, den 14. desember 1994. |
Haakon Blankenborg, Anne Enger Lahnstein,
leder og ordfører. sekretær.