Skriftlig spørsmål fra Dag-Inge Ulstein (KrF) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:2276 (2023-2024)
Innlevert: 11.06.2024
Sendt: 12.06.2024
Besvart: 19.06.2024 av utenriksminister Espen Barth Eide

Dag-Inge Ulstein (KrF)

Spørsmål

Dag-Inge Ulstein (KrF): Hvilke initiativ har utenriksministeren tatt angående de over 1 800 politiske fangene som er fengslet i Hongkong?

Begrunnelse

Kampen for demokrati i Hongkong førte til at mer enn 2 millioner mennesker deltok i fredelige marsjer i Hongkong i 2019-2020 og tusenvis av aktivister ble arrestert for deres deltakelse i prodemokratibevegelsen. I 2020 innførte Beijing nasjonal sikkerhetslov i Hongkong, som kriminaliserer alle former for dissens. Eksempelvis vil det å bære en t-skjorte med teksten "frigjør Hongkong" nå være en forbrytelse i Hongkong. Siden 2019 har myndighetene i Hongkong fengslet over 1 860 politiske fanger.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: De siste årene har sivile og politiske rettigheter i Hongkong vært under press. De siste dommene under Den nasjonale sikkerhetsloven som ble innført i 2020, og arrestasjoner relatert til det nye lovverket for nasjonal sikkerhet etablert under artikkel 23 i Hongkongs grunnlov «Basic Law», er en bekymringsfull utvikling. Rapporter om forsøk på transnasjonal undertrykkelse rettet mot Hongkong-diaspora i utlandet er også alvorlig.
Menneskerettigheter og demokratiske friheter skal sikres også i ivaretakelsen av nasjonal sikkerhet. Det gjelder ikke minst de nødvendige garantiene for ytringsfrihet, demokratisk deltagelse og rettssikkerhet.
Under mitt besøk til Beijing 5. februar oppfordret jeg kinesiske myndigheter til å overholde alle deres internasjonale forpliktelser, og jeg tok opp menneskerettighetssituasjonen i Kina, inkludert i Hongkong, med den kinesiske utenriksministeren.
Norge, regjeringen og vår ambassade i Beijing har overfor myndigheter i Kina og i Hongkong tydelig uttrykt vår bekymring for hvordan sivile og politiske rettigheter i Hongkong er under økende press. Dette gjør vi både direkte og offentlig.
Ambassaden i Beijing besøker jevnlig Hongkong, senest i april i år, og gjentok der vår bekymring for demokrati- og rettsstatsutviklingen i Hongkong i møter direkte med myndighetene.
Under den periodiske landhøringen (UPR) av Kina i FNs Menneskerettighetsråd 23. januar bad vi også Kina om å ivareta ytringsfriheten i tråd med folkeretten og internasjonale menneskerettighetsstandarder.
Vi oppfordrer myndighetene i Hongkong og Kina til å reversere denne utviklingen og sikre garantiene etablert i Hongkongs Basic Law og forpliktelsene Hongkong er under som konvensjonspart til FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter.