Skriftlig spørsmål fra Himanshu Gulati (FrP) til forsknings- og høyere utdanningsministeren

Dokument nr. 15:1006 (2021-2022)
Innlevert: 23.01.2022
Sendt: 24.01.2022
Besvart: 04.02.2022 av forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe

Himanshu Gulati (FrP)

Spørsmål

Himanshu Gulati (FrP): Har forskningsministeren noen tanker om hvorvidt det bidrar til mer uavhengig forskning at statseide selskaper eller monopolaktører iverksetter egen oppdragsforskning fremfor å delta (og dele den samme data/statistikken) i tverrnasjonale forskningsprosjekter i regi av kompetansemiljøer ved norske høyere utdanningsinstitusjoner?

Begrunnelse

Mitt forrige skiftelige spørsmål til statsråden, dokument nr. 15:942 (2021-2022), ble oversendt kulturministeren til besvarelse.
Jeg velger nå å stille kun deler av spørsmålet, som er av generell karakter og utelukkende angår betraktninger om forskning og dens uavhengighet, og jeg vil tro at dette er en problemstilling som det er naturlig for statsråden å ha en oppfatning om.

Ola Borten Moe (Sp)

Svar

Ola Borten Moe: I behandlingen av Meld St. 22 (2020–2021) Data som ressurs – Datadrevet økonomi og innovasjon (dataøkonomimeldingen), sluttet Stortinget seg til følgende nasjonale prinsipper for deling av data, jf. Innst. 568 S (2020–2021):

1. Data skal åpnes når de kan, og skjermes når de må.
2. Data bør være tilgjengelige, gjenfinnbare, mulige å bruke, og kunne sammenstilles med andre data.
3. Data skal deles og brukes på en måte som gir verdi for næringslivet, offentlig sektor og samfunnet.
4. Data skal deles og brukes slik at grunnleggende rettigheter og friheter respekteres, og norske samfunnsverdier bevares.

Sett fra forskningens ståsted er det ønskelig at så mye som mulig av data både fra offentlige og private selskaper blir gjort tilgjengelige. Men det må gjøres innenfor rammen av godt personvern og hensyn til sikkerhet, immaterielle rettigheter og forretningshemmeligheter. Prinsippene for deling av data innebærer altså ingen plikt for offentlige selskaper til å dele alle sine data. Statseide selskaper må selv, med utgangspunkt i prinsippene nevnt over, vurdere om de skal dele sine data med forskere.
Kulturministeren har i sitt svar 25. januar 2022 på et spørsmål om samme tema fra representanten Gulati forklart hvorfor Norsk Tipping ikke fant det mulig å dele sine data med et nordisk forskningsprosjekt i regi av Universitetet i Bergen. I stedet har Norsk Tipping valgt å selv sette i gang studier som kan belyse problemstillingene som forskningsprosjektet skulle undersøke (pandemiens konsekvenser på spilleadferd).
Som forskningsminister ønsker jeg mer forskning, og også mer oppdragsforskning. Jeg mener derfor det er positivt at et statseid selskap selv setter i gang studier for å innhente kunnskap som samfunnet trenger når de etter grundige vurderinger ikke ønsker å dele sine data med et prosjekt ved en av våre forskningsinstitusjoner. Jeg legger til grunn at dette blir gjort i tråd med anerkjente vitenskapelige og etiske prinsipper som sikrer uavhengig oppdragsforskning med høy legitimitet. Grunnlaget for offentlige beslutninger må være utarbeidet på en faglig god måte, og ikke minst med åpenhet. Bare slik kan allmennhetens tillit til forskning og utredninger generelt, og til kunnskapsbasert politikk spesielt, opprettholdes.