Skriftlig spørsmål fra Kirsti Bergstø (SV) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:18 (2022-2023)
Innlevert: 04.10.2022
Sendt: 04.10.2022
Besvart: 12.10.2022 av arbeids- og inkluderingsminister Marte Mjøs Persen

Kirsti Bergstø (SV)

Spørsmål

Kirsti Bergstø (SV): Har Petroleumstilsynet fortsatt en skriftlig avtale med Rostekhnadzor om utveksling av informasjon, og hvilke tiltak har statsråden satt i gang for å forhindre at informasjon som allerede er blitt delt om sikkerheten i olje- og gassindustrien ikke blir utnyttet?

Begrunnelse

I en sak på NRK den 3. oktober kommer det frem at Norge inngikk en ny samarbeidsavtale med Russland om sikkerhet i olje- og gassbransjen i 2020, gjennom Rostekhnadzor og Petroleumstilsynet (Ptil). I avtalen skal det blant annet foregå utveksling av erfaringer, informasjon og dokumenter, felles workshops, møter og konsultasjoner, og vitenskapelige besøk, opplæringskurs og øvingskurs. I tillegg står det videre at partene kan benytte "resultater av samarbeid på den annen parts territorium". Dette til tross for at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) advarte i en rapport om at i et verstefallsscenario kan informasjonen bli brukt til å tilrettelegge for sabotasjehandlinger".

Marte Mjøs Persen (A)

Svar

Marte Mjøs Persen: Petroleumstilsynet har et utstrakt samarbeid med myndigheter i flere land som følger opp sikkerhet i petroleumsvirksomheten offshore, og har de siste årene fornyet disse avtalene.
Dette arbeidet omfatter utveksling av erfaring og informasjon om blant annet regulering og tilsyn for så vidt gjelder HMS. Formålet med samarbeidet er å bidra til å unngå storulykker med tap av liv og store akutte oljeutslipp.
Avtalen med Russland var en videreføring av et langt samarbeid med russiske petroleumsmyndigheter ved Rostechnadzor. Samarbeidet startet i 1994 som en del av myndighetenes ønske om kontakt. I forbindelse med åpningen av Barentshavet sørøst (2013) var norske myndigheter opptatt av kontakt med russiske myndigheter, blant annet fordi man regner med aktiviteter på begge sokler og med mulighet for forflytting av innretninger mellom soklene.
Petroleumstilsynet opplyser at Rostechnadzor bl.a. har deltatt på Petroleumstilsynets Arctic Safety konferanser i 2015 og 2018, og at de var invitert til Arctic Safety 2020. En oppdatert avtale skulle etter planen samtidig signeres i et bilateralt møte. På grunn av covid-19 ble konferanser og møter kansellert og signeringen ble utsatt. Avtalen ble derfor fornyet gjennom en digital signering i et videomøte den 2. desember 2020. Den oppdaterte avtalen la til rette for samarbeid og erfaringsoverføring innenfor følgende hovedområder knyttet til HMS i olje- og gassindustrien: Regelverksutvikling, lisensvirksomhet, tilsyn og kontroll. Avtalen omfattet ikke oppfølging av sikring mot tilsiktede hendelser, som for eksempel cyberangrep og sabotasje mv. Petroleumstilsynet opplyser at det etter dette har vært et kort digitalt møte i desember 2021.
Jeg vil understreke at Petroleumstilsynet, etter møtet i desember 2021, ikke har vært i kontakt med Rostechnadzor. Det er heller ikke aktuelt med noen videre dialog omkring HMS. Videre har Petroleumstilsynet gitt meg tilbakemelding om at det i deres kontakt med russiske myndigheter ikke har vært delt sensitiv informasjon.