Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:2574 (2023-2024)
Innlevert: 19.08.2024
Sendt: 19.08.2024
Besvart: 27.08.2024 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Stemmer det at det er iverksatt en prosess med utredning av fødetilbudet i Finnmark, hvordan skal en slik prosess eventuelt foregå, kan beslutninger tas på grunnlag av isolerte helsefaglige eller økonomiske faktorer, eller må bredere samfunnsmessige konsekvenser utredes, og hvem skal fatte beslutninger i en sak som har så vesentlige samfunnsmessige virkninger?

Begrunnelse

Ifølge uttalelse fra Vest-Finnmarksrådet datert 16. august 24 har Finnmarkssykehuset HF iverksatt en prosess der det vurderes kutt og endringer i fødetilbudet i Finnmark.
Det pekes i uttalelsen på varsler som skaper uro blant folk i Finnmark. Uroen og bekymringen forsterkes av de siste erfaringene med at Finnmarkssykehuset HF har vedtatt å legge ned flere spesialisthelsetjenester i Alta, på tross av regjeringens føringer og Stortingets bevilgninger til styrking og videreutvikling av Klinikk Alta, i tillegg til øremerkede midler til spesialisthelsetjenester i Kirkenes. Det er behov for sterk politisk styring fra helse- og omsorgsministerens side, og høy oppmerksomhet i hele regjeringen rundt utviklingen i Finnmark.
Fødetilbudet i Finnmark er avgjørende for bosetting, trygghet, tilflytting eller fraflytting.
Det er bred enighet om at det må bo folk i Finnmark av sikkerhets- og distriktspolitiske grunner og at helsetilbudet må gjenspeile den geografien og den samfunnssituasjonen vi lever i, herunder ivareta noen nasjonale hensyn.
Bolyst krever trygghet for grunnleggende helsetjenester. Faktorer som lange avstander, klimatiske forhold, spredt bosetting og lavt innbyggertall, i kombinasjon med relativt høye fødselstall i enkelte områder, sett opp mot blant annet responstid og transportavstand til et forsvarlig behandlingstilbud, må være en del av beslutningsgrunnlaget for fødetilbudet i Finnmark.

Det er fastsatt i helseforetaksloven § 30 at en del saker ikke kan avgjøres av styret for de regionale helseforetakene, men skal behandles politisk og derfor besluttes av statsråden i foretaksmøtet. Dette gjelder saker som antas å være av vesentlig betydning for foretakets virksomhet, av vesentlig betydning for løsningen av fastsatte målsettinger eller oppgaver, saker som antas å ha prinsipielle sider av betydning og saker som antas å kunne ha vesentlige samfunnsmessige virkninger. Blant eksemplene gitt i loven er:
• omfattende endringer i sykehusstrukturen i helseregionen
• omfattende endringer i tjenestetilbudet
Eventuelle vurderinger av endringer av fødetilbudet i Finnmark anses av folk som omfattende endringer i tjenestetilbudet, og er en sak som åpenbart har vesentlige samfunnsmessige virkninger.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringens politikk innen fødselsområdet er klar. Dagens fødetilbud skal opprettholdes innenfor planperioden av Nasjonal helse- og samhandlingsplan 2024-2027, gitt forsvarlig drift. Jeg vil også vise til at Helse Nord RHF ved behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i år fikk bevilget 15 mill. kroner til bl.a. å sikre et fortsatt fødetilbud ved Finnmarkssykehuset HF, Klinikk Alta.

Departementet har vært i kontakt med Helse Nord RHF knyttet til Vest-Finnmarksrådets uttalelser. Helse Nord RHF opplyser at uttalelsen ikke gir et riktig bilde, men viser til at Helsedirektoratet i mars 2024 publiserte reviderte nasjonale retningslinjer for fødsels-omsorgen. De nye nasjonale retningslinjene baseres på dagens medisinske kunnskap og erfaringer og gir detaljerte beskrivelser av seleksjonskriteriene mellom de ulike nivåene i fødselsomsorgen for å forebygge uønskede hendelser i forbindelse med spesielt risiko-fødsler. Finnmarksykehuset HF har i tråd med sitt ansvar vurdert de nye nasjonale retningslinjene opp mot egen drift.

Det foreligger ingen planer i Helse Nord om å endre strukturen for fødeinstitusjonene i landsdelen. Helse Nord RHF opplyser at det heller ikke er planer om å endre fødetilbudet i Finnmark som følge av de nye retningslinjene.