Spørretimespørsmål m.m.

Liste over muntlige spørsmål og spørretimespørsmål fra representantene til statsrådene, spørsmål til presidentskapet og spørsmål ved møtets slutt.

Finn spørretimespørsmål etter

Alle (1 - 20 av 109)

  • Spørretimespørsmål fra Geir Jørgensen (R) til samferdselsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 28.11.2024

    Til behandling

    På Nordlandsbanen er alle nattog innstilt, og dagtogene stanser i Mo i Rana. Situasjonen er uholdbar for togreisende i nord. Det er ikke lokomotiver tilgjengelig for å opprettholde togtilbudet på Nordlandsbanen, er Jernbanedirektoratets forklaring. Lokomotivene på Nordlandsbanen er over 40 år gamle, med store vedlikeholdsbehov. Dette er kjent for Samferdselsdepartementet, og SJ, som har anbudet på strekningen, har flere ganger bedt om materiell fra Norske tog, uten å bli hørt. Hva gjør statsråden med denne situasjonen?
  • Spørretimespørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til kommunal- og distriktsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 28.11.2024

    Til behandling

    Gratis ferge er en god satsing fra regjeringa, som også Rødt støtter. Likevel er det flere fylkeskommuner som varsler dramatiske kutt i rutetilbudet på fergene og hurtigbåtene sine og peker på at de har merkostnader knyttet til ordningen med gratis ferge. Mener statsråden at regjeringa fullfinansierer og kompenserer fylkeskommunene for ordningen med gratis ferge?
  • Spørretimespørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til finansministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 28.11.2024

    Til behandling

    Finansministeren uttalte i Politisk kvarter torsdag 28. november at han er uroleg over å miste kontroll over våre naturressursar, som olje, gass og energi, dersom Noreg blir medlem av EU. Kan statsråden gje ei oversikt over kva land som gjennom å vere med i EU har mista kontroll over sine olje-, gass- og energiressursar?
  • Spørretimespørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til justis- og beredskapsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 28.11.2024

    Til behandling

    Framstegspartiet foreslår i sitt alternative statsbudsjett å nytte opsjonen som finst på innkjøp av tre politihelikopter. Då kan me styrke beredskapen med eitt lokalisert i Bergen, eitt i Trondheim og eitt i nord. Er statsråden einig at det er viktig å utløyse opsjonen og sikre politiet tre nye helikopter?
  • Spørretimespørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 28.11.2024

    Til behandling

    Ytterligere 90 dager har gått siden mitt forrige spørsmål i denne saken. Pasienter i alle våre nordiske naboland har fått tilgang til Vydura, en ny akuttbehandling av migrene, for lenge siden. I Norge har Direktoratet for medisinske produkter (DMP) jobbet med saken i over to år. DMP vurderer den samme dokumentasjonen som har ført til refusjon i Finland, Danmark og Sverige. På vegne av alle pasienter som har ventet i flere år på denne behandlingen, spør jeg derfor nok en gang: Hvorfor er denne behandlingen fortsatt ikke tilgjengelig på blåresept også for norske pasienter?
  • Spørretimespørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 28.11.2024

    Til behandling

    I Bergens Tidende 25. november 2024 kan vi lese at Pasient- og brukerombudet slår alarm om pasienters rettssikkerhet etter eksempler på at sykehus snor seg unna fristbrudd ved å tilby time til poliklinikk, selv om pasienten egentlig venter på operasjon. Er det slik statsråden mener sykehusene skal kutte i fristbrudd og ventelister?
  • Spørretimespørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 28.11.2024

    Til behandling

    Mer enn 600 000 nordmenn gruer seg til jul. Etter flere år hvor prisene på strøm, bolig, mat og drivstoff har skutt til værs, er det mange familier som sliter så mye i hverdagen at de kan se langt etter å ha råd til en vanlig julefeiring. I 2022 bevilget Stortinget en ekstra tusenlapp i desember til alle sosialhjelpsmottakere og en ekstra tusenlapp per barn. Men i fjor valgte regjeringen plutselig å si blankt nei til dette kravet. Vil det komme noen håndsrekning til de fattige i jula fra regjeringen dette året?
  • Spørretimespørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 27.11.2024

    Til behandling

    Studentene rammes også av økende priser. Matvarer, boutgifter og til og med pilsen har eksplodert i pris for alle, ikke minst studenter. Når jeg leser forslag til statsbudsjett, virker det som om regjeringen ønsker å gjøre det enda vanskeligere for vanlige folk å være og leve som studenter. Der er det eksamensavgift og ingen økning av stipend. Det vante svaret fra statsråden har vært at det er bra at studenter jobber, men hvor mye får vi ikke svar på. Hvorfor gjør ikke regjeringen mer for studentene og deres økonomi?
  • Spørretimespørsmål fra Marian Hussein (SV) til justis- og beredskapsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

    Den nye asylpakten i EU utgjør et stort tilbakeskritt for asylretten og menneskerettigheter i Europa. Pakten vil føre til utstrakt bruk av internering av asylsøkere og økt risiko for ulovlig retur i strid med flyktningkonvensjonen. Hurtigprosedyrer på grensa vil ikke ivareta retten til individuell vurdering av beskyttelsesbehov. Vil statsråden bruke vårt handlingsrom utenfor EU til å verne om asylretten i Norge, eller vil hun importere EUs asylpakt og bygge mur rundt Europa?
  • Spørretimespørsmål fra Birgit Oline Kjerstad (SV) til landbruks- og matministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av landbruks- og matminister Geir Pollestad

    Det er ikkje nødvendig å gifte seg med naboen for å samarbeide. Det har 30 år utanfor EU synt oss. Ein av dei viktigaste grunnane til at Noreg valde å stå utanfor EU, var omsynet til norsk landbruksproduksjon. I Sverige har mjølkeprodusentane tapt i EU-konkurransen, og resultatet har vore ei kraftig sentralisering av produksjonen. Kor store marknadsandelar har norsk mjølkeproduksjon tapt til EU dei siste 30 åra gjennom tollfrie kvotar over EØS-avtalen og såkalla RÅK-import, og kva gjer regjeringa for å demme opp mot enda meir import?
  • Spørretimespørsmål fra Une Bastholm (MDG) til fiskeri- og havministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss

    Den 18. november rapporterte NRK om forskerne som skulle kartlegge miljøgifter i Oslofjorden, og som nesten ikke fikk gjennomført undersøkelsen fordi det er så lite fisk. Som statsråden vet, er situasjonen alvorlig for hele økosystemet. I fjor viste en statusrapport at dagens handlingsplan er utilstrekkelig. En bred gruppe forskere har lenge bedt om nullfiskeområder, inkludert stans i bunntråling, og det samme har Miljødirektoratet. Hvor lite fisk må det være i fjorden før statsråden gir fiskebestandene bedre beskyttelse?
  • Spørretimespørsmål fra Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til landbruks- og matministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Bortfaller grunnet spørrers forfall/spørrer ikke til stede

    Stortinget har fastsatt et mål om å øke den norske selvforsyninga av jordbruksvarer. Vi importerer mest fra EU. Ifølge artikkel 19 i EØS-avtalen skal Norge og EU gjennomgå handelen med landbruksvarer annethvert år. Ytterligere liberalisering kan kun skje dersom det tjener begge parter og er i tråd med landbrukspolitiske mål. Men – matimporten fra EU har økt betydelig, uten at tilsvarende norsk eksport har funnet sted, noe som undergraver målet om økt selvforsyning. Er denne praktiseringen av artikkel 19 i EØS-avtalen i norsk interesse?
  • Spørretimespørsmål fra Kirsti Bergstø (SV) til energiministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av energiminister Terje Aasland

    Børs og marked har vist seg uegna til å styre strømpris og prioritering av kraft. Med de siste utenlandskablene har Norge blitt koblet på EU-markedet for strøm i så stor grad at vi også importerer de høye europeiske prisene. Prisene på strøm må frikobles fra europeiske priser, selv om det innebærer å utfordre EØS. For 30 år siden sa folket tydelig nei til marked. Vil regjeringen si nei til EUs energimarkedspakke 4 og den ytterligere avståelsen av nasjonal politisk styring som foreslås?
  • Spørretimespørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

    EUs antikorrupsjonsmyndighet har avdekket at grensebyrået Frontex var medskyldig i såkalte «push-backs» av asylsøkere i Middelhavet. Det betyr at EU-byrået satt menneskeliv i fare og begikk grove menneskerettighetsbrudd. Frontex' tidligere direktør har gått av på grunn av avsløringene og er i dag aktiv i det franske ytre høyrepartiet Nasjonal samling. Hva gjør Norge for å sikre at vi ikke bistår Frontex' brudd på grunnleggende menneskerettigheter, og hvordan kan vi være trygge på at mennesker med ytterliggående meninger ikke preger Frontex' praksis?
  • Spørretimespørsmål fra Freddy André Øvstegård (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

    I morgen, 28. november, er det tretti år siden et flertall av befolkningen sa nei til norsk EU-medlemskap. En av de sentrale diskusjonene både da og nå handler om arbeidsliv. Selv om Norge gjennom EØS-avtalen er en del av det indre markedet og innfører en rekke lover og regler som påvirker norsk arbeidsliv, har fagbevegelsen vært tydelig på at norsk arbeidslivspolitikk skal bestå, for eksempel på innleie. Hvor stort handlingsrom har vi i møte med EU innen arbeidslivspolitikken, og kan handlingsrommet utnyttes mer enn i dag?
  • Spørretimespørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til justis- og beredskapsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

    Hvordan har det seg at statsrådens varslede storsatsing på politiet i revidert nasjonalbudsjett har medført at politidistriktene har 29 færre politiårsverk nå enn i juni?
  • Spørretimespørsmål fra Bård Hoksrud (FrP) til helse- og omsorgsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

    Vi vet at mange kommuner går inn i krevende budsjettforhandlinger, og ser at kommuneøkonomien kan utfordre den enkeltes rettigheter. Flere saker viser at funksjonshemmede utsettes for alvorlige forhold i kommunene. Kommuner ser seg nødt til å kutte i tjenester og BPA-tilbud for å få endene til å møtes. Det er ikke greit, funksjonshemmedes rettigheter skal ikke være en salderingspost. Har statsråden en plan for å sikre at funksjonshemmedes rettigheter ikke marginaliseres når det er økonomiske nedgangstider i kommunene?
  • Spørretimespørsmål fra Helge Orten (H) til samferdselsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

    I Nasjonal transportplan 2014–2023 presenterte regjeringen Stoltenberg en ambisjon om en opprustet og fergefri E39. Det var det bred politisk enighet om da NTP ble behandlet i Stortinget. Regjeringen Solberg videreførte denne ambisjonen, gjennomførte nødvendige konseptvalgutredninger og la til til rette for oppstart av Rogfast, Hordfast og Møreaksen. Regjeringen Støre har i sin NTP valgt å legge Hordfast og Møreaksen i en udefinerbar utviklingsportefølje. Har regjeringen gått bort fra ambisjonen om en fergefri E39?
  • Spørretimespørsmål fra Ingrid Fiskaa (SV) til kunnskapsministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

    Læreplanane i skulen er basert på kompetansemål. I Klassekampen 31. oktober hevdar 74 lærarutdannarar og skuleforskarar at dette i praksis fører til metodetvang. Elevane trenar på bestemte verb i kompetansemåla, som å «reflektera» og «drøfta», medan innhaldet kan bli tilfeldig og utan eigenverdi. Statsråden har sagt at det «å skapa felles referansepunkt for ungane våre [...] er det viktigaste oppdraget som skulen har i tillegg til læring». Korleis vil statsråden arbeida for å skapa desse felles referansepunkta?
  • Spørretimespørsmål fra Alfred Jens Bjørlo (V) til finansministeren

    Spørretimespørsmål

    Datert: 21.11.2024

    Besvart: 27.11.2024 av finansminister Trygve Slagsvold Vedum

    «Ungdom har ikke lyst på mer sosialisme i dagens Norge», sa nyvald leiar i Senterungdommen i Politisk kvarter på NRK den 21. november. Er statsråden einig i denne observasjonen, og vil det i tilfelle få følgjer for regjeringa sin skattepolitikk, som i stadig større grad rammar og svekker private norskeigde bedrifter og har ført til både eit veksande gründeropprør over heile landet og storstilt flytting av privat norsk kapital ut av landet samtidig som offentleg sektor sin del av statsbudsjettet stadig aukar?