Demokratiet og deg

Besøk stortingssalen og lær om demokratiet vårt direkte fra klasserommet! Undervisningstilbudet er spesielt tilpasset elever ved voksenopplæringen.

 En av stortingets omvisere gir en digital omvisning i stortingssalen. Foto: Stortinget.

I løpet av 45 minutter forvandles stortingssalen til et klasserom der klassen snakker direkte med en av Stortingets omvisere via Microsoft Teams. Elevene må i forkant forberede spørsmål, og får i tillegg en presentasjon om demokrati og deltakelse. Formålet med Demokratiet og deg er å få en bedre forståelse av Stortingets rolle, samt skape engasjement og interesse for mulighetene i, og viktigheten av et demokrati.

Forberedelser

Opplegget forutsetter at klassen har forberedt spørsmål, men det er ikke nødvendig å sende disse inn på forhånd. Spørsmålene dere forbereder kan være om hva som helst relatert til norsk politikk, for eksempel Stortingets arbeid, valg, partiene, saker i nyhetsbildet, Grunnloven eller politisk historie.

Det er fint hvis dere bruker litt tid på å snakke om Stortinget i forkant av besøket. I tillegg anbefaler vi at klassen ser filmen «hva betyr demokratiet for deg» i forkant av møtet.

Når du bestiller tilbudet, vil du motta en e–post med informasjon som det er viktig at du setter deg godt inn i.

Gjennomføring

Stortinget avtaler tidspunkt for oppringning, og da må elevene være klare fra plassene sine. Omviseren bruker først litt tid på å presentere seg og Stortinget, samt gi en innføring i aktuelle tema. Deretter får elevene stille de spørsmålene de har forberedt. Lærer styrer ordet i klasserommet.

Praktisk informasjon

  • Tilbudet er tilrettelagt for minoritetsspråklige i voksenopplæringen, språknivå A2-B2
  • Skolen må ha tilgang til et rom der det er PC, kamera, mikrofon og smartboard/lerret med god lydkapasitet. Stabil internettilkobling er en forutsetning.
  • Elevene må ha individuell tilgang til PC eller mobil under deler av opplegget.
  • Lærer er ansvarlig for å rigge opp i klasserommet til avtalt tidspunkt.
  • Varighet er 45 minutter.
  • Tilbudet må forhåndsbestilles.
  • Det er kun mulig å bestille for én gruppe per tidspunkt.
  • Tilbudet er gratis.

Bestilling

Alle bestillinger må gjøres på nett. Det er ikke mulig å gjøre bestillinger på vegne av andre, kontaktinformasjonen som fylles ut i skjemaet må tilhøre den som selv skal delta på møtet. Trykk på et ledig tidspunkt for å komme til bestillingsskjemaet.