Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:986 (2021-2022)
Innlevert: 21.01.2022
Sendt: 21.01.2022
Besvart: 28.01.2022 av justis- og beredskapsminister Emilie Mehl

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hva er status på regjeringens arbeid med evalueringen av offentlighetsloven og når kan Stortinget forvente at regjeringen følger opp evalueringen?

Begrunnelse

Da den nye offentlighetsloven trådte i kraft i 2009, ble det forutsatt at loven skulle evalueres etter få år, for å se om den virket etter intensjonene. I 2016 kom evalueringen, som ifølge Pressens offentlighetsutvalg avdekker at loven ikke fungerer godt nok når det gjelder å sikre åpenhet og innsyn.
I september 2020 sa daværende justisminister Monica Mæland (H) at Solberg-regjeringen ikke ville følge opp evalueringen av offentlighetsloven i den stortingsperioden.
En undersøkelse fra Journalisten og Norpublica gjennomførte i fjor viste at nesten hver fjerde redaktør mente at manglende innsyn hos det offentlige, og problemer med tilgang til informasjon, er en trussel mot pressefriheten i Norge.
Offentlighetsloven er et av de viktigste redskapene for åpenhet, kontroll og ytringsfrihet i det norske demokratiet. Spørsmålsstilleren mener det er urovekkende at skiftende regjeringer ikke har fulgt opp evalueringen av offentlighetsloven og forventer at denne regjeringen følger opp evalueringen og prioriterer innsyn og åpenhet.

Emilie Mehl (Sp)

Svar

Emilie Mehl: Selve evalueringen av offentlighetsloven ble gjennomført fra november 2014 til januar 2016. Det førte til rapporten fra 2016, som representanten Moxnes viser til.
Innsyn og åpenhet er svært viktig for denne regjeringen. Det er slått fast i Hurdalsplattformen at regjeringen vil sikre at offentlighetsloven og prinsippet om meroffentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter.
Oppfølgingen av evalueringsrapporten vil inngå i dette arbeidet. Det har imidlertid nå gått noen år siden rapporten forelå, og noen av spørsmålene som omtales der, har allerede vært tatt opp i andre sammenhenger.
Det har i etterkant av evalueringen også kommet andre rapporter om etterlevelsen av offentlighetsloven og beslektede spørsmål, der det til dels pekes på noen av de samme problemstillingene. Jeg nevner i denne sammenheng Riksrevisjonens rapport fra desember 2021 om oppfølging av undersøkelse om arkivering og åpenhet i statlig forvaltning. Regjeringens videre arbeid med innsyn og åpenhet vil derfor ikke begrense seg til evalueringen og oppfølgingen av evalueringsrapporten fra 2016, men denne rapporten inngår som et sentralt grunnlag for arbeidet.