Olaug Vervik Bollestad (KrF): Det har lenge vært påvist at FN og flere av FNs underorganisasjoner har en disproporsjonal mengde med resolusjoner, uttalelser og rapporter som ensidig kritiserer Israel. Enkelte land har tatt tydelig til motmæle mot denne praksisen, for eksempel uttalte Storbritannia i 2019 at de ville stemme mot alle anti-israelske resolusjoner i FNs menneskerettighetsråd.
Anerkjenner utenriksministeren at det er en slik ubalanse, og hva vil i så fall regjeringen gjøre for å ta avstand fra og bidra til å stanse en slik ubalanse?
Begrunnelse
Alle regjeringer må holdes ansvarlig for sin håndtering av menneskerettighetene. Likevel framstår FNs praksis med å fokusere uforholdsmessig på Israel, samtidig som man ignorer grove og systematiske brudd på menneskerettighetene i andre land i verden, som svært ubalansert.
I en av sine siste taler som FNs Generalsekretær skal Ban Ki-moon ha uttalt: «Tiår med politisk manøvrering har ført til en disproporsjonal mengde med resolusjoner, rapporter og konferanser som kritiserer Israel.» I følge NGO-en UN Watch fikk Israel 14 resolusjoner mot seg i 2021, mens andre land fikk 5 til sammen. Tall fra den samme organisasjonen for 2018 viser at FNs generalforsamling vedtok 21 resolusjoner mot Israel. I samme periode ble det ikke vedtatt noen resolusjoner om menneskerettighetssituasjonen i Kina, Venezuela, Saudi-Arabia, Hviterussland, Cuba, Tyrkia, Pakistan, Vietnam, Algerie eller 175 andre land.
Siden FNs Menneskerettighetsråd ble opprettet er det vedtatt flere resolusjoner mot Israel enn mot Iran, Syria og Nord-Korea til sammen. Menneskerettighetsrådet har også har også innkalt til flere hastemøter og granskninger om Israel enn noe annet land, og de fortsetter praksisen med å ha Israel som permanent dagsorden på hvert eneste møte.