Skriftlig spørsmål fra Andreas Sjalg Unneland (SV) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:996 (2021-2022)
Innlevert: 21.01.2022
Sendt: 24.01.2022
Besvart: 01.02.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Andreas Sjalg Unneland (SV)

Spørsmål

Andreas Sjalg Unneland (SV): Mener statsråden det er behov for en ny lederutdanning i brann- og redningstjenesten, og vil regjeringen gi DSB i oppdrag å starte arbeidet med etableringen?

Begrunnelse

Det er påbegynt en utdanningsreform for brann- og redningstjenesten som vil gi ansatte i heltidsbrannvesen en 2-årig fagskoleutdanning og ansatte i deltidsbrannvesen en ny og mer moderne kursopplæring. Enn så lenge inneholder ikke utdanningsreformen noe løft for lederutdanningen for brann og redning.
NOU 2012:8 Ny utdanning for nye utfordringer - Helhetlig utdanningsmodell for fremtidig personell i brannvesenet anbefalte en utdanningsreform for hele brann- og redningstjenesten. I tillegg til forslaget om fagskoleutdanning og ny deltidsopplæring innebar dette å etablere en lederutdanning på høyskolenivå.
Begrunnelsen for forslaget var at dagens kursmodell gir for store variasjoner i kvalitet og ikke tilstrekkelig kompetanse i forhold til den generelle utviklingen i tjenesten. Brann- og redningstjenesten gjennomgår en omfattende omstilling med flere og mer komplekse oppgaver enn før. Denne utvikling har fortsatt siden 2012. Dessuten vil kravene til analyse og dokumentasjon øke med den nye brann- og redningsvesenforskriften som er gjeldene fra 1. mars 2022.
Anbefalingen om å etablere en ny lederutdanning på høyskolenivå er til nå ikke blitt fulgt opp av Justis- og beredskapsdepartementet. DSB har uttalt at de ikke arbeider med utvikling av en ny lederutdanning, ettersom direktoratet ikke har mottatt noe formelt oppdrag om dette. I fagmiljøet har en ny lederutdanning på høyskolenivå lenge vært etterspurt av både arbeidstaker- og arbeidsgiversiden.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Regjeringen er opptatt av at vi skal god beredskap i hele landet. Dette krever blant annet godt utdannet brann- og redningspersonell. Som representanten nevner i sin begrunnelse for spørsmålet arbeides det nå med å etablere en ny fagskole i Tjeldsund for heltidspersonell og ny opplæring for deltidspersonell. Dette vil bli et stort løft for brannutdanningen i Norge, hvor vi er helt avhengig av både et heltids- og deltidsbrannvesen. Samtidig er det viktig at vi også har en god utdanning for ledere i brann- og redningsvesenet, både for deltids- og heltidsbrannvesen. Jeg vil derfor se nærmere på lederutdanningen.
En etablering av ny lederutdanning vil blant annet kunne ha budsjettmessige konsekvenser, og jeg vil komme tilbake til saken på egnet måte.