Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:2596 (2023-2024)
Innlevert: 21.08.2024
Sendt: 22.08.2024
Besvart: 29.08.2024 av forsknings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Antallet internasjonale studenter som tildeles studentboliger bestemmes gjennom avtaler mellom studentsamskipnadene og lærestedene.
Hvor stor andel av studentsamskipnadenes boliger i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger ble bebodd av utenlandske studenter i 2023-24, og vet statsråden hvor mange av disse som er tildelt utenlandske studenter for det nye studieåret?

Begrunnelse

Det er bolig- og kostnadskrise for norske studenter nå. Studentboligundersøkelsen viser at det i 2024 finnes nok studentboliger til å huse 14,94 prosent av alle studenter i Norge som er tilknyttet studentsamskipnadene. NSO mål er at minst 20 prosent av studentene skal kunne bo i en studentbolig. Med dagens studenttall mangler det 13.887 studentboliger for å nå dette målet. Spørsmålsstiller mener at norske studenter må prioriteres.

De siste årene har det vært en stor økning i studentmassen, og byggetakten på studentboliger har ikke holdt tritt med det økende studenttallet. Siden 2018 har også fagskoler fått muligheten til å tilknytte seg en studentsamskipnad, og dermed få rett til å kunne bo i en studentbolig. Økt antall studenter krever en større satsning på studentboliger. Når mer enn 85% av studentene ikke har tilgang på studentbolig gjennom samskipnadene, kreves det en større satsning for å øke dekningsgraden. I følge Studentboligundersøkelsen 2024 er det 233.290 studenter som ikke har tilgang til en studentbolig, mot 195.381 studenter i 2013. Dette betyr at antall studenter som ikke har tilgang til en studentbolig har økt med 37 909.

Oddmund Hoel (Sp)

Svar

Oddmund Hoel: Når studentsamskipnadene tildeler hybeleiningar, blir utanlandske studentar som kjem til Noreg for å studere som regel prioriterte saman med andre grupper som førsteårsstudentar, tilflyttarar til studiestaden og studentar med nedsett funksjonsevne. Ein bakgrunn for det er at dei kan ha språkbarrierar, svakare kjøpekraft enn norske studentar, utfordringar med å gjere seg kjente i arbeidsmarknaden og fordi private utleigarar kan nedprioritere dei som leiger bustad berre for ei kort tid. Det er også slik at Noreg krev at studentar som kjem frå einskilde land må ha inngått leigekontrakt for å få studentvisum.
Studentane i Noreg påverkar sjølve denne prioriteringa gjennom vedtak i studentparlament og velferdsting og gjennom avgjerder i styra i samskipnadene, der studentane kan ha fleirtal.
Det er generelt fleire utanlandske studentar som bur i studentbustadane til samskipnadene i haustsemesteret enn i vårsemesteret. 1. oktober 2023 var andelen studentbustadar som var leigde ut til utanlandske studentar på 32 prosent i Oslo, 19 prosent i Trondheim, 27 prosent i Bergen og 38 prosent i Stavanger. 1. mars 2024 var andelen på 28 prosent i Oslo, 16 prosent i Trondheim, 22 prosent i Bergen og 39 prosent i Stavanger.
Samskipnadsrådet har opplyst at samskipnadene i perioden frå 1. mai til 21. august 2024 har inngått til saman 5 146 leigeavtalar med internasjonale studentar. Av desse er 2 348 inngåtte i Oslo, 870 i Trondheim,1 719 i Bergen og 209 i Stavanger. Desse tala vil endre seg ettersom nokre studentar trekker leigeavtalen dei har inngått etter signering og fordi studentsamskipnadene inngår nye leigeavtalar løpande gjennom studieåret.
Regjeringa har gjennomført fleire tiltak for å få bygd fleire studentbustadar.
I 2023 innførte vi ei felles kostnadsramme for heile landet og auka kostnadsramma med over 400 000 kroner til 1 450 000 kroner per hybeleining. Vi opna for at samskipnaden i byggeprosjekt kan bruke den kostnadsramma som gjeld det året bygget får mellombels bruksløyve eller ferdigattest, avgrensa til fire år etter at dei fekk tilskotet. Det gjer det enklare å handtere prisoppgang i byggeperioden. I 2024 vart låneramma i Husbanken til studentbustadar auka med 500 millionar kroner, til 2,6 milliardar kroner. Vi foreslår at studentbustadar blir eige arealformål i Kart og planforskrifta, noko som kan bidra til kortare sakshandsaming og redusere byggesakskostnadene. Tiltaka har gitt høgare aktivitet i bygginga av studentbustadar. I august 2024 er over 4 400 studentbustadar under bygging.