Skriftlig spørsmål fra Kirsti Bergstø (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1379 (2022-2023)
Innlevert: 15.02.2023
Sendt: 15.02.2023
Besvart: 21.02.2023 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Kirsti Bergstø (SV)

Spørsmål

Kirsti Bergstø (SV): Mener statsråden at nivået på ytelser fra Nav forhindrer at folk havner i fattigdom?

Begrunnelse

Ifølge en ny rapport fra Fafo «Veldedighet i velferdsstaten» hvor de har kartlagt Frelsesarmeens tilbud om mathjelp i Oslo, Drammen og Sarpsborg, viser det seg at 84 prosent av alle som mottok mathjelp allerede mottar en eller flere ytelser fra Nav. Det er ytelser som for eksempel sosialhjelp, uføretrygd, alderspensjon og arbeidsavklaringspenger. Fafo kaller dette rett og slett en «fallitterklæring for velferdsstaten.» Når så mange som mottok matposer faktisk er fanget opp av velferdsstaten, tyder tallene på at nivåene på ytelsene ikke forebygger fattigdom, og at folk blir overlatt til frivillige organisasjoner for å få mat på bordet.

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Folketrygdens livsoppholdsytelser skal sikre inntekt for personer som i kortere eller lengre tid ikke kan være i arbeid, for eksempel på grunn av sykdom. Mange av ytelsene beregnes etter tidligere inntekt. Det gjelder for eksempel for arbeidsavklaringspenger og uføretrygd. De som ikke har vært i arbeid, eller som har hatt en lav inntekt, får en minsteytelse. Det er fastsatt i folketrygdloven hvilket nivå ytelsen skal ligge på.
Ytelsen blir årlig regulert i tråd med endringer i grunnbeløpet, og endringer i grunnbeløpet følger utviklingen i lønnsveksten. På denne måten sikrer vi at utviklingen av ytelsene holder tritt med lønnsveksten i arbeidslivet.
Økonomisk sosialhjelp skal være et nedre sikkerhetsnett for personer som ikke selv kan sørge for sitt livsopphold. De statlige veiledende satsene skal kun brukes som et utgangspunkt for fastsettelsen av økonomisk sosialhjelp. NAV-kontoret må vurdere den enkelte søkers behov, herunder vurdere de faktiske levekostnadene til vedkommende.
Jeg har gitt SIFO i oppdrag å foreta en oppdatert utredning av grunnlaget for de statlige veiledende satsene for økonomisk sosialhjelp. Oppdraget vil pågå i 2023. Deretter vil utredningen inngå i en vurdering av om det er behov for å endre nivå og/eller innretning på de statlige veiledende satsene.
Det gjør inntrykk på meg at folk sliter med høye kostnader. Fafos undersøkelse på oppdrag fra Frelsesarmeen gir nyttig kunnskap. I høst gjennomførte Arbeids- og velferdsdirektoratet en undersøkelse hos kommunene der de blant annet ble spurt om pågangen på NAV-kontorene. Jeg mener det er viktig og fortsatt følge utviklingen. Direktoratet har nylig kunngjort en konkurranse om et oppdrag om undersøkelse av matutdeling i regi av frivillige organisasjoner og andre relevante aktører. Regjeringen fører en økonomisk politikk som reduserer de økonomiske og sosiale forskjellene i samfunnet. Vi ønsker et samfunn med et sterkt sikkerhetsnett med velferdstjenester for de som trenger det permanent eller i faser av livet. Denne og annen kunnskap om personer som lever i lavinntekt vil gi grunnlag for å vurdere eventuelle endringer.